Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Bajer o bajaderce

 

bajaderki

Dziwny tytuł? Być może, ale potrzeba ogromnej wyobraźni, aby przekonać M* do zjedzenia ciastka, o którym wszyscy wiedzą, że składa się z resztek. Pisałam już wcześniej o pieczeniu biszkoptów na blaty, z których zawsze zostają mi niewykorzystane kawałki a które namiętnie zamrażam. Teraz nadszedł czas, aby  je wykorzystać. Przedstawiam przepis na bajaderki, które przyćmiewają swoim smakiem te sklepowe. Receptura znaleziona i wypróbowana przez Dorotę a znajdująca uznanie mojej rodziny. Serdecznie polecam.

Składniki na 18 kwadratowych ciastek:

  • 900 g blatów biszkoptowych
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki rodzynek, wcześniej namoczone(dodałam posiekanych pistacji)
  • 1 słoik gęstego dżemu lub konfitury około ok. 350 g(konfitura wiśniowa z całych owoców)
  • 125 g masła
  • Olejek rumowy lub migdałowy
  • 4 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 gotowy blat biszkoptowy (nie jest to niezbędne)

Dodatkowo:

  • Ulubiona polewa czekoladowa
  • Posiekane wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub kakao

Wykonanie:

Kawałki ciast drobno posiekać. Cześć ciasta można zostawić w większych kawałkach lub dodać połamane suche herbatniki.

 

bajaderki

Zagotować mleko, dodając cukier, masło i kakao, mieszając do połączenia się składników. Przestudzić i dodać razem z konfiturą kremem orzechowo-czekoladowym, olejkiem do pokruszonych ciastek. Dodać rodzynki lub inne bakalie. Wyrobić na jednolitą masę.

Przygotowaną masę można formować w kulki i obtaczać w wiórkach bądź orzechach lub przygotować prostokątną( kwadratową) formę wykładając ją folią spożywczą,. Dopasować wielkość blatu i przesmarować go konfiturą.  Nałożyć masę, wyrównać powierzchnie, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Kiedy lekko stwardnieje połać dowolną polewą i ozdobić wedle uznania.

Smacznego :)

 

czwartek, 09 lipca 2009, szarlotek

Polecane wpisy

  • Ziołowe ciasteczka

    Prezentowane dzisiaj ciasteczka to jeden z prostszych przepisów, który nie wymaga od nas nawet posiadania robota, bo ciasto można wymieszać w misce i zagnieść r

  • Słodki karnawał-Smażone cytrusowe serca

    Chociaż zapach smażonych ciastek gości w moim domu już od jakiegoś czasu, to jakoś nie miałam okazji zaprezentować tegorocznych smażalniczych poczynań. Oczywiśc

  • Sowie pierniki

    Zachciało mi się pierników. Takich zwykłych mięciutkich, przepełnionych korzennym aromatem, idealnych do kubka gorącej herbaty. Wieczorna zachcianka. Niby nic a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
olalala77
2009/07/09 12:59:15
Wow! Wzorowe ;)! Na takie bajaderki to ja się pisze, choćby i były z dwumiesięcznego ciasta zrobione ;)!
-
2009/07/09 13:21:38
no pięknie wykorzystujesz resztki :) brawo
-
szarlotek
2009/07/09 13:36:03
Olu*Miętóweczko* Dziękuję! Mam słabość do pieczenia ciasta biszkoptowego, które zawsze robię w większej ilości, kroję na blaty i mrożę. Gdy mnie nachodzi na słodkie lub nie mam czasu piec, wyjmuję, rozmrażam dokładam dodatki i gotowe. Ciasto po rozmrożeniu jest świeżutkie jakby było dopiero co upieczone, więc i te obkrojone resztki są świeżutkie.
-
majanaboxing
2009/07/09 14:20:38
Prześliczne są! Gratuluję pomysłowości!:))
-
2009/07/09 14:44:23
Szarlotku z resztówek stworzylas takie cudenka! podziwiam:)
-
blue_megi
2009/07/09 15:04:11
wyglądają świetnie ! chociaż szczerze mówiąc bajaderek z cukierni nawet nie tknę. Ale Twoje są przepiękne i jestem pewna że smakują równie dobrze jak wyglądają :))) pozdrawiam :)
-
majazteca
2009/07/09 15:52:41
Sliczne! Mam sentyment do bajaderek :) Kiedys kupowalam je w jednej z cukierni w moim rodzinnym miescie. Tam byly najlepsze. Teraz ta cukiernia juz nie istnieje. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu i przypomne sobie ich smak. Chociaz podejrzewam, ze Twoje sa o niebo lepsze :))
-
edysia79
2009/07/09 16:03:48
No bajaderki z przepisu Doroty też robiłam (przystole.blox.pl/2009/04/Bajaderki.html) ale na pomysł z położeniem masy na blacie biszkoptowym to bym nie wpadła, świetny!!!

Tak się kurcze zastanawiam, kiedy Ty te wszystkie cudne słodkości robisz i kto je zjada ;)
-
szarlotek
2009/07/09 18:22:51
Majanko*Dziękuję:) tak kończą się porządki w lodówce :))))
Viridiano*Dziękuję, sama w to nie wierzę:)
blue_megi*Smakują niesamowicie! Miłego wieczoru:)))
Maju* Myślę, że każdy tworzy swój indywidualny smak, właśnie wzbogacony wspomnieniami :) Pozdrawiam!
Edysiu* Tak pomiędzy innymi zajęciami znajduję chwilkę na pieczenie:) Co do drugiego pytania, to z reguły robię z połowy składników a niektórymi wypiekami dzielimy się z przyjaciółmi. Serdecznie pozdrawiam!
-
2009/07/09 19:44:27
Wow! Cudne jak z najlepszej cukierni!!!
-
zjedz_mnie
2009/07/10 09:16:29
Nie jestem wielbicielką tych ciastek, ale znam kogoś takiego, kto je uwielbia. Dzięki Twojej propozycji podniebienie smakosza będzie w ekstazie na 100%:)
-
emma001
2009/07/10 10:29:31
Jak one pięknie wygladają. Zadko sie zdarza ze domowe wypieki wyglądają tak wspaniale ;)
-
olciaky
2009/07/14 10:55:42
Łał! jak z cukeirnii:))
u mnie też trzeba nie lada zmysłu cukierniczego,żeby przekonac rodzinkę (w szczególności) do bajaderek:D
-
milk_chocolate84
2011/06/18 22:31:31
zostały tylko dwa kawałki! Pyszotka :)))