Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Pływające wyspy

Pianki z kremem

Ranek przywitał mnie ciemnymi chmurami. Ledwie zdążyłam odpowiedzieć na komentarze i ..... Awaria. Ogarnęła mnie totalna bezsilność. Ze zdumieniem stwierdziłam, jak istotne stały się dla mnie, nasze blogowe spotkania…..I nagle myśl: no to połknęłam słodkiego bakcyla. Całe szczęście, że to niezwykłe uzależnienie dzielę z tyloma osobami.Wszystkich, którzy oczekiwali niedzielnego wpisu bardzo przepraszam.

Postanowiłam osłodzić sobie niedzielne popołudnie, przygotowując śnieżne jaja  zwane też pływającymi wyspami z cudownie słodkim kremem i malinami. Przepis: Wielka księga kucharska – Desery.

Składniki dla 4-6 osób:

  • 4 jajka (osobno białko i żółtko)
  • 250 g miałkiego cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
  • Maliny

Wykonanie:

Białko ubić na sztywno, dosypując stopniowo 1/3 szklanki cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca. W szerokim rondlu zagotować mleko, 1/3 szk. Cukru i wanilię. Przy pomocy dwóch łyżek deserowych ukształtować 16 owalnych bezowych pianek, które należy partiami wkładać do gotującego się mleka na około 5 minut. W połowie gotowania, delikatnie je odwrócić (są bardzo kruche). Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić. Przecedzić mleko.

Ubić żółtka  z resztą cukru, aż do uzyskania zbielenia i zgęstnienia kremu. Stopniowo dolewać letnie mleko, dobrze ubijając. Przelać krem do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje i nie będzie spływał z wypukłej strony drewnianej łyżki. Nie wolno zagotować.

Przełożyć krem do małych salaterek i ostudzić. Gdy krem będzie zupełnie zimny, ułożyć na powierzchni bezowe pianki. Pianki można dekorować karmelem, czekoladą lub podawać z owocami.

Smacznego:)

Uwagi:

Pianki są bardzo kruche i jeżeli chcemy polać je karmelem, to przygotowujemy go z 125 g cukru i 2 łyżek wody, doprowadzając rozpuszczony cukier do złotobrązowego koloru. Polewamy szybko a zarazem bardzo ostrożnie. Ja z reguły polewam sosem czekoladowym i podaję z sezonowymi owocami. Pianki robię troszeczkę mniejsze i wychodzi mi ich 20-22 sztuki z wyżej wymienionych składników.

poniedziałek, 06 lipca 2009, szarlotek

Polecane wpisy

  • Makaroniki dyniowe

    U mnie jak zwykle na ostatni gwizdek, ale co tam…. Najważniejsze, że są. Małe, słodkie i na dodatek dyniowe. Baza przepisu od Gosi, której ładne zdjęcia

  • Breast Health Day & Malinowe kopułki

    EUROPA DONNA (ED), czyli Europejska Koalicja do Walki z Rakiem Piersi ustanowiła dzień 15 października dniem Walki z Rakiem Piersi. Główne założenia akcji t

  • Jarzębinowy deser lodowy

    Muszę przyznać, że są to jedne z bardziej oryginalnych lodów, jakie miałam okazję kosztować. Lekka, puszysta konsystencja za sprawą ubitej śmietany oraz delikat

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/06 07:41:27
Szarlotku, twoje kulinarne wyczyny mogą powalić na kolana Ten deser wygląda bosko!
-
gosiab_3
2009/07/06 08:34:51
fantastyczny ten deserek jest!!!! :)) a uzaleznionych tutaj jest wiecej :)))
-
majanaboxing
2009/07/06 08:54:09
Szarlotku, jakie to cudne! Masz świetne pomysły i robisz piękne zdjęcia :) Smakowitości :)
-
2009/07/06 09:01:17
za taki deser to dałabym się pokroić :) cudne to jest po prosut :)
-
szarlotek
2009/07/06 09:16:00
Beato*Dziękuję! Szkoda kolan :D
Gosiu* Mam taką nadzieję :))))
Majano*Jesteś słodka :D
Miętóweczko* Mam nadzieję, że to tylko przenośnia :)) Nie chcę Cię mieć na sumieniu :D
-
ugotujmy
2009/07/06 10:22:43
urocze te pianki
te słodkie wyspy
:-)
-
olalala77
2009/07/06 11:39:22
Ło! Ależ fajny deser :)! I piękne zdjęcia cyknęłaś :).
-
2009/07/06 12:41:12
Ale cudeńka! Świetna stronka, piękne zdjecia i pyszności, że aż ślinka cieknie. Dodaję do ulubionych :)
-
2009/07/06 16:00:35
pięknie poprostu pięknie!
-
2009/07/06 16:57:39
ale fajnie:) slyszalam o nim nigdy jednak nie jadłam:) zapowiada sie pysznie!
-
szarlotek
2009/07/06 17:12:54
Asiejko*i mocno waniliowe:)
Olu* Dziękuję!
Błahostki..*Dziękuję!Będzie mi niezmiernie miło:)
Monia*Witaj z powrotem :D
Viridianko* i słodko, dlatego najlepiej podawać w małych miseczkach :D
-
2009/07/06 18:13:40
wow! to jest takie piekne. Slinka kap kap kap....
-
olciaky
2009/07/14 11:46:36
Jaaami!
och kurczę- chyba podwędzę ci ten przepis:)
-
2009/07/29 19:09:08
Te bezikowe kluseczki znam z niemieckiej kuchni i do tej pory gotowalam je na wodzie. Zapewne gotowane na mleku sa smaczniejsze, ale ja mam obawy, ze albo przypale mleko, albo wykipi. Zwlaszcza ze trzeba, jak piszesz, gotowac 5 min. No ale coz - nie pozostaje mi nic innego, jak wyprobowac i te metode. ;)
-
szarlotek
2009/07/29 19:55:38
Małgosiu* Gotowałam w szerokim rondlu, aby mogły swobodnie pływać i aby nie przeszkadzały mi w mieszaniu mleka. Kiedy mleko szło do góry zestawiałam na chwilę i ponownie wracałam na palnik. Byłam tak zaaferowana całą tą operacją, że nawet nie zauważyłam kiedy były gotowe.
-
Gość: Ilona, *.adsl.inetia.pl
2011/07/28 15:02:38
A mi te pianeczki nie wyszły !!! :(:(:( Są absolutnie miękkie i nie wie dlaczego, bo zrobiłam wszystko ak jak w przepisie. Dlaczego tak się stało ? :(
-
2011/07/28 16:39:43
Ilono* Zaskoczyłaś mnie...Zupełnie nie wiem dlaczego białko się nie chciało ściąć. Może była zbyt słaba piana przez dostanie się do niej odrobiny żółtka. U mnie bardziej występował problem ,że przy przekręcaniu pianki na drugą stronę, potrafiły się przełamać. Chyba,że chodzi ci o puszystość , bo ta po pewnym czasie trochę zanika, ale w końcu to piana i raczej od razu trzeba ją podawać do schłodzonego kremu. Można by było też ustabilizować pianę dodając do niej odrobinę soku z cytryny, ocetu lub wodorowinian potasu