Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowo - miętowe

Ciasto miętowo - czekoladowe

Kiedy rok temu natrafiłam w sieci na ten przepis, to od razu zapałałam do niego ogromną miłością. Czekoladowo- miętowe, niezwykle lekkie, takie w sam raz na letnie popołudnie z filiżanką ulubionej kawy. Mam nadzieję, że polubicie to ciasto, które można podawać polane polewą lub z bitą śmietaną i dowolnymi owocami.

Przepis Margaret znaleziony tu.

Składniki:

  • 600 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 400 g pastylek miętowych oblanych cienką warstwą czekolady lub 3 nadziewane czekolady miętowe
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki cukru
  • Gotowy blat biszkoptu lub spód z tego przepisu

Wykonanie:

Śmietankę z pokruszoną czekoladą lub pastylkami zagotować ciągle mieszając. Ostudzić i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Upiec biszkopt lub wykorzystać gotowy blat. Wielkość tortownicy ok. 22 cm.Kremówkę czekoladowo miętową ubić na sztywno, dodając pod koniec cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę w ½ szklanki wody ( użyłam mniszej ilości wody). Zamknąć biszkopt obręczą i wylać krem. Schłodzić w lodówce. Przybrać polewą, obsypać kakao i posypać migdałami.

ciasto czekoladowo - miętowe

Można przygotować lukier miętowy lub polewę. Ja zmiksowałam śmietankę z likierem miętowym i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto na fotografii, zostało przygotowane z połowy wskazanych składników. Korzystałam z tortownicy 16 cm. Nadzienie czekoladowe przygotowane było z 100 g czekolady deserowej z nadzieniem +100 g pastylek miętowych otoczonych gorzką czekoladą. Spód ciasta po upieczeniu został przekrojony na dwa krążki( drugi krążek został zamrożony )Owoce użyte w dekoracji, to glazurowane morele i winogrono.

Smacznego :)

sobota, 01 sierpnia 2009, szarlotek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/08/01 07:11:03
Oj , Szatlotku, tym razem trafiłaś mi idealnie! Chyba się do Ciebie wproszę! Miętową czekoladę uwielbiam, kupuję co tydzień na targu niemiecką, bo taka najbardziej mi smakuje, specjalnie dla siebie. W przyszłym tygodniu kupię więcej i na niedzielę zrobię sobie takie cisto na biszkopcie z kuchenki. Prześlę ten przepis siostrze, która też jest wielką amatorką miętowej czekolady! Dzięki, dzięki za ten przepis:)))))))
-
2009/08/01 07:39:54
Bardzo ładnie się to ciasto prezentuje. Myślę, żeby mi nie tylko do popołudniowej, ale i porannej kawy smakowało;-)
-
2009/08/01 08:06:17
Rewelacja! Super ciasto i cudowne przybranie!
-
2009/08/01 08:40:11
Ja jak zwykle poprosze kawaleczek do porannej kawy :) Slinka mi cieknie na sam widok. Czekolada i mieta - to jest to! :)
-
2009/08/01 09:52:41
Mmm, jakie pyszności! Kocham miętę z czekoladą!!!
-
2009/08/01 10:54:02
Bardzo ciekawie się zapowiada! :)) Czekolada i mięta to fantastyczny duet, na pewno rewelacyjnie smakuje w takim cieście. Trzeba będzie kiedys spróbować:)
Pozdrawiam!
-
2009/08/01 11:58:39
jestem za ! uwielbiam mietowo-czekoladowe smaki :-)
-
2009/08/01 13:55:18
piękne, ślicznie je zaprezentowałaś :)
a te morele to jak zrobiłaś?
-
2009/08/01 15:12:42
Absolutnie doskonałe! Mięta i czekolada to niezwykle dobrze dobrana para i jeden z moich ulubionych zestawów smakowych. Mam wielką slabość do mięty i często kupuję lody miętowe z płatkami czeklady w środku. Pyszny pomysł Szarlotku!
-
2009/08/01 16:15:22
Uwielbiam połączenie mięty i czekolady :) zazwyczaj pochłaniam takie małe czekoladki miętowe "coś tam - o'clock" czy jakoś tak :D wygląda prze....smacznie :D
-
2009/08/01 17:40:20
lubię połączenie mięty i czekolady
szkoda, że w moim domu tylko ja,
bo z chęcią bym przygotowała
a dla samej siebie to chyba nie wypada takiej porcji ;-)

w każdym razie..
wygląda obłednie
z tą dekoracją..
-
2009/08/01 18:09:08
Dzis trafiłam na ten blog:)Gratuluje Pani pieknych zdjec i niesamowitej inwencji.Będę czestym gosciem tutaj:)
-
2009/08/01 18:55:09
To ciasto wygląda absolutnie niesamowicie, dekoracja na poziomie najlepszej cukierni, aż żal to dzieło niszczyć. Ale pewnie warto...
-
2009/08/01 19:44:44
Przepraszam wszystkich oczekujących na odpowiedź, ale czasami sprawy rodzinne są priorytetem w moim życiu, dlatego dopiero teraz mogę czytać Wasze opinie na temat ciasta.
Grażynko* To są moje najbardziej ulubione e smaki, dlatego sprawdziłam i podaję ten przepis :)
Ireno i Andrzeju* macie rację, bo przed wyjazdem z samego rana musiałam spróbować :)
Beato* Bardzo dziękuję:)
Majko* Gdybym tylko mogła , to obdarowałabym nawet dwoma kawałkami :)
-
2009/08/01 19:59:07
Pinkcake* To, tak jak Ja :) Proponuję spróbować wykonać :)
Majanko* Dla mnie na letnią porę wręcz idealne :)
Cudny wianku* wedle powiedzenia za a nawet przeciw :)
Ago* Nacięłam do pestki, odcięłam skórkę od miąższu, delikatnie wyjęłam pestkę, zglazurowałam galaretką, nałożyłam migdały oto cała tajemnica :)
Desmond* Takie lody to przez cały rok goszczą w mojej zamrażarce , czekoladki i czekolady w tym smaku też się znajdą, bo wszyscy wiedząc o moich słabościach zawsze mnie małym co nie co obdarowują:)
-
2009/08/01 20:07:20
Fiolunko* Wierzę, bo sama tak mam :)
Asiejko* W moim domu ,też tylko ja jem miętusy i to ciasto jest tylko dla mnie :) Zrobiłam z połowy porcji i będę się nim cieszyć jeszcze jutro :)
Waniwia* Miło mi Cię powitać i mam nadzieję na smakowite spotkania :)
Karolinko* To niezwykle miłe, przeczytać takie komplementy ale wierz mi , że cudownie smakuje i warto ukroić sobie ciut większy kawałek :D


-
2009/08/02 09:31:01
luksusowo to ciasto wygląda
-
2009/08/02 09:46:46
Margot*no, nie... takiego słowa bym nie użyła :)Ale, dziękuję ! Według mnie to torty i serniki zasługują na takie miano a to tylko niezwykle smaczny lekki mus czekoladowo-miętowy :)
-
2009/08/02 11:28:18
Cudny, uwielbiam takie ciasta - mało ciasta i duuużo kremu. No a jeszcze czekoladowo miętowy to bajka.
Zaciekawiły mnie te glazurowane morele, gotujesz je po prostu w syropie czy to jakaś bardziej skomplikowana procedura? Fajnie wyglądają obrane w ten sposób.
Pozdrawiam :)
-
2009/08/02 11:44:56
Felluniu* Dziękuję ! z reguły wkładam na chwilę do gorącego syropu i polewam tężejącą galaretką. W tym przypadku miałam bardzo dojrzałe owoce i ograniczyłam się do galaretki :D
-
2009/08/09 21:03:05
Boskie:)
czekolada i mięta?
w sam raz na upalny dzien:)