Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Słodkie ciasto szpinakowe - Ispanakli kek

 

słodkie ciasto szpinakowe

To ciasto kusiło mnie od dawna, ale ciągle coś innego było do upieczenia, do sprawdzenia ….Aż, nagle nadarzyła się okazja kulinarnej wędrówki z Ireną i Andrzejem do Turcji. Z niedowierzaniem czytałam przepis mówiący o słodkim cieście szpinakowym. Tylko czy naprawdę chcę, takiego słodkiego ciasta? To pytanie natarczywie mnie męczyło i męczyło, Aż wymęczyło coś, czego długo nie zapomnę.

Niezwykle słodkie, mokre, niesamowicie pachnące wanilią. Totalne zaskoczenie… Jednak dodatek lekko ubitej kwaśnej śmietany fantastycznie równoważył słodki smak ciasta. Przepis powtórzę, bo to tak jakbym miała i obiad i słodkie w jednym. Jedyną zmianą będzie mniejsza ilość cukru.

W przepisie mówi się o świeżych liściach szpinaku, jednak z ich braku postanowiłam skorzystać z mrożonych liści, które rozmroziłam i odsączyłam pozostawiając do lekkiego obeschnięcia na sitku.

To był błąd, bo ciasto wyszło ciężkie i zakalcowate. Obkroiłam, to, co nadawało się do jedzenia, aby wyrobić sobie zdanie na temat szpinakowego ciasta i postanowiłam zakupić świeże liście, aby zrobić drugie podejście do przepisu. Zakupione liście dokładnie umyłam i odsączyłam w wirówce do sałaty, pozostawiając je do całkowitego obeschnięcia. Musimy pamiętać o usunięciu ogonków liściowych, które możemy wykorzystać do sosów lub zupy. Piekłam z połowy porcji wykorzystując 1, 5 litrowe naczynie do zapiekania Pyrex.( 19X25cm) Ciasto wyszło takie jak powinno słodziutkie, wilgotne i pomimo zwartej konsystencji nie przypominało już zakalca. Wszystkim ciekawym nowych doznań, bardzo polecam.

Składniki na 3 litrową żaroodporną formę.

  • 3 jajka
  • 1 ½ filiżanki cukru (około 315 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 500 g Świeżego szpinaku (ogonki liściowe odcięte, umyte osuszone)
  • ½  filiżanki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ½ filiżanki mąki (około 415 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( lepiej dać 2 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • 1 szklanka bitej śmietany

Liście szpinaku, pociąć na paski i poszatkować na bardzo drobno.

Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodać oliwę, sok z cytryny i poszatkowany szpinak. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do  masy. Miksować jeszcze chwilkę. Wlać do natłuszczonej żaroodpornej formy Pyrex.

Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i wstawić nasze naczynko na 30 minut.( środkowy poziom) Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, ewentualnie przedłużyć pieczenie o 5-10 minut.

Wyjąć naczynie i zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć ciasto z formy. Odciąć boki upieczonego ciasta i utrzeć na proszek ( bułkę). Ciasto pokroić na kwadratowe ciastka ( z połowy porcji wyszło 6 ciastek)i ułożyć na talerzu do serwowania. Przybrać ubitą śmietaną i obsypać  bułką z ciasta.

Smacznego :)

 

 

poniedziałek, 05 października 2009, szarlotek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/10/05 10:41:17
wow ciasto szpinakowe, normalnie zemdlałam z wrażenie nad Twoją kreatywnością :) ihihi fajnie, nie moge sobie tylko wyobrazić smaku :D
-
2009/10/05 10:58:14
A ja robię placek szpinakowy na słono ( jest u mnie). Do głowy by mi nie przyszło, że można i na słodko... Nie wytrzymam i wypróbuję!
Piękny zielony kolor :)
-
2009/10/05 11:15:00
Jadłam już muffinki z burakami na słodko, ciasto czekoladowe z cukinią, ciekawe jak to jest ze szpinakiem na słodko:)?
-
2009/10/05 11:45:25
Wow! Ależ pozytnie odjechany przepis;-) Kolejna fajna kreacja! Pozdrawiam!
-
2009/10/05 13:09:57
Aż mnie zamurowało:) Ale pozytywnie oczywiście:)
-
2009/10/05 13:22:11
z lekka kosmiczne to ciasto
Kolor jak ufoludki
-
2009/10/05 13:51:35
Ciekawy pomysl na ciasto. Szczerze powiem, ze sama nie odwazylabym sie go zrobic chociaz brzmi i wyglada interesujaco _)
-
2009/10/05 14:22:31
ależ mnie zaskoczyłaś tym ciastem :) ciekawie wygląda ale zastanowiłabym się nad spróbowaniem :)
-
2009/10/05 15:09:51
Ty to masz pomysły na oryginalne ciacha!
Super
-
2009/10/05 15:23:52
Myślę, że w niedługim czasie wykorzystam Twoją propozycję. Po pierwsze bardzo lubię szpinak, po drugie strasznie jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto, bo wygląda bardzo intrygująco ;]
-
2009/10/05 15:31:06
Nie spodziewałabym się,ze ze szpinaku można upiec słodkie ciasto! Super!:))
Fajny kolorek ma :)
-
2009/10/05 15:40:58
totalnie zaskoczenie! takiego czegos to ja w zyciu nie widzialam! jestem pelna podziwu! ale tylko tyle, bo... niestety nie jestem fanka szpinaku... i pewnie szkoda!
-
2009/10/05 16:45:38
Różne rzeczy ze szpinakiem widziałam i jadłam -ale czegoś takiego jeszcze nie :)
Jest....zaskakujące, ale bardzo intrygujące.
Uwielbiam takie ekspperymenty
Pozdrawiam cieplutko
M.
-
2009/10/05 17:25:06
Szarlotku,jakie świetne,zdrowe ciacho!.. szkoda tylko,że ja nie trawie szpinaku:(
Łał!:D
-
2009/10/05 17:53:34
Wygląda obłędnie!!! Świetny pomysł!
-
2009/10/05 21:07:30
Paulino* Może to dziwne połączenie, ale zapewniam, ze bliżej temu ciastu w smaku do znanej zebry niż do innych ciast.
Grażynko* Można i nawet smakowało :) Na początek zawsze można dać mniej szpinaku :)
Dorotko* Tak samo :) Szpinak przyjął waniliowy smak :)
Ireno i Andrzeju* Przecież pisałam, że piekę dla Was ciasto :))))
Wiosenko* Dla mnie , to też było zaskakujące doznanie :D
Margot* Może być i dla ufoków :)
Majko* Ja , też potrzebowałam zachęty, no i piekłam z połowy składników :)
Miętóweczko* Zapewniam, że jak byś miała okazję, to byś spróbowała bo bardzo ładnie pachnie i wbrew wyglądowi - ciekawie smakuje :)

-
2009/10/05 21:19:12
Beato* Jak teraz nie spróbuję tego co mnie intryguje, to kiedy? Pozdrawiam :)
Zjedz_mnie* Bardzo proszę :) Spróbuj tak jak ja, najpierw z połowy porcji, dając troszeczkę mniej szpinaku i szczodrą łyżeczkę proszku do pieczenia :)
Majano* Ja, też ciągle odkrywam coś nowego :) Znalazłam kolejną fajną inspirację, ale brak czasu skutecznie uniemożliwia mi realizację :I*
Cudny wianku* Nie przejmuj się tym tak bardzo, bo ja szpinak jem dopiero od czterech lat :)
Moniko*Turecka Podroż Grumków była jedyną okazją do wypróbowania tego przepisu.
Zachęciło mnie również to, że właściciel tego przepisu wydał książkę właśnie z tym i innymi ciekawymi propozycjami :)
Olciaky* Jak bym cię zaprosiła na kurczaka ze szpinakiem, to byś polubiła :)
Ganiu* Dziękuję :)
-
2009/10/05 21:26:21
Chyba tylko Ty mogłaś wpaść na taki pomysł. Wygląda świetnie, a jak smakuje, chyba będę się musiała przekonać sama, bo żal byłoby nie spróbować.
-
2009/10/05 22:16:49
wow, my chętnie takie ciasta. a to wygląda naprawdę zachęcająco, trzeba spróbować! :)
-
2009/10/05 22:43:21
takiego czegoś jeszcze nie widziałam, wyglada świetnie, nie wiem co mi to przypomina, ale coś na pewno ;) wiesz, ze ja lubie takie eksperymenty, zwłaszcza z warzyw
-
2009/10/05 22:48:15
Bardzo interesujaca propozycja. Ciekawie sie prezentuje. Ale Ty sobie kochana nie tlumacz zawartoscia szpinaku- ze to taie obiadowe tez jest :D
-
2009/10/05 23:10:13
Wiesz co Szarlotko? Ono wygląda obłędnie!
O rany za mało czasu, za mało brzchów ale chciałabym zrobić. Bardzo!
Buźka!
-
2009/10/06 00:15:55
Ale to ciasto kosmicznie wygląda, ciekawe czy tak też smakuje, może kiedyś odważę się spróbować :) Odważna z Ciebie dziewczynka Szarlotku!
-
2009/10/06 11:35:06
No nieeeeee.... Takiego ciasta to nigdy nie widziałam, alez ciekawi mnie ten smak. Szpinak to nie cukinia, ma juz bardziej wyrazisty smak... Ciekawe, ciekawe.
-
2009/10/07 09:57:52
Niesamowite! :D Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Ale skoro ciasto z cukinią może być pyszne, to dlaczego nie ze szpinakiem :)
-
2009/10/07 13:20:02
Noż totalnie tym ciastem mnie zaskoczyłaś:) Słodki szpinak...teraz mnie będzie żżerała ciekawosć jak to smakuje...:)
-
2009/10/07 14:05:12
To ciasto jest niesamowite! Ten kolorek, no i nie wyobrażam sobie wprost jak smakuje;) Oj będzie kusiło;)
-
2009/10/07 17:20:54
No na pewno.To kiedy mogę wpadać?:P
-
2009/10/08 06:32:11
Niesamowite !
Szarlotku , Ty i ze śledzia pewnie potrafiłabyś wyczarować jakiś słodki deser ;-)
-
2009/10/08 07:34:14
Karolino*To nie Ja, ale szkoda byłoby nie sprawdzić takiego zaskakującego przepisu :)
Zwegowani* Ciasto to, jest raczej do szybkiego spożycia, bo lekko osiada, tracąc na swoim egzotycznym wyglądzie :)
Ago* Wiem, wiem .....eksperymentatorka pierwsza klasa, to zdecydowanie Ty :) Ja tylko zabawiam się w kopistkę :D
Eve* U mnie szpinak przeszedł wszystkie etapy...od nienawiści po uwielbienie :)
Poleczko* Dlatego eksperymentuję z połowy składników :)
Felluniu* Gdyby nie Grumko, to przepis dalej by czekał w poczekalni :)
Aniu* Rodzina oceniła ,ze jest niegłupie( czyt. da się zjeść ) a uświadomieni z czego się składa postanowili spróbować. Jednak nigdy nie odważę się upiec tego ciasta z całej porcji :)
Komarko* Słodko i mocno waniliowo :)
Eweno* Ja już się przekonałam:) ale gdybym nie spróbowała, to spać bym nie mogła, tak by mnie nurtowało :)
Atinko* Smakuje inaczej , ale to ciekawe doznanie:)
Olciku* Daleko nie masz, pociąg z małą przesiadką :), tyle tylko, że ciasto już zjedzone :(
Abbro*Ojej, lepiej nie kuś, bo jeszcze znajdę coś takiego :D
-
2009/10/10 21:35:19
Piękności, zapisuję bo czegoś takiego to moja skromna osóbka jeszcze nie jadła...:)
-
2010/05/17 15:58:22
To jedno z moich ulubionych ciast. Moja kolezanka Turczynka czesto je dla mnei robi, jednak ona dodaje takze zsiatkowana skorke z cytryny a na wierzch robi specjalna mase cos jak pudding i posypuje migdalami,pycha i polecam wszystkim.
-
2010/05/19 08:36:54
Lilalo* Dziękuję za wskazówki z których chętnie skorzystam. Rzeczywiście cytryna przełamie tą słodycz a migdały dodadzą subtelności. Dobrze, że pojawił się już młodziutki szpinak, to uławi mi decyzję co do wypieku :) Dziękuję !
-
Gość: annadnn, 095160040184.rzeszow.vectranet.pl
2011/09/19 22:14:06
Turczynki posypuja też wierzch śmietanki orzechami pistacjowymi, pychotka :)
-
2013/04/22 18:07:42
Szarlotku a ile dałaś jajek na pół porcji ? 1,5 jajka chyba ciężko odmierzyć ;)
-
2013/04/23 10:52:10
Nie tak trudno. Z zasady przyjmuje się, że waga jajka to 55 g (M), gdzie 20 g przypada na żółtko, 30 g na białko i 5 g na skorupkę, więc 1,5 jajka to będzie 1 naprawdę duże jajo lub nie przejmować się tak bardzo aptekarską dokładnością i użyć dwóch M, których waga na pewno wpłynie z korzyścią na strukturę ciasta.