Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto pomarańczowe

 

Ciasto pomarańczowe

Przeglądając blogi w poszukiwaniu smaku na piątkowe popołudnie natrafiłam w kuchni monsai na ciasto o bardzo poetyckiej nazwie, które idealnie wpisuje się w cytrusowy weekend organizowany przez Tatter. Szybkie i proste w wykonaniu od razu podbiło moje serce. I, chociaż lubię łączyć nowe smaki, odważać, odmierzać i mieszać wszystko ze sobą, to na pierwszym miejscu stawiam na szybkość, aby mieć czas na inne przyjemności. Jeżeli lubicie zapach i smak pomarańczy a smak biszkoptu z dzieciństwa was nie odstrasza, to pieczcie i cieście się z ciasta, które łączy w sobie wspomnienie ciepłych dni, babcine konfitury i świąteczne paczki. Po prostu pomarańczowa pychota.

Autorka proponuje dodanie do ciasta większej ilości mąki, którą odmierzyłam, ale nie dodałam, bo ciasto w swojej konsystencji było w sam raz.  W wersji dla dorosłych można się pokusić o dodanie do syropu odrobiny likieru pomarańczowego, co też uczyniłam a co okazało się przysłowiową kropką nad i.Polecam

Składniki ciasta:

  • 150g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej ( + 100 g w razie potrzeby)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Do nasączenia:

  • 125 ml soku z pomarańczy z odrobiną skórki z niej startej i odrobiną skórki z cytryny
  • 75 g cukru
  • cukier puder do posypania


Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać cukier waniliowy, sól i skórkę. Gdy powstanie jednolita masa, wbijać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej.
Nałożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką podłużnej formy z okrągłym dnem (30x11cm)  Ciasto zajmuje 3/4 wysokości formy. Wyrównać i piec około 45 min w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180-190 st. C

Wymieszać sok z cukrem i skórkami, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Ciasto ponakłuwać gęsto patyczkiem i pędzelkiem nasączać ciasto, z każdej strony.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto pomarańczowe

Smacznego :)

piątek, 27 listopada 2009, szarlotek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/27 14:28:21
Piękne! Ja się zastanawiam, czy piec ciasto pomarańczowe czy cytrynowe kwadraty?... Ach, te ciągłe dylematy! :)
Skoro Ty upiekłaś ciasto to chyba zdecyduję się na kwadraty. Nie wytrzymam konkurencji! ;)
-
2009/11/27 14:33:01
Bajeczne ciasto Szarlotko! Bardzo mi się podoba :)
Piękny kolor ,a smak mus być boski.
Pozdrawiam ciepło :)
-
2009/11/27 14:37:09
Też mam taka fajna foremke do ciasta i jakoś nie udaje mi się specjalnie jej wykorzystywać... Pięknie sie prezentuje to ciasto :-)
PS. No, namieszałaś ;) Robie mini słoiczki z borówkami jako prezenty świąteczne... Oj, Szarlotku :*
-
2009/11/27 14:44:11
Pinkcake* Miało być zupełnie co innego, ale jak zobaczyłam to ciasto to już nic innego nie wchodziło w rachubę . Cytrynowe kwadraty też bym chętnie zjadła, bo kwaśne to moje ulubione smaki:)
Majanko* Jest pyszne i rozumiem teraz, dlaczego autorka przepisu piecze na raz 3 blaszki :)
Mafilko* Specjalnie ją kupiłam do jednego z moich ulubionych ciast z dzieciństwa i bardzo się cieszę, że mogłam ponownie ją wykorzystać :)
-
2009/11/27 14:59:45
wygląda przepysznie :))) pozdrawiam :)
-
2009/11/27 15:21:54
oooo,moje tez kwasne smaki sa ulubione :D :D
Ciasto sie prezentuje,jak zwykle-u Ciebie -REWELACYJNIE!!!!!
Podziel sie z bliznim,co????? :) :)

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2009/11/27 15:23:58
Śliczne to Twoje ciasto ;]
-
2009/11/27 15:26:26
Megi*Ono takie właśnie jest:)
Gosiu* W życiu :) Ale upiekę drugie z podwójnej porcji , to w tedy jak najbardziej łącznie z kawą lub herbatą :)
-
2009/11/27 15:40:11
Wygląda bardzo apetycznie a smak to mogę sobie tylko wyobrazić:)
-
2009/11/27 15:44:02
Sliczne foremka wszystko pieknie pasuje :)
-
2009/11/27 15:58:39
Zjedz_mnie* Dziękuję:)
Wiosenko* Nie ma co sobie wyobrażać tylko szybciutko upiec, bo to naprawdę szybkie i smaczne ciasto :)
Gosiu* Dziękuję, ale to nie był mój pomysł :)
-
2009/11/27 16:06:25
Ma przepiękny słoneczny kolor i na pewno smakuje bardzo...domowo :)
-
2009/11/27 18:10:43
Wygląda bosko! tak złociście, to z pewnością ciasto poprawiające humor :)
-
2009/11/27 20:28:05
Ślicznie wygląda i jestem pewna, ze i tak smakuje, z pewnością zrobię!
-
2009/11/27 21:10:40
Piękne, szybkie, proste , a na dodatek pomarańczowe! To coś dla mnie
-
2009/11/27 21:40:31
Piękne ciacho i tak ślicznie pomarańczowe mmm zjadłabym kawałeczek :)
-
2009/11/27 21:41:10
Kolejne pyszności, tempo masz niesamowite :) I jakie efekty! Podziwiam (i drukuję przepis ;) )
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2009/11/27 22:38:50
ale słoneczne ciasto i masz bardzo fajną foremkę do ciasta
-
2009/11/27 22:56:34
Cudne :). I tak się zastanawiam... Skoro już sam kolor przypomina pomarańczę, to co dopiero smak ;)? Musi być pyszne!
-
2009/11/28 06:38:28
Grażynko*Tak, domowo i bardzo pomarańczowo. Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na to ciasto, bo jest pyszne :)
Aklat*I, to bardzo :)
Aniu*Polecam
Beato* Czytasz w moich myślach :)*
Tili* Patrząc na twój talent, nie zdziwię się jak upieczesz od razu :)
La_fresa*To prawda efekty już widać... coś się zaokrągliłam :)*
Margot* To taka najtańsza półokrągła forma, która miała służyć do upieczenia tylko jednego ciasta, ale ku zaskoczeniu, sprawdza się znakomicie, nie przecieka i nie rdzewieje :)
Olu* Jest pyszne i bardzo, bardzo pomarańczowe :)
-
2009/11/28 09:28:53
O jak pysznie wygląda! Uwielbiam takie suche, eleganckie , a jednocześniej nieprzesadzone ciasta. Idealne do herbaty.
Mmm...
-
2009/11/28 09:29:47
mm.. chciałabym móc spróbować tego pomarańczowego ciasta;)
Na pewno niezwykle smakuje:)
Oj.. już widzę Święta u Ciebie:)
heh
Pozdrawiam.
-
2009/11/28 09:57:54
Ty to jesteś mistrzynią w pieczeniu!
-
2009/11/28 10:31:13
Dziwnograjko* Ono nie jest suche, dzięki nasączeniu i pewnie dlatego takie smaczne :)
Olciku* Nie widzę problemu :) Jest to najszybsze ciasto jakie ostatnio piekłam :)
Ago* Chcesz, żebym udławiła się ze śmiechu ?
-
2009/11/29 11:25:24
Zapach pomarańczy jesienią? tak, to na pewno dobre lekarstwo na jesienny smutek.
-
2009/12/13 14:30:17
Szarlotku , ciasto bardzo pomarańczowe i bardzo smaczne !

Wkradł Ci się błąd do składników : ilość soku pomarańczowego potrzebnego do nasączenia - u Ciebie jest 25 ml, u Monsai - 125 ml :)

Zrobiłam z 25 ml - wyszedł mi pomarańczowy lukier zamiast syropu - dzięki temu ciasto miało chrupiącą skorupkę na wierzchu ;)
-
2009/12/13 16:05:32
Abbro*Dziękuję, już nanoszę poprawkę. Ciekawa jestem czy bez nasączenia nie było za suche?
-
Gość: anula3333, 81.219.209.2*
2010/01/15 15:57:37
Upiekłam dzisiaj to ciasto i jest super!
-
Gość: anula3333, 81.219.209.2*
2010/01/15 18:14:03
Dzisiaj piekłam to ciasto i jest bardzo dobre.
-
Gość: nataiko, 94.161.89.12*
2014/02/11 11:49:13
ja tez zrobilam, absolutnie pyszne! polecam wszystkim :)