Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Kawowa terrina

 

kawowa terrina

Kiedy rozpoczynamy dzień od filiżanki kawy a z pudełka czekoladek wyjadamy te o smaku kawowego likieru, to jesteśmy gotowi do zmierzenia się ze smakiem tego ciasta. Mocno kawowego, z likierową nutą i chrupiącymi kawałkami kawowych ziaren. Istne ptasie mleczko dla dorosłych. Oczywiście można zrezygnować z ziaren kawy lub zastąpić je czekoladowymi groszkami, ale … może skusicie się na oryginalną wersję* smakołyku ?

Zapraszam :)

Przepis dopisuję do prowadzonej przez Majkę akcji: Czas na kawę

*Pasteten und terrinen

Składniki na 6 porcji:

  • 75 ml mleka
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki espresso w proszku
  • 2, 5-3 łyżki żelatyny
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 ml likieru mocca
  • 30 g kawowej, twardej czekolady
  • 14 podłużnych biszkoptów
  • 300 ml śmietany do ubijania
  • 1 łyżka posiekanych ziaren kawy

Zagotować miąższ i laskę wanilii z mlekiem i kawą w proszku, odstawić na 10 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Żółtka i cukier ubić na pianę, doprawić likierem. Mleko przecedzić i wlać do kremu jajecznego. W kąpieli wodnej ubić na gęsty krem. Dodać czekoladę. Nie gotować!

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kremie, ciągle mieszając. Ziarna kawy drobno posiekać.

Formę wyłożyć folią. Na dnie położyć biszkopty wierzchem do góry. Skropić likierem kawowym.

Śmietanę ubić na sztywno i dodać ją z posiekanymi ziarnami do masy kremowej. Wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Obłożyć pozostałymi biszkoptami. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Bardzo szybko tężeje i po 2-4 godzinach jest gotowe do spożycia.

Na początku ziarna kawy są chrupiące a po 24 godzinach nabierają wilgoci i stają się miękkie.

Smacznego :)

czwartek, 10 grudnia 2009, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/10 19:41:39
Och! To coś dla mnie! Kawy nie pijam, ale każdy kawowy deser wetnę bez gadania. W mi właśnie przywiózł ziarna kawy w czekoladzie - schrupałam całą paczkę;P
-
grazyna1961.only
2009/12/10 19:46:27
Ależ ten deser obłędnie kawowy! Marzy mi się...
-
gosiaa99
2009/12/10 20:11:37
Gdy przeczytalam sam tytul wiedzial ze musi byc pyszna! :) A zdjecie ....super
-
wiosenka27
2009/12/10 20:46:31
No no, ale super propozycja:) To musi byc pyszny deser:)
-
cuda.wianki
2009/12/10 20:54:43
jako uzalezniony kawosz tylko zamlaskam ;-)) mniam mniam...
-
aga-aa
2009/12/10 21:18:04
daj mi dużąąąąąąąą porcjęęęęęęęę tego Cuda!
-
2009/12/10 23:18:37
Łojej, toż to dla mnie. I tylko dla mnie. W końcu w domu innych kawoszy nie ma. Super
-
2009/12/11 00:27:00
Tam gdzie kawa tam i ja
do Szarlotka szybko gnam
grzeczna byłam
i na ciacho zasłużyłam :)))

Północ, odbija mi - ale terrina Kochanie cudowna :*
Dobrej nocki
M.
-
majanaboxing
2009/12/11 08:40:25
Jaka śliczna ! I kawowa, mniam! Zjadłabym kawalątek z wieeelką chęcią:))
-
sonieczka111
2009/12/11 08:47:15
Taka terrina na kawowym likierze musi być pyszna.
-
zawszepolka
2009/12/11 10:13:17
O i wzielo i moj komentarz wcielo :(
Jak Monika rymuje to ja kroku dotrzymuje ;D
Prawdziwa z Ciebie Diablica Szarltoku!
Kusisz jak nie wiem co :)
-
rain1drop
2009/12/11 10:14:28
Mogłabym powiedzieć, że Kawa to moje drugie imię, ale nie powiem, bo to tani tekst ;) Ja po prostu ogromnie lubię kawę, więc to deser zdecydowanie dla mnie :)
-
atina_bc
2009/12/11 13:20:54
Tak te smaki są zdecydownie moje:) I deser też jakby dla mnie:) Pysznie wygląda:)
-
majazteca
2009/12/11 13:41:32
Wiedzialam Szarlotku, ze swoja kawowa propozycja powalisz mnie na kolana :) Terrina jest rewelacyjna! I mocno kawowa, taka jak lubie :))

Ciesze sie, ze przylaczylas sie do akcji :))
-
2009/12/11 15:19:11
Ojejjj, jakie smakowite! Zapisuję do wypróbowania :)
-
2009/12/11 20:24:38
Prawdziwe kawowe szalenstwo Pycha!
-
2009/12/12 22:31:56
Jak kawowe , to musi być pyszne !
Terrina wygląda bardzo kusząco ! :)
-
fellunia
2009/12/15 11:45:13
Świetny przepis i niesamowite wykonanie, kiedyś na pewno wypróbuję, szczególnie te ziarenka kawy zatopione w puszystym kremie mnie intrygują