Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Wytrawne babeczki z niebieskiego sera

 

Wytrawne babeczki z niebieskiego sera

Święta minęły i trzeba zacząć przygotowania do spotkań noworocznych. Ustalić menu, podzielić się obowiązkami. Dlatego, postanowiłam sprawdzić przepis, który nurtował mnie już od dawna a który chcę wykorzystać przy okazji przyjęcia. Babeczki wyszły okazałe, jednak same w sobie nie zachwyciły. Dopiero dodanie sałatki owocowej z winogron i gruszek, rozwinęło pełnię smaku.

Bardzo polecam

Inspiracja terriną z niemieckiego wydania Pasteten und terrinen.

Składniki na 4 porcje:

  • 170 g suszonych śliwek z pestkami
  • 60 ml porto
  • 250 ml rosołu warzywnego
  • 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 150 ml śmietany do ubijania
  • Szczypta soli, ew. pieprzu
  • Masło do wysmarowania foremek

Śliwki zalać porto i odstawić na ok.10 godzin.

Ser połamać na drobne kawałki, dodając połowę wywaru i dokładnie zmiksować. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Kiedy napęcznieje, rozpuścić ją w pozostałym wywarze dodając odrobinę soli.

Obie masy wymieszać i odstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.

 

Wytrawne babeczki z niebieskiego sera

Śliwki w marynacie gotować pod przykryciem 10 minut, do odparowania płynu. Ostudzić, wydrylować i drobniutko posiekać.

Śmietanę ubić i zmieszać z masą serową. Foremki wysmarować masłem.

Połowę masy wlać do foremek i wstawić na 4 minuty do zamrażalnika. Wyjąć i położyć na masie śliwki. Zalać pozostałą masą serowo śmietanową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Wyjąć z foremek. Podawać z sałatką z gruszek, winogron, octu balsamicznego i świeżymi listkami melisy.

Smacznego :)

Przepis dopisuję do akcji Olgi

Kuchnia Świąteczna 2009

niedziela, 27 grudnia 2009, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/27 13:44:41
wygląd mają cudny, a pomysł z winogronowo-gruszkową sałatką świetny, bo ser i te owoce to bardzo smakowite połączenie :)
-
wiosenka27
2009/12/27 14:42:10
Wyglądają tak pięknie, że napewno będą królowały w wieczór sylwestrowy:)
-
grazyna1961.only
2009/12/27 14:45:26
Bardzo ciekawe te babeczki! I pysznie wyglądają :)
-
pinkcake
2009/12/27 14:53:42
Niesamowite! Wyglądają jak bezy z marmoladą;)
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2009/12/27 15:20:57
Wyglądają cudownie! Jak bezy!
-
majanaboxing
2009/12/27 16:09:51
Wow, jak cudnie wyglądają ! :) Nie odmówiłabym takiej pysznej babeczki:)
Pozdrawiam ciepło:)
-
zaytoona
2009/12/27 16:12:43
Bardzo ciekawe te babeczki! Może kiedyś, kiedyś, przy jakiejś większej okazji... ;))

Pozdrawiam poświątecznie!
-
lady.aga
2009/12/27 16:35:16
Jako fanka serów pleśniowych zapisuję w ulubionych do wypróbowania:0
Fajne foty!
-
2009/12/27 17:45:53
CUDA!!!
-
Gość: agata, *.chello.pl
2009/12/27 19:55:19
Szkoda,że smak nie powlił, wygląda za to pierwsza klasa!
-
aga-aa
2009/12/27 22:10:48
brzmi bardzo ciekawie, na to bym nie wpadła :)
-
szarlotek
2009/12/28 10:17:49
Viri* Zdecydowanie do podawania z sałatką :***
Wiosenko* Będą królować w całkiem doborowym towarzystwie :)
Grażynko*Też mnie zaskoczyły :)
Pinkcake* Beato* Po kolejnym spojrzeniu na zdjęcie, doznałam olśnienia..bezy serowe :)*To dopiero byłaby nazwa :****
Majanko*Dziękuję :)
Oliwko*Też mam ten problem z powiązaniem czasu i wielu smakowitych propozycji znalezionych na blogach :)
Ago* Dziękuję! Miło mi poznać kogoś, kto tez lubi pleśniowe sery :)
Myniolinko*:)*
Agato* Wygląd zasugerował zupełnie inne oczekiwania smaku a ser jak to ser potrzebuje dodatków i tu taka rolę spełniła sałatka :)
Ago* Myślę, że byś wpadła..... bo, zdolna bestia jesteś :)******
-
2009/12/28 10:45:24
Piękne babeczki, wyglądają fantastycznie.
Kochana super z Ciebie Gospodyni jak już planujesz imprezkę, brawo!

pozdrawiam serdecznie :*
M.