Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Deser z jabłek

 

Jabłka w cieście francuskim

Kiedy jest tak zimno, to jedynym deserem, o którym marzę są ciepłe jabłka z rodzynkami i miodem. Trudno to nazwać skomplikowanym przepisem, bo bardziej jest to sposób na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego i jabłek. Pomimo, że wykonanie jest proste, to zarezerwować trzeba sobie trzydzieści minut. Ale nie są to minuty stracone. Aromat duszonych jabłek jest tak cudowny, że czas oczekiwania upływa niezauważalnie. Z nadzieniem można eksperymentować dodając do jabłek rodzynki, orzechy a nawet płatki śniadaniowe. Najlepsze na ciepło.

Składniki 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • Garstka rodzynek
  • Garstka orzechów włoskich
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • Cynamon
  • 3-4 łyżki koniaku lub rumu
  • 4 łyżki miodu
  • Roztrzepane jajko do smarowania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwijamy i wycinamy 16 okrągłych placuszków. Składamy po trzy, przesmarowując warstwy ciasta jajem i wycinamy  w nich kółka foremką o mniejszej średnicy. Nakładamy na posmarowany jajkiem pełny placuszek i lekko przyciskamy brzegi. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Przed pieczeniem całość smarujemy jajem i raz nakłuwamy denko widelcem. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 20 minut. Przygotowujemy farsz.

Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki wycinając gniazda nasienne. Kroimy w dowolną kostkę i przekładamy na patelnię. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i podlewamy alkoholem. Kiedy się zagrzeją przyprawiamy cynamonem i wsypujemy orzechy. Dusimy do momentu, aż część jabłek zacznie się rozpadać.(Używam dwóch gatunków jabłek tak, aby jedne z nich zachowały swoją formę np. Golden Delicious) Na koniec dodaję 2 łyżki miodu. Całość mieszam i odstawiam. Prawdopodobnie korpusy już będą upieczone i lekko przestudzone, więc pozostanie nam nałożyć farsz, polać pozostałym miodem i podawać.

Smacznego :)

Uwagi: Gdyby denko podczas pieczenia zbytnio wyrosło, to wystarczy je lekko skruszyc naciskajac palcem.

wtorek, 26 stycznia 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: niepokornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/26 09:37:13
oooo:) smakowicie wyglądają.
Faktycznie na takie mroźne dni taki ciepły i aromatyczny deser jak znalazł!
-
edysia79
2010/01/26 09:44:28
Patrząc na miniaturkę zdjęcia pomyślałam że to nie jabłka a grzyby są nadzieniem :)

Taki deser nadaje się jak znalazł na te siarczyste mrozy.
-
pinkcake
2010/01/26 09:46:46
Te kropelki wyglądają niezmiernie zmysłowo...
-
grazyna1961.only
2010/01/26 09:59:34
Cudowny deser! Jak tylko opanuję sytuację w domu, to zrobię , może jutro :)
A że zmysłowy, to swoją drogą :)
-
2010/01/26 10:18:33
Piękny deserek. U mnie od jakiegoś czasu tylko jabłuszka. Chętnie spróbuję. Bardzo efektownie wygląda :)
Pozdrawiam
M.
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2010/01/26 10:39:52
niesamowity pomysl! jabłka w pojemniczkach!
-
2010/01/26 10:44:28
śliczny!:) uwielbiam jabłuszka i ciasto francuskie, to coś dla mnie;)
-
Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
2010/01/26 11:25:45
kapitalny deserek!!!! uwielbiam takie :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/01/26 11:50:43
Robię tak często z różnymi dodatkami. Twoje wyglądają tak smakowicie, że zgłodniałam !!!!
-
2010/01/26 12:29:58
Tak się zapatrzyłam na Twój wypiek, że teraz i ja zamarzyłam o smaku ciepłych jabłuszek :)
-
2010/01/26 12:40:01
o to coś dla mnie :) od trzech tygodni to ze słodyczy jem tylko jabłka pieczone a to by była miła odmiana :)
-
gosiaa99
2010/01/26 14:03:36
ojeje wyglada przepysznie... te jabuszka mniamm
-
zebrra
2010/01/26 14:49:22
Wyglądają bosko!!! Dostałam ślinotoku ;) Jak tylko wybiorę się do sklepu, zakupię ciasto francuskie i do dzieła! :)
-
zaytoona
2010/01/26 17:54:33
Świetny deser! Taki... zimowy. Idealny na szaro-burą chandrę. Złocisty miód wszystko naprawi. ;))

pozdrawiam!
-
majanaboxing
2010/01/26 21:15:09
Piękny deser Szarlotku! :))) Zjadłabym z wielka chęcią:))
Pozdrawiam Cię ciepło:)
-
olciaky
2010/01/26 22:47:03
Mmm.. widząc Twój wpis na paseczku Durszlaka, pomyślałam: "O, Szarlotek.. to na pewno musiało być pracochłonne". Po czym zaglądając tutaj i wczytując się w przepis muszę stwierdzić, że to wcale! powtarzam wcale! nie jest trudne. Baa.. to jest uroczo-banalne;)
Pozdrawiam
-
tilianara
2010/01/27 09:25:02
Wszelkie jabłkowe desery zimową porą to wspaniała rzecz, a jeszcze taki piękny to już pełnia szczęścia :)
-
majazteca
2010/01/28 12:11:53
Och, taki deserek...juz czuje jego zapach i smak.... Dalabym sie pocwiartowac za jedno takie ciasteczko :))