Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Nugat

 

nugat

Mieszanina miodu, migdałów i piany z białek z dodatkiem cukru jest czymś, czego smak długo pozostaje w pamięci. Pierwsze wzmianki o nugacie pojawiły się już 1701 roku, natomiast 72 lata później powstała fabryka nugatu w Montelimar. Początkowo dodawano orzechy, które w późniejszym okresie zastąpiono migdałami z niewielkim dodatkiem pistacji. Nugat montelimardzki jest przygotowywany na południu Francji, szczególnie w Prowansji. Aby nugat mógł nosić nazwę „Nugat Montelimardzki” musimy koniecznie użyć miodu lawendowego. Samo wykonanie nie jest trudne, lecz wymaga mierzenia temperatury gotowanego cukru. Do przygotowania tych słodkich kostek, wykorzystałam przepis zaproponowany przez M. Disslową w publikacji „Jak gotować”

Polecam spróbować

Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 63 ml miodu
  • 125 ml wody
  • 3 białka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Wafle opłatkowe lub każde inne, które są dostępne w sprzedaży

Wykonanie:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i wysuszyć. Można je lekko uprażyć. Przygotować ramki lub niewielką płaską formę wyłożoną folią spożywczą, na której układamy wafel (opłatek).

W rondlu na parze rozgrzewamy miód i podgrzewamy do wyparowania wody, pamiętając o częstym mieszaniu. W innym rondlu gotujemy gęsty syrop z cukru i wody do osiągnięcia temperatury 125-130 stopni C. Miód wlewamy cienkim strumieniem do cukru, delikatnie mieszając i uważając, aby się nie rozwarstwił. Mieszać na parze lub niewielkim ogniu.

W stalowej misce ubić pianę z białek na sztywno. Delikatnie wlewać syrop miodowy, nie przerywając ubijania i podgrzewając masę na parze. Postępujemy tak samo jak w przypadku bezy. Gotujemy aż do uzyskania takiej konsystencji, gdzie piana będzie odstawała od dna naczynia i nie spływała z trzepaczki. Dodajemy lekko ciepłe migdały i delikatnie mieszamy uważając, aby ich nie pokruszyć.

Masę nugatową wylewamy w ramki lub do formy, wyłożonej waflem(do tej ilości składników najlepsza by była 16x23 cm) Wyrównujemy zwilżonym w wodzie nożem, przykrywamy drugim waflem i wałkujemy małym wałkiem.Przykładamy pasującą do rozmiarów formy deseczkę i obciążamy. Schładzamy. Najlepiej całą noc.(Do zdjecia kroiłam po godzinie) Wyjmujemy masę nugatową z formy i kroimy na niewielkie kwadraty, zwilżonym nożem o ząbkowatym ostrzu. Każdą cząstkę owijamy w folię.

Smacznego :)

Uwagi: Należy uważać przy łączeniu miodu z syropem z cukru. Całość potrafi się silnie burzyć. Jeżeli zaistnieje takie zjawisko, to skrapiamy całość niewielką ilością zimnej wody.

środa, 27 stycznia 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
gosiaa99
2010/01/27 13:47:16
NO prosze :) Kolejny ciekawy przepis:) Czegos taiego nie jadłam,ani jeszcze nie widzialam, ale musi być pyszne sadzac po składnikach;)
-
zaytoona
2010/01/27 13:52:39
Niestety nie jestem szczęśliwą posiadaczką termometru, który nadałby się do pracy w kuchni - ale jedno jest pewne - kiedy tylko takowy zdobędę, jedną z pierwszych potraw przygotowanych z jego pomocą będzie właśnie nugat! ;)

Pozdrawiam!
-
Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
2010/01/27 14:02:01
Wyglada extra!!!! nie jestem fanka nugatu,wiec ograniczam sie do jego wygladu :)
Pozdrawiam :)
-
szarlotek
2010/01/27 14:06:59
Gosiu* słodkie i pyszne :) jest tylko jedno ale...bo trzeba zainwestować w większą ilość pasty do zębów bo bez tego, to po takiej ilości słodyczy to próchnica murowana ;D
Oliwio* Brak termometru nie jest problemem, bo syrop gotujemy do piórka, ale zdecydowanie ułatwia zadanie :)
Gosiu* Niewielka ilość domowego może zauroczyć :)
-
Gość: agata, *.adsl.inetia.pl
2010/01/27 14:13:10
Jak ja uwielbiam nugat! Na pewno wypróbuję Twój przepis!
-
pinkcake
2010/01/27 14:50:11
Nugat był zawsze dla mnie stanowczo za słodki, ale kto wie?... Szczególnie, że ten przepis już jest w moim zasięgu:)
-
2010/01/27 14:57:13
brzmi bardzo słodko ta bomba kaloryczna;) ja się też ograniczę do podziwiania;) jednakże bardzo kusi:))
-
szarlotek
2010/01/27 16:01:12
Agato*Bardzo proszę :)
Pinkcake*Nie jest taki bardzo słodki, chociaż po wylizaniu łopatki zrezygnowałam z kolacji :)
Ilka* Ta ilość nie jest duża, ale i tak najlepiej rozczęstować po znajomych ;D
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2010/01/27 16:39:15
próbowałam kiedyś robić, ale wyszła mi bezkształtna i bezsmakowa breja Twój jak zwykle wygląda jak z cukierni
-
2010/01/27 16:40:47
to wygląda zdecydowanie za smacznie :))))
-
majanaboxing
2010/01/27 17:09:23
O wow! To jest bombowe Szarlotku!:)
-
2010/01/27 18:03:44
Nigdy nie jadłam, mus być pyszny. Pozdrawiam:)
-
grazyna1961.only
2010/01/27 18:22:37
Ja dopiero teraz, bo mi padł Internet... Boskie to jest i jak przestanę się odchudzać, to zrobię na pewno :)
-
majazteca
2010/01/28 12:13:05
Mniam! Uwielbiam :) Nigdy nie moge sie mu oprzec, kiedy widze go na sklepowych polkach. A taki domowej roboty to juz musi byc niebiansko pyszny :))
-
aga-aa
2010/01/28 15:51:03
takie słodkości działają na mnie strasznie! mam ochotę na nie tu i teraz ;)
wiesz, że ja lubie orzechowe różności no nie? ;)
-
2010/01/28 19:13:37
Piękne, słodkie i z duszą :)
Ileż cekawych informacji. Bardzo lubię takie Twoje wpisy.
I bardzo potrzebuję czegoś słodziutkiego dziś :) Nugat - idealny
całuję ciepluto
i dziękuję :)
M.
-
2010/01/28 19:46:12
no ja to teraz tylko podziwiiam :) i nie mogę się nadziwić że takie pyszności mnie opuszczają :)
-
olciaky
2010/01/30 20:41:33
Mmm.. dlaczego ja go jeszcze nie robiłam?
-
Gość: elwira, *.bialapodlaska.vectranet.pl
2010/05/22 09:10:56
robiłam i wcale nie smakuje jak nugat. bardziej mi to przypomina masę do ptysiów
-
2010/05/22 09:56:12
Elwiro* Masz rację nie jest to taki nugat jak sklepowy, ale nie ma w nim zadnych zagęstników które są stosowane w przemyśle spożywczym. Moim celem było sprawdzenie przepisu, bo często nugat spotykam jako składnik w przepisie (kremy , lody) Obecnie zdobyłam przepis na podstawową recepturę dla cukierników, wiec będę mogła porównac proporcje składników i sprawdzic trafnośc przepisu.
Dziękuję za opinię. Pozdrawiam !
-
Gość: basel123, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/25 18:18:28
hej nugat wygląda smakowicie i jest bardzo słodki :)a co do sposobu wykonania nie trzeba używać termometru, tylko można gotować do próby nitki lub gałki:)oczywiście żeby nie przegotować bo się cukier skrystalizuje:)
-
Gość: basel123, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/25 18:24:43
jeszcze raz ja :) radzę uważać przy robieniu nugatu bo może różnie się zdarzyć przy wlewaniu gorącego karmelu do ubitego białka a druga wpadka za długo podgrzewałam karmel i cukier się skrystalizował:)ale się udało uratować