Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

WP - Czy to jeszcze szachownica?

 

Szachownica drożdżowa

Niepokorna jestem, co widać na zaprezentowanej fotografii. Weekendowa piekarnia, wszystko proste i oczywiste a jednak wstąpiło we mnie coś, co kazało mi postąpić inaczej niż wszyscy. Ale jak pogodzić chęć na białe i czarne, pamiętając o lekkim odchudzaniu? Lustro prawdę Ci powie …  i zimowe zaokrąglenie zaczyna być widoczne a co, jak co z takiej frajdy jak pieczenie trudno zrezygnować i trzeba szukać rozwiązań godzących wszelkie pasje. Fantastyczne prezentacje swoich wypieków przedstawiły Andzia, obecna gospodyni piekarni i Majanka ze swoją fantastyczną fotką. To najprawdziwsze szachownice, mięciutkie, aromatycznie i mocno drożdżowe. Czy mój wypiek, to jeszcze szachownica?..... Nie wiem, ale chęci miałam ogromne, aby pogodzić białe i brązowe ciasto. Jeżeli komuś podoba się tak wyglądające ciasto, to polecam.

Przepis* przedstawiam za autorką:

Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).

Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. ( Wykorzystałam głęboką formę, układając ciasto naprzemiennie i warstwowo)

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.

*Przepis pochodzi z książeczki z przepisami "Ciasta na różne okazje", wydawnictwa Prószyński i spółka.

weekendowa piekarnia

niedziela, 24 stycznia 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
gosiab_3
2010/01/24 17:03:11
kapitalnie wyglada!!!!!wow,jestem pod wrazeniem :),ale jakos czegos w tym stylu sie po Tobie spodziewalam,jak juz :)

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/01/24 17:03:20
to nie jest szachownia - to jest mistrzostwo! SUPERRR!!!
-
2010/01/24 17:14:42
Ale świetna Ci wyszła!
Ty to zawsze masz fajne pomysły!
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu:))
Pozdrawiam ciepło!
-
2010/01/24 17:47:55
Śliczna po prostu!
-
mafilka
2010/01/24 17:50:54
powiem Ci Szarlotku, że gdybyś zrobiła 'normalnie', to bym się zdziwiła ;) wygląda bardzo zabawnie :-)
-
gosiaa99
2010/01/24 18:02:47
O prosze cos innego:) Pięknie wyglada
-
grazyna1961.only
2010/01/24 18:11:49
Szachownica trójwymiarowa! Jak zwykle jesteś oryginalna ... Mnie się bardzo podoba :)
A ja też nie mogę zrezygnować z przyjemności pieczenia....
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2010/01/24 18:12:15
Kapitalne! Ale Ty masz wyobraźnię! uwielbiam te Twoje "przeróbki"
-
cukrowawrozka
2010/01/24 18:53:03
i to bardzo szachownicowa szachownica! :]
-
the-only-gabi
2010/01/24 19:13:04
Cudowne,będe musiała kiedys to wypróbowac.No naprawdę przyciąga wzrok.
-
majanaboxing
2010/01/24 19:20:35
Szarlotku, jestem pod wrażeniem! Cudna Ci się upiekła szachownica, bardzo mi się podoba Twój pomysł! Jesteś niesamowita babka!:))
Ściskam:*** i dziękuję za podlinkowanie mnie, cieszę sie,ze CI się spodobala moja szachownica :)))
-
2010/01/24 21:08:47
mnie się bardzo podoba:))
-
zaytoona
2010/01/24 21:53:49
Wygląda świetnie! Bez wątpienia musi robić furorę. A i u mnie niestety zimowe zaokrąglenia tu i ówdzie zaczynają się zaznaczać. I również nie potrafię oprzeć się urokom rozświetlonego, pachnącego piekarnika... ;)

Pozdrawiam!
-
2010/01/24 22:57:36
jak nie szachownica?Szachownica i to bardzo fajna
w przekroju wygląda niezwykle kusząco i chyba jakbym nie piekła jej to dziś byłabym skuszona na pieczenie po obejrzeniu twojej
-
2010/01/25 06:21:41
Bardzo efektownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje ! :)
-
pinkcake
2010/01/25 12:06:28
To szachownica, której nie powstydziłby się Dali ;) A na pewno nie wstydziłby się jej jeść:D
Jakoś nie mogę się sama zebrać na pieczenie, choć już kupiłam drożdże...
-
majazteca
2010/01/25 13:00:01
Taka szachownica to male dzielo sztuki :) Gratuluje kolejnego swietnego pomyslu.
-
olciaky
2010/01/25 17:45:54
Oczywiście, że to jeszcze jest szachownica;)))
-
2010/01/25 19:15:38
Fantastyczne!!! Super Ci wyszło:)
-
2010/01/26 09:10:41
Łaaaaaaaa...
Jaka fajna! Jaka ładna!
Jak to się robi?!
Szarlotku jest bardzo piękna, całuski
M.
-
szarlotek
2010/01/26 09:46:11
Gosiu*Mafilko* Też bym była zdziwiona , gdybym nie spróbowała czegoś innego:D no, ale najważniejsza jest dobra zabawa :)
Myniolinko*Andziu* Aniu*Gosiu* Dziękuję :) Czyli, warto być niepokornym :D
Grażynko* Wiem, wiem i podziwiam twoją pasję gotowania i pieczenia :)
Beato* Ja twoje też :)
Wrózko*Ilko*Abbro*Dziękuję
Gabi*Proszę bardzo :)
Majanko*Twój wypiek wygląda na taki puchaty i równy, że wywołuje chęć sięgnięcia po jedną , dwie bułeczki :)
Zaytoona* Marzę,żeby było już trochę cieplej aby przerzucić się na ulubione sałatki i surówki, które niestety wychładzają organizm :)
Margot* Gdybym przykryła foremkę, to bardziej by ją przypominała a tak pozwoliłam ciastu mocniej wyrosnąć :)
Pinkcake*Z rak Gali,myślę że zjadłby i truciznę :) A swoja drogą , to uwielbiam jego sztukę ;D
Majko*Alinko*Dziękuję
Olciaky* :)
Moniko* :)* pąs zaatakował mój policzek ;D Pozdrawiam !



-
polinqa
2010/01/27 21:39:27
mi się podoba :D takie ładne, super!!!