Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

To najbardziej uniwersalny mus, z jakim się spotkałam. Jego lekkość, wręcz dietetyczność smaku i niezwykłość zastosowania mogą zachwycić każdego czekoladoholika. Czekoladowa baza idealnie współgra ze smakiem i aromatem pomarańczy. Dodatek likieru sprawia, że otrzymujemy wersję extra.

Serdecznie polecam !

Autor przepisu Raymond Blanc

Przepis jest słodką propzycją trwającego Czekoladowego Weekendu.

Odsłona pierwsza - Mus czekoladowy

Składniki na 4 duże porcje:

  • 180 g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
  • 240 g/ 8 białek
  • 1/ 4 soku z cytryny
  • 30 g/ 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Czekoladę drobno posiekać i stopić w kąpieli wodnej. Białka ubić, dodając sok z cytryny i cukier.  Ubijać do momentu, aż piana stanie się elastyczna i miękka. Nie ubijać na sztywno!

1/ 3 ilości piany dodać do ciepłej czekolady i szybko ją wmieszać. Czekolada stanie się lżejsza, napowietrzona i otrzyma jaśniejszy kolor. Teraz dodajemy pozostałą pianę i delikatnie ją łączymy.

Przekładamy do naczynek i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. Dowolnie ozdabiamy.

Masy jest na tyle dużo, że można pokusić się o zrobienie jednej z poniżej zaprezentowanych propozycji.

Suflet czekoladowy

Odsłona druga – Suflet czekoladowy

Naczynka do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy cukrem wymieszanym z kakao. Wypełniamy musem do 2/ 3 wysokości naczynia. Na wierzch nakładamy rozpuszczoną w wodzie mąkę kukurydzianą (lub maranta) i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni C, 6-7 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Dodawanie mąki nie jest niezbędne.

*Maranta – Roślina trzcinowata, tworzy podziemne kłącza z bulwiasto-zgrubiałymi rozłogami. Mąka otrzymywana jest z kłaczy tych roślin. Ma bardzo wysoka wartość odżywczą. Jest błyszcząca i pęka pod palcami. Stosowana, jako skrobia do produktów dietetycznych, ułatwiających trawienie.

 

Odsłona trzecia – Zupa czekoladowa

Tak jak poprzednio, nakładamy mus do naczynek, które ustawiamy w naczynku z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej 6- 8 minut( w zależności od wielkości naczynek) w nagrzanym piekarniku do 170 st.C.  Uzyskamy płynną czekoladową zupę, przykrytą czapeczką z sufletu.

Zupa czekoladowa

Smacznego :)

 wydrukuj przepisWydrukuj przepis

niedziela, 21 lutego 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bea.w.kuchni
2010/02/21 09:40:13
Jak dobrze, ze nie musze wybierac, czego chce skosztowac! Trudno by mi bylo wybrac tylko jedna propozycje, wszystkie trzy bowiem sa niezwykle necace! :)
Pieknie je zaprezentowalas Szarlotku :)

Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w CzekoWeekendzie :)
-
Gość: , *.chello.pl
2010/02/21 10:04:16
O ludzie, ale czekoladowo :))) Przepysznie :))))
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
majanaboxing
2010/02/21 10:11:36
Wow, ale wspaniałości czekoladowe! Jejku, z chęcią bym skosztowała wszystkiego po troszku!:))
-
2010/02/21 10:29:12
wszystko pyszne,ale mi najbardziej podoba się suflet , ojej bym zjadła taki
-
wiosenka27
2010/02/21 10:42:17
Czekoladowy zawrót główy:)
-
tilianara
2010/02/21 11:00:33
O tak, taki suflecik to bym zjadła, a za raz po nim zupę i mus :)))
-
2010/02/21 11:07:06
Ale tu dzis czekoladowo :) Wspaniałe propozycje :)
-
grazyna1961.only
2010/02/21 11:21:50
Wszystkie trzy propozycje obłędne - a ten lekki mus podoba mi się najbardziej :)
-
pinkcake
2010/02/21 11:46:44
Ja suflet poproszę:)
-
ugotujmy
2010/02/21 13:06:19
i jak tu coś wybrac
gdy wszystko takie pysznie kuszące
-
2010/02/21 13:46:04
Szarlotku - ja się piszę na wszystkie propozycje!
-
mafilka
2010/02/21 16:20:34
suflet!
to jest to!
Reszta też OK ;)
-
dziwnograj
2010/02/21 17:35:27
:D Mus rzeczywiście brzmi bardzo leciutko :)) Ale chyba najbardziej kusi mnie suflet. Musi być pyszny. Na zupę już bym się nie odważyła. Chyba zbyt słodkie jak dla mnie ;)) Ale z Ciebie czekoladowy czarodziej!
-
2010/02/21 17:53:11
ja poproszę wszystkiego po trochu :)
-
przysmakikarolki
2010/02/21 19:02:10
Nacieszylam swoje oczy tymi pysznosciami :)
-
2010/02/21 19:40:28
Super wygląda, ale bym zjadła:-)
-
aga-aa
2010/02/21 19:53:30
jak zawsze pięknie podane :)
-
gosiab_3
2010/02/22 10:53:19
wooooooow!!!! oblednie wspaniale wszystkie te trzy odslony,normalnie nie moge........znowu pare tygodni mnie nie bylo,a u Ciebie gdzie sie tylko nie zajrzy to opad szczeki na klawiaturke sie zalicza :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/02/22 16:46:39
O mamuniu, na co się tu zdecyować. A może na wszystko!
Ja zacznę jednak od musu.... :)
Przepiękne deserki Szarlotku.
Pozdrawiam ciepło
M.
-
zaytoona
2010/02/22 19:06:44
Ta zupa mnie zachwyciła, Szarlotku. Kiedy tylko przeczytałam słowa "płynną czekoladową zupę, przykrytą czapeczką z sufletu" to... ekstaza, ekstaza! Ot, co by mi te Twoje pyszności zafundowały.
-
karol.ina.l
2010/02/22 21:43:45
No, no zaszalałaś, pysznie to wszystko wygląda, tylko w dietetyczność nie wierzę, ale przecież nie o to w czekoladzie chodzi. Pozdrowienia
-
zawszepolka
2010/02/22 23:14:03
Szarlotku wybieram mus. Musi być bardzo delikatny i taki... ulotny.

Uściski :*
-
polinqa
2010/02/24 07:53:52
rany, ale czekoladowo! niesamowite jesteś!
nie zaglądałam parę dni, a może to lepiej, bo ostatnio miałam cisnienie na czekoladę i chyba bym nie wytrzymała ;)
swietne wszystko
-
2010/03/01 08:00:22
zachwycające, zjawiskowe, niesamowite...