Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Ocet i esencja z płatków róży

Ocet z płatków róży

Już Nostradamus „przepisywał” na rodzinne nieporozumienia różane potpourri a bardziej zamożnym mieszkańcom skrapianie olejkiem różanym bielizny pościelowej. Trudno się nie zgodzić z taką receptą skoro róża łagodzi obyczaje, wskazuje nowe perspektywy, wprawia w dobry humor budując przy tym przyjazny nastrój. Jest niezastąpiona i trudno się od niej uwolnić, co widzę na swoim przykładzie. Miałam odpocząć od róży, ale się nie da przejść obojętnie wobec kolejnych przepisów czekających w kolejce na wykonanie. Obecnie to ocet różany i esencja według przepisu Pinkcake wzbogaciły moją półkę w malutkiej spiżarni. Róże jeszcze kwitną i naprawdę warto pokusić się o zbieranie aromatycznych płatków. Sama potrzebuję ok.500 g suszonych płatków na kolejne przepisy i jestem pewna, że uzbieram. Ocet różany o jasnorubinowej barwie cieszy się ogromną popularnością w kuchni bałkańskiej. U nas niestety nie jest doceniany a przecież przy niewielkim nakładzie pracy, otrzymujemy zdrowy i smaczny dodatek do potraw. Co do esencji, to tu już potrzeba sporo różanych płatków w stosunku do ilości aromatycznego płynu, ale i tak warto się pokusić o taki domowy rarytasik.

 Polecam

Przepisy wzbogacają tegoroczną edycję „Kwiatowej książki”

Ocet różany

  • 1/ 2 szklanki świeżych płatków róży lub 1/ 4 szklanki suszonych
  • 250 ml białego octu winnego lub jabłkowego

Płatki róż (oczyszczone) wkładamy do słoika i zalewamy octem winnym. Słoik zamykamy przykrywką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na 10 dni, co jakiś czas potrząsając zawartością słoika. Następnie jasnorubinowy ocet dwukrotnie filtrujemy, wyciskając mocno resztki płynu z płatków. Zlewamy do butelki po occie winnym, ( najlepiej do butelki z ciemnego szkła) zamykamy i przechowujemy w szafce.

Esencja z płatków róży

Esencja różana

  • Płatki róży ( 3-4 x po 1/ 2 szklanki)
  • 150 ml Spirytusu 70% (najłatwiej go uzyskać mieszając spirytus z wódką w proporcjach 1:1),

Oczyszczone płatki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy. Kiedy płatki oddadzą swój kolor, zastępujemy je kolejnymi. Całą czynność powtarzamy 3-4 krotnie. Kiedy alkohol nabierze barwy i miłego zapachu, dwukrotnie filtrujemy przez lejek włożony watą i gazą. Przelewamy do wyparzonej i osuszonej buteleczki. Przechowujemy w zacienionym miejscu.

wydrukuj przepisDrukuj przepis

czwartek, 22 lipca 2010, szarlotek

Polecane wpisy

  • W roli głównej - Aronia

    Dawno mnie nie było na blogu, ale kiedy myśli wędrują po bezdrożach dróg, to trudno się skupić na zamieszczaniu smacznych notek. Powoli wracam a na początek moc

  • Sok z płatków róży

    Pomimo że w niektórych regionach róża coraz słabiej kwitnie, a w innych miejscach ponownie obsypuje się kwiatami, to jednak ciągłe warto o niej pamiętać, zbiera

  • Zielone orzechy w syropie cukrowym

    To już prawie ostatni dzwonek, aby pokusić się o zrobienie bardzo ekskluzywnych konfitur, nazywanych czasami czarnym złotem. Niepozorne zielone owoce po bardzo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
dorota20w
2010/07/22 12:48:10
ale piekne !
-
ciastella
2010/07/22 13:16:16
ślicznie wygląda i jak pięknie opakowane;D
-
2010/07/22 14:28:29
różana Pani z Pani zdecydowanie (; ocet i esencja są piękne, zaszczycisz nas zdjęciem swojej spiżarki ? :))))
-
2010/07/22 16:26:47
Łał, jakie powalające zdjęcia!
-
majanaboxing
2010/07/22 17:12:05
Kochana, co za cudne zdjęcia! Ocet i esencja - rewelacja!
Jestem pełna podziwu dla Twej pomysłowości!

Pozdrawiam:)
-
ewelosa
2010/07/22 17:14:31
I ja też myślałam o esencji różanej :) ale i Twój ocet do mnie przemawia i to bardzo - jeszcze znajdę różę tutaj u mamy bo rośnie jej mnóstwo i poprostu zrobię a co :)

serdecznie pozdrawiam
-
zaytoona
2010/07/22 18:53:22
Obydwie opcje kuszące przeogromnie. Tylko ta dzika róża... Ciężka do znalezienia.

Pozdrawiam, Szarlotku! :)
-
vespertinee
2010/07/22 21:12:24
Ojej, o occie z płątków róży bym nie pomyślała! I esencja, świetne! Kurczę, czemu tego wczesniej nie zamieściłaś! :)
-
2010/07/22 22:48:25
o kurcze jak to wszystko pięknie wygląda
a czym się pisze na butelce?
-
pinkcake
2010/07/23 00:11:28
No popatrz a mnie esencja się wydawała ślepym zaułkiem:) Ale ocet jest jak najbardziej fajny;) Wiem coś o tym... :P
-
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/07/23 13:39:54
przecudny kolorek ma i wspaniale (jak zwykle) foteczki!!!

Pozdrawiam po dlugiej przerwie (netu nie mialam prawie 2 miesiace)
-
Gość: Ivon, 80.51.181.*
2010/07/23 22:12:21
Co mam zrobić byś mi taki podarowała ? ;)
Wygląda tak cudnie !!!
-
2010/07/24 12:23:56
Viri* Czy ja wiem.... Półka* z ustawionymi słoiczkami i butelkami ( przecież pisałam ,że mała spiżarnia), to naprawdę nic ciekawego :) Co innego móc otworzyc taki słoiczek i skubnąc łyżeczką co nie co ;D
Ewelino* Znajdziesz, znajdziesz...
Oliwko* Jeszcze kwitnie :)
Aniu* Bo nabierało koloru :)
Alu* Komputerowo albo foliopisem :)
Pinkcake* ;D Bedą musieli przed moimi łapkami bronic róż :) Popłynęłam kwiatowo ;D
Gosiu* Witaj z powrotem :)
Ivon* Muszę się zastanowic...może tak adres na @, to jak wrócę to wyślę ;D
Pozdrawiam !
-
ewelosa
2010/07/24 18:36:44
Charlotku i jak pisałam tak zrobiłam - ocet stoi od dwóch dni :) i nabiera mocy:)

Kolorek ma cudowny :)

serdecznie pozdrawiam
-
Gość: beataohar, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/25 10:13:37
dawno mie tu nie było i dosłownie odebrało mi mowę na widok tych wszystkich smakołyków!!
Zapraszam do mnie na nowy adres
lubie.gotowac.com
-
2010/08/06 22:38:06
Witam! Bardzo zaintrygował mnie przepis na ocet i esencję z płatków róży i zamierzam wcielić go w życie, bo jeszcze kwitnie moja róża konfiturowa. Mam więc pytanie: do czego można użyć w/w octu i esencji?
-
2010/08/06 23:18:42
Spess* Ocet(mniej lub bardziej kwaśny z wyczuwalną nutą róży) - sałatki, mięso , sosy,lukry w zasadzie wszędzie tam gdzie używa się zwykłego octu spirytusowego lub winnego. Esencja ( mocna i aromatyczna) do ciast, kremów, polew, lukrów lub po rozcieńczeniu i dosłodzeniu do nasączania blatów tortowych. Jezeli masz dostęp do róży , to proponuję ususzyc płatki, bo one tak jak świeże zachowują swój aromat a można z nich zrobic syrop różany( będzie potrzebne 100 g suszu) doskonały na ból gardła i kaszel.
-
2010/08/07 16:02:05
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Nawet nie przyszło mi do głowy, że ocet i esencja różana mogą mieć tyle zastosowań. Ciekawa jest opcja leczenia gardła. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.