Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Gofry pszenno-sojowe z konfiturą śliwkową

gofry pszenno-sojowe

Co jakiś czas wracam uparcie do produktów sojowych, które mi po prostu smakują. Wytwarzam sama mleko, które lubię nawet bez tych wszystkich dodatków smakowych, ( chociaż z bananem jest obłędne) a z którego bardzo łatwo jest zrobić domowe tofu. Ale o tym innym razem.  Jedyny problem, to ogromne ilości jak na jedną osobę lubiącą soję, odpadu nazywanego Okara. Niby można suszyć i dodawać do chlebowych wypieków bądź, jako panierka, ale co z resztą. Pomocnym w tych zmaganiach, jest blog Okara Mountain i polecam go wszystkim ciekawym nowych doznań smakowych. Znajdziemy tam przepisy na słodkie i inne pyszności. I, tak przechodzimy do dzisiejszego wpisu na gofry z konfiturą śliwkową. Gofry są pysznie chrupiące i bardzo syte. Niestety jak to z dodatkami sojowymi, takie gofry nie wyskoczą same z urządzenia i trzeba im lekko pomóc. Ważne jest, aby nie zaglądać w czasie wypieku do gofrownicy, bo się nie udadzą( rozwarstwienie). Z braku, gofrownicy możemy z tej gęstej masy smażyć placuszki. Też będą pyszne. Natomiast konfitura śliwkowa, to smażone śliwki z przyprawami korzennymi i miodem. Poezja smaku. Przepis zawdzięczam Ali, która podała go na swoim blogu(klik, klik) smażąc dorodne wiśnie. Zapewniam, że to najlepsze wiśnie na świecie.

Natomiast, co do owoców, to najlepsze śliwki na taką konfiturę to oczywiście węgierki. Dorodne, dojrzałe z lekko pomarszczona skórką przy ogonku, zdradzającą niebywałą słodycz. Jak dla mnie, to mogłyby być nawet bez miodu, ale jego dodatek sprawia, że jest to wyjątkowa rozkosz dla podniebienia a zimą wypełniając wnętrze drożdżowej bułeczki będą miłym wspomnieniem gorącego lata i fajnej dziewczyny.

Polecam

Konfiturkę dopisuję do "Akcji Przetwory"

mleko sojowe i okara

A-Mleko sojowe,  B- Zmiksowane ziarno soi, C- Okara

Gofry pszenno - sojowe

Składniki na ok.10 szt.:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 1/ 2 szklanki mleka sojowego( może byc z kartonu np.smakowe)
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego( do smaku lub rezygnujemy o ile mamy mleko smakowe)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mokrego Okara

Rozgrzewamy gofrownicę.  Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy kilka minut, aż się połączą. Otrzymaną gęstą masę nakładamy do gofrownicy i smażymy do zrumienienia. Nie zaglądamy w trakcie pieczenia do urządzenia. Zdejmujemy gofry pomagając sobie drewnianym widelcem. Trzymamy w cieple do czasu upieczenia wszystkich wafli. Podajemy z konfiturą.

drukuj przepisDrukuj przepis

konfitura śliwkowa z miodem

Konfitura śliwkowa z miodem

Składniki:

  • 5 kg dorodnych śliwek
  • 1/ 2 kg miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilkanaście gożdzików
  • 1 szklanka ciemnego rumu ( nie jest to niezbędne, ale znacząco podnosi smak)

Śliwki myjemy, drylujemy i przekładamy do dużego garnka. Smażymy na wolnym ogniu przez trzy dni po kilka godzin.  Pierwszego dnia po podgrzaniu owoców, zbieramy sok, do którego dodajemy cukier i pasteryzujemy a owoce dalej smażymy. W drugim i trzecim dniu przed rozpoczęciem smażenia podlewamy owoce rumem. Trzeciego dnia w połowie smażenia dodajemy potłuczone goździki a tuz przed końcem cynamon. Po wysmażeniu zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy i przekładamy do słoiczków. Zakładamy nakrętki i krótko pasteryzujemy.

Smacznego

drukuj przepisDrukuj przepis

 

środa, 11 sierpnia 2010, szarlotek

Polecane wpisy

  • Kandyzowana dynia

     Dzisiaj czas na kolejny dyniowy rarytas, o którym mało, kto wie, że może być takim samym pysznym dodatkiem do zimowych ciast jak skórki cytrusowe. Przy

  • Masło migdałowe z różaną nutą

    Nie zrealizowałam się kulinarnie podczas zimowych świąt i w związku z tym pozostały mi spore zapasy różnych dobroci, które teraz prawie krzyczą na mnie jak wcho

  • Kandyzowany imbir w czekoladzie

    Wspaniały, rozgrzewający, wzmacniający i ......odchudzający.... Imbir. Kandyzowany, otoczony warstwą czekolady, to jest to co lubię i podgryzam zamiast cukierkó

  • Gofry z ciasta francuskiego z dżemem

    Zapraszam na smaczne gofry wykonane z ciasta francuskiego. Do środka dałam dżem truskawkowy Łowicz, dzięki temu gofry są słodziutkie.  #lowicz #dzem #konfi

  • Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą

    Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto na gofry zrobiłam z ugotowanej fasoli i musu dyniowego. Do tego sos ze skarmelizowanej czerwonej cebuli. Idealne danie wytrawn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/08/11 13:17:01
Od calkiem niedawna jestem wielbicielka mleka sojowego (tego zwyklego) i wierze,ze gofry czy w ogole wypieki (wyroby) z jej udzialem beda pyszne,musze nalesniki na tym mleku zrobic...
Gofry u Ciebie wygladaja jak zwykle przeapetycznie,konfitura rowniez...:)
Pozdrawiam :)
-
2010/08/11 13:27:09
Ja aż się zrumieniłam jak przeczytałam :)***
Szarlotku kochany ,a masz maszynkę do mleka czy robisz ręcznie, bo ja mam chęć kupić takę urządzenie do mleka ale nie wiem czy warto
a i jak myślisz takie gofry z okarą dobre by były jakby to mleko sojowe zastąpić np kokosowym , ryżowym?Bo ja chcę robić tofu to mi mleka nie zostanie :P
-
2010/08/11 13:27:55
p.s śliwki tak też zrobię ,że też nie wpadłam ,że można je zrobić tak jak wiśnie :)))
-
2010/08/11 13:39:18
Alu* , Jak najbardziej ręcznie :) bo, mnie sezonowo na soję nachodzi a dla dwóch litrów mleka raz na 5 dni, to nie warto zastępowac garnka ,sitka i ścierki maszyną :)
Mleko kokosowe byłoby dobre :) A wisienki wyszły jak marzenie i to co odłożyłam do zdjecia nie pilnowane znikło błyskawicznie , więc ze zdjęc nic nie wyszło :) Ale nastawiam dzisiaj juz ostatnią partię wiśni, więc może się uda :)
-
2010/08/11 13:46:38
a to nie kupuje , bo ja jeszcze rzadziej robię to mleko czy tofu. Masz racje ,że sitko , garnek starczy
Hm, te wiśnie to jest prawdziwe ,,niebo w gębie" i ja ile bym go nie zrobiła to i tak mało będzie w sumie :P
-
2010/08/11 14:37:35
Konfitury śliwkowe uwielbiam, szkoda, że gofrownicy nie mam.
-
zaytoona
2010/08/11 15:16:28
W moim domu jeśli chodzi o kwestię gotowania, rzadko kiedy mam szansę w pełni dojść do głosu. Kuchnią póki co rządzą dorośli. I zdecydowanie nie są oni miłośnikami soi i innych kuchennych "eksperymentów". A szkoda! Bo zdecydowanie nie wiedzą, co tracą. Za to pomysłem przygotowania konfitur zarzucę - a nuż uda mi się ich przekonać? ;))

Pozdrawiam!
-
justmydelicious
2010/08/11 15:50:25
koniecznie zrobię :)
-
2010/08/11 16:18:54
Alu* :) * Dwa litry to jest akurat tyle aby starczyło , do wypieków, na jogurt i trochę na surowo :) i nie robię tego tydzień w tydzień , miesiac w miesiac tylko jak mnie najdzie, to wytrzymuję trzy tygodnie i wracam do względnej normalności ;D Teraz tak mam ,ale tylko dla tego,że sklep mnie olewa i nie ma w sprzedaży tofu , tylko same dziwne pasztety , więc muszę się trochę wysilic :)
-
Gość: Ivon, 80.51.181.*
2010/08/11 16:37:05
Ach gofry ! Dawno nie jadłam. A w wersji sojowej wcale. Wyglądają tak smakowicie :)
-
2010/08/11 17:49:48
strasznie fajny pomysł na te śliwki, może i ja spróbuję bo będziemy z Mamą na pewno konfiturę robiły, a i wiesz co? 50g kwiatów koniczyny dzisiaj nazbierałam (:
-
2010/08/11 18:06:56
goferki są niezastąpione! tylko z sojowym by u mnie nie przeszło...:) a konfiturka zapowiada się bajecznie!!!
-
2010/08/11 19:01:24
Viri* To szykuje się 1 słoiczek dziwnej galaretki ;D Tak smażone śliwki są wspaniałe i bardzo polecam :)*
-
2010/08/11 21:45:19
Kochana, jestem pasjonatką Twojego bloga. Zawsze masz oryginalne pomysły kulinarne. I robisz sama mleko sojowe??? Jestem pod wrażeniem ogromnym... Pozdrawiam serdecznie. PS. Jak Ty robisz to mleko?????
-
karol.ina.l
2010/08/11 21:53:34
Ja jakoś do produktów sojowych nie zdołałam się jeszcze przekonać (winny jest chyba jeden bardzo nieudany eksperyment z budyniem sojowym), i chociaż widząc tytuł posta byłam baaardzo sceptyczna, to gofry wyglądają naprawdę apetycznie. Chociaż, jeśli na coś skuszę się sama, to raczej na tę konfiturę.
-
2010/08/11 22:17:53
Alinko* Dziękuję :) W zasadzie tak klasycznie. Postaram się niedługo zamieścić dokładną instrukcję, bo będę robiła zdjęcia przy kolejnej produkcji.
Jeżeli jesteś niecierpliwa to zerknij vegetarian-recipes.suite101.com/article.cfm/homemade-soy-milk-recipe
-
Gość: olciaky, *.adsl.inetia.pl
2010/08/11 23:30:51
Nie powiem, że mleko sojowe jest dobre, bo jeszcze nie miałam okazji spróbować;)
ale.. konfiturki śliwkowej jak najbardziej!:)
Ps: A jakie śliczne masz te kropkowate serwetki
-
gosiaa99
2010/08/12 00:58:40
Mam male doswiadczenia z mlekiem sojowym, ale cos czuje ze te gofry smakowaly i to bardzo;)
-
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/12 08:25:01
ojej! muszę je wyczarować ;-)
-
emma001
2010/08/12 09:01:37
od poczatku wakacji planuje upiec jakies gofry i jak zwykle nie moge sie za to zabrac ;) narobiłas mi apetytu tymi zdjeciami ;)
-
grazyna1961.only
2010/08/12 11:07:02
Szarlotku, czy robisz mleko sojowe w takim specjalnym garnku, który wygrywa melodyjkę, jak mleko jest już gotowe? Moja córka ma taki. I też ma problemy z okarą, robi z niej jakieś placuszki lub kotlety.
Gofry bardzo pomysłowe, a konfitura- obłędna. U mnie węgierki dopiero dojrzewają, ale zapamiętam ją sobie :)
-
2010/08/12 11:54:32
Grażynko* Tak jak wspominałam Ali, mnie ochota na soję nachodzi raz na jakiś czas ( taki sygnał z organizmu) i mając zawsze ziarno, najłtwiej jest mi zrobic sobie mleko. Garnka takiego jak opisujesz nie posiadam, bo soja jest tylko gościnnym dodatkiem mojego menu, więc miksuję ziarno w blenderze a potem gotuję w normalnym garnku. Wbrew pozorom nie jest to uciążliwe a gabaryty szafek kuchennych nie pozwalają mi na kupowanie kolejnego urządzenia. Smażone śliwki są pyszne, więc polecam !
-
zawszepolka
2010/08/12 22:59:57
Aleś mnie ubiegła! :)
Chciałam w weekend robić mleko i okarę własnie ale skoro napisałaś pierwsza to już się nie będę wychylać :)
Uwielbiam soję i wszystkie produkty 'mleczne' z niej. Denerwuje mnie tylko, że mleko się czasem warzy (np dodane do kawy czy owsianki) ale zupełnie mi to nie przeszkadza ;)

Całuski :

PS
A obraziłabyś się jakbym napisała kiedyś o tym mleku?
-
2010/08/13 08:56:37
Poleczko* Pisz ile dusza zapragnie. Im więcej ludzi będzie umiało zrobic dla siebie mleko sojowe tym lepiej. Lubię je dodawac do wypieków za ten lekko orzechowy smak :)* A odkad przeczytałam, że mleko krowie odpowiada za celulit, to tym bardziej skłaniam się ku sojowemu ;D
-
2010/09/18 14:04:43
pyszne!!! ja dałam mleko kokosowe , bo całe mleko sojowe poszło na tofu