Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z masełkiem dyniowym

 

Bułeczki z masełkiem dyniowym

Na straganach od pewnego czasu pojawiają się dynie.  Piękne, złociste, ogromne. Kuszą swoim wyglądem. Kto raz spróbował zupy, zapiekanki, ciasta lub muffinek z ich udziałem, ten już zawsze będzie tęsknił do sezonu dyniowego. Ja jednak wyszukuję dyni średnich rozmiarów, którą łatwo mogę przenieść z miejsca na miejsce bez nadwyrężania kręgosłupa. Potem planuję, co niej będę robiła i ……..Kupuję kolejny dorodny egzemplarz. A, że nie można planować kolejnych pyszności bez niewielkiej słodyczy, to upiekłam dyniowe bułeczki z nadzieniem przypominającym masełko dyniowe.  Posmakowawszy masełka dyniowego, które otrzymałam od Ewelosy wiedziałam, że takie połączenie na pewno będzie pyszne. Uniwersalność dyni polega na tym, że jest doskonała zarówno na ostro jak i przyprawiona korzennymi przyprawami. Poniższa inspiracja to propozycja znaleziona na japońskim blogu, z którego zapamiętałam sposób na masełko i wygląd bułeczek. Reszta to, luźna interpretacja. Niestety nie wiem gdzie zanotowałam sobie ową stonkę i teraz czekają mnie żmudne poszukiwania.

Bułeczki są pyszne, zarówno ciepłe jak i wystudzone a osiem sztuk całkiem pokaźnych drożdżówek znika błyskawicznie. Nie bójcie się nacinać bułeczek, bo zapewniam, że nadzienie podczas pieczenia nie wypłynie a taki wygląd znacząco podnosi smakowitość pieczywa.

Te wilgotne, słodkie bułeczki, pełne złocistego nadzienia z dyni są dobre na każdą porę dnia. Delikatny zapach przypraw i łagodny, słodki miąższ dyni tworzą naprawdę idealne połączenie. Niestety nie wiem jak długo można je przechowywać, bo coś mi się wdaje, że nie będę miała okazji tego sprawdzić.

Polecam

 

Bułeczki z masełkiem dyniowym

Składnik ciasta

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 g suszonych drożdzy
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 2 +0, 5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 duże jajka
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo: ziarno dyni

Zagnieść ciasto (mikserem lub w automacie do chleba) i pozostawić do wyrastania aż do podwojenia objętości (ok. 1-1, 5 godz. w tem. 27 Stopni C). Przygotować dżem z dyni.

Dżem z dyni - masełko

Składniki:

  • 380 g dyni
  • 90 g cukru
  • 9 g solonego masła
  • 15 g żółtka
  • Szczypta gałki muszkatołowej lub innych przypraw korzennych

Po włożeniu dyni do mikrofalówki na 4 min-600W, łatwiej będzie nam zdjąć twardą skórę. Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Włożyć do naczynia dynię, masło, żółtko i wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać w mikrofali 4 minuty. Zmiksować.

Podsypać ciasto 1-2 łyżkami mąki i wyjąć na blat. Podzielić na 8 kawałków( po ok. 60 g), które rozpłaszczamy na placki i wypełniamy 40 g porcją przygotowanego dżemu-masełka. Sklejamy dokładnie krawędzie i formujemy bułeczki. Masełka trochę zostaje, więc nie wpychamy całego przygotowanego nadzienia do bułek.

 

Bułeczki z masełkiem dyniowym-schemat

W każdej bułeczce robimy pośrodku mocne wgłębienie (B) odciskając denko kieliszka lub korek od szampana i nacinamy krawędzie na długość 1 -1, 5 cm. Robimy 6 nacięć. (C,D) Pozostawiamy bułeczki ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 50 minut.( Ciastu dobrze robi wyrastanie w 36 stopniach C w piekarniku, lecz trzeba przykryć je pergaminem, inaczej wysuszy się nam wierzch bułeczek.)

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmarować wodą, mlekiem lub żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wsypać w zagłębienia ziarno dyni. Piec 12 minut wkładając blachę z bułeczkami na drugi poziom piekarnika.

Smacznego

wydrukuj przepisDrukuj przepis

środa, 15 września 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/15 14:31:43
coraz bardziej podoba mi się pomysł na połączenie drożdżowego z dynią, a ja drożdżówki uwielbiam, więc jak zdążę przed październikiem to upiekę ;P
-
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/09/15 14:40:43
nooo,rozne juz dyniowe pysznosci widzialam i robilam,ale takie buleczki sa wspaniale!!!bardzp pomyslowe,maja piekny kszalt i ciekawi mnie to maselko dyniowe....
Pozdrawiam :)
-
zaytoona
2010/09/15 15:43:12
Przepiękne bułeczki, Szarlotku. Wyglądają cudownie!

Co do dyni - moje pierwsze podejście zdecydowanie nie było zbyt udane. Może teraz byłoby inaczej?...

Pozdrawiam! :)
-
2010/09/15 15:47:03
Szarlotku już wydrukowałam i zabiorę się do roboty jak tylko znajdę wolną chwilę (czyli pewnie w piątek)
-
majanaboxing
2010/09/15 16:36:27
Och, jakie piękne te bułeczki! Muszą być doskonałe w smaku, cudowne!:)
Pozdrawiam Szarlotko:)
-
malgoblox
2010/09/15 16:44:29
heh a właśnie dziś kupiłam dynię;) przynajmniej wiem, co mogę z nią zrobić
-
2010/09/15 18:04:02
małe kwiatki nie bułeczki :)))))
-
grazyna1961.only
2010/09/15 18:59:15
Cudnie wyglądają a z tym masełkiem dyniowym muszą niesamowicie smakować :)
-
kaspiecze
2010/09/15 20:46:51
piękne zdjęcia! niesamowity kształt i pewnie jeszcze lepszy smak ze względu na to masełko
jeśli będzie więcej czasu, to postaram się zrobić
-
ciastella
2010/09/15 21:19:58
swietne sa te buleczki;D super kształt i w ogole wszystko;)
jestem pod wrazeniem! ;D
-
2010/09/15 22:04:14
Szarlotku piękne....szkoda tylko, ze ja nigdzie dyni spotkać nie mogę:(a nie urosły nam w tym roku w ogródku:(
-
majazteca
2010/09/15 22:14:16
Zjadlabym teraz taka jedna buleczke :) Wygladaja naprawde pysznie i uroczo z tymi nacieciami :)

-
2010/09/16 08:00:31
Drożdżówki z dynią to coś nowego! Brzmi zachęcająco!
-
kulinarnespotkania
2010/09/16 08:12:01
ach, jakie piekne te Twoje buleczki:) chetnie zjadlabym taka jedna rumiana:)
z takim maselkiem dyniowym pewnie sa smaczniutkie:)
-
dorota20w
2010/09/16 12:10:56
śliczne kolory mają twoje bułeczki !
-
bryssska
2010/09/16 12:37:04
pięknie ci się upiekły, a kształtem przypominają słonko, którego nam tak brak
-
eatafterreading
2010/09/16 13:34:32
Fantastyczne buleczki! Zdecydowanie musze sie z nimi zapoznac blizej!
-
2010/09/16 15:27:48
Hmmm, bardzo ciekawe bułencje!
-
2010/09/16 20:02:36
Do takiej bułeczki to bym się dziś przytuliła.
Piękna, ciepła i z dobrej ręki....

:)))) pozdrawiam ciepło
M.
-
izary
2010/09/17 10:11:18
och, mniammmmm, co prawda fanka dyni nie jestem ale moze pora to zmienic?
Poogladam sobie jeszcze raz i druknę przepis...:)
-
2010/09/17 12:14:39
Jak zwykle cudnie Szarlotku. Też kiedyś piekłam z owym masełkiem, ale dodając je bezpośrednio do ciasta i z kardamonem. To było na początku, więc nawet nie poskazuję, takie charłacze zdjęcia były ;-)
-
2010/09/17 23:21:08
Masło dyniowe - pierwszy raz widzę. Bułki piękne. Pozdrawiam! :)
-
vespertinee
2010/09/19 20:53:55
Fajne, po raz pierwszy widzę taki przepis (chodzi mi o dyniowe masełko).
-
bea.w.kuchni
2010/09/25 11:36:32
wrrr... bylam tu juz kilka dni temu i bylam pewna, ze zostawilam komentarz, a tu nic :(

Pisalam, ze buleczki wyjatkowo do mnie przemawiaja (ciekawe dlaczego ;)) ) i ze niezwykle zachecajaco wygladaja na Twoich fotkach.
Przepis juz wydrukowany, choc bede testowac dopiero po zakonczeniu remontu niestety...

Pozdrawiam serdecznie!