Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Chipsy rabarbarowe

Różowy tydzień

17 Październik, to dzień w czasie, którego na wielu blogach pojawia się symbol różowej wstążki. Blogerzy przygotowują specjalne wpisy, poświęcone profilaktyce w walce z rakiem piersi. Powstają gadżety mające przypominać o badaniach, różowa biżuteria, lalki w słodkich landrynkowych sukienkach, potrawy ozdobione różem. Te wszystkie działania sprawiają, że chcemy wierzyć w słuszność sprawy oraz, że udało się nam namówić kolejne kobiety do wykonania ważnych badań.

Wszystkim biorącym udział w „Różowym tygodniu” DZIĘKUJĘ za kreatywność, pasję i zaangażowanie w tą nietypową akcję.

Osoby, które z jakiś względów nie mogły zamieścić do dzisiaj przygotowanych przez siebie potraw z „różowym w tle” lub nie dopisali się do Durszlaka mają taką możliwość jeszcze w poniedziałek 18 X.

Natomiast, osoby, które nie prowadzą bloga, lub ich prace nie są związane z kulinariami, proszę o informacje na pocztę Cukierniczekreacje@gazeta.pl do końca października, bym mogła uwzględnić je w podsumowaniu akcji Różowy tydzień”

 

Jako osoba, która nie kolekcjonuje zrobionych przepisów na tak zwane „potem”, bo przecież ktoś  musiałby to wszystko zjeść, zmuszona jestem robic przepisy na bieżąco i wierzyć w solidność sprzętów, którymi się posługuję.  Niestety padło na kabel przesyłający zdjęcia ( a przynajmniej mam taka nadzieję) i w żaden sposób nie mogę pokazać wam, co jeszcze przygotowałam w kolorze różu. Ale to nic, wykorzystam, to w innym terminie a dzisiaj zaprezentuję chipsy rabarbarowe, które powstały nie tak dawno, bo podczas pieczenia babeczek do innej różowej akcji. Warto zapamiętać ten przepis, by już wiosną spróbować tego smakołyku. Chipsy mogliście oglądać w roli dekoracji przy prezentacji lodów różanych z tofu. Polecam.

Przepis dopisuję do "Różowego tygodnia"

chipsy rabarbarowe

Chipsy rabarbarowe

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 10o ml wody
  • 150 g cukru
  • 25 g syropu glukozowego ( może być w proszku)

Rabarbar pokroić po skosie, ostrym nożem na cienkie plastry. Rozpuścić cukier w wodzie. Doprowadzić do wrzenia i pozwolić mu się gotować na średnim ogniu 10 minut. Dodać syrop glukozowy, zamieszać i zestawić z ognia. Rabarbar namoczyć i pozostawić w syropie na 20-30 minut. Można dłużej. Wyjąć odsączyć i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Piekarnik rozgrzać do 80-90 stopni i suszyć płatki rabarbarowe 3-5 godzin, lub do momentu, aż staną się kruche.

Doskonałe do lodów, deserów i jako słodka przekąska.

Syrop cukrowy z moczenia rabarbaru, przelewamy do buteleczki i przechowujemy w ciemnym miejscu. Zabarwienie ma różowe i możemy nim aromatyzować ciasta i desery.

drukuj przepisDrukuj przepis

niedziela, 17 października 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ewa-jka
2010/10/17 16:57:31
wspaniale wygladaja i sa takie egzotyczne,wyszukane,a to tylko zwykly rabarbar tak czesto niedoceniany.
-
wiosenka27
2010/10/17 17:21:07
Ach, te Twoje pomysły:)
Wspaniałe są:)
-
chantel111
2010/10/17 17:21:13
bardzo ciekawe te chipsy, jestem ciekawa smaku :)
-
2010/10/17 17:56:52
te twoje chipsy owocowe czy warzywne to wymiatają
A te wymiatają do kwadratu :)
Dobra robota
-
2010/10/17 18:28:39
O jakie cudowne! Kolor genialne, smaku się domyślam, niech no tylko dorwę rabarbar!
-
grazyna1961.only
2010/10/17 18:56:12
Moje jabłkowe i bananowe wysiadają przy nich ! Wspaniały pomysł :)
-
2010/10/17 19:03:35
Cudne. Muszę o nich pamiętać na wiosnę.
-
majanaboxing
2010/10/17 20:19:09
Świetne te chipsy! Nigdy nie słyszałam o chipsach rabarbarowych . jestem pod wrażeniem. :) Cudny kolorek:)
Kochana Szarlotko, dziekuję Ci za wspaniałą akcję! :**
-
karmel-itka
2010/10/17 20:45:24
Twoje pomysły są... genialne, mistrzowskie!
prawdziwy geniusz kulinarny z Ciebie ;]
rewelacyjne.
-
dyrdymalki
2010/10/17 20:45:58
cudowne!
-
zaytoona
2010/10/17 21:08:45
Cudowny pomysł na chipsy, Szarlotku!

Ogromnie żałuję, że nie udało mi się dołączyć do akcji, która przecież jest tak bliska memu sercu...

Pozdrawiam!
-
pinkcake
2010/10/17 21:27:23
Świetne czipsy! Bardzo mi się podobają. Myślałam, że to na lodach, to karmel, tak jak w zeszłym roku;)
-
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/10/17 22:23:51
zdazylam na ostatnia chwilke....A Twoje chipsy bardzo apetycznie sie zapowiadaja....mniam....
Pozdrawiam cieplutko :)
-
kulinarnespotkania
2010/10/18 07:36:07
fajnie wygladaja:) ale Ty to masz pomysly:)
-
aga-aa
2010/10/18 09:33:38
myślałam, że mnie już nic nie zadziwi, ale Tobie to ciągle sie udaje, niegdy nie słyszałam nawet o takich chipsach!
-
tylkosprobuj.pl
2010/10/18 09:55:23
Bardzo oryginalny pomysł!
Też jestem ciekawa smaku :)
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/10/18 14:45:19
O żesz !!! Toś mnie zaskoczyła. No pomysł rewelka no. Musi być niesamowicie smaczny taki chips rabarbarowy.
-
2010/10/18 15:38:24
o to te cudowne płomyki z lodów :)
tak się zastanawiałam cóż to... a tu taka niespodzianka! cudowne są, po prostu cudowne :D
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/10/19 13:26:48
Bardzo kunsztowne chipsy :)
Świetna akcja! Miło mi było w niej uczestniczyć :)
-
efi
2010/10/19 18:47:44
Zwykle o tej porze roku nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia, a dzięki Twoim chipsom zaczęłam jeszcze czekać na rabarbar :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl