Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik malinowy

sernik malinowy

Wspominając o profilaktyce warto wspomnieć o badaniach DNA. Jest to najskuteczniejszy sposób zdiagnozowania ryzyka raka. Wystarczy poddać się pobraniu materiału biologicznego, by po 2-3 dniach otrzymać wynik, co się dzieje w kluczowych genach mających związek z powstawaniem raka. Jeden malutki test pozwoli nam dowiedzieć się czy jesteśmy w grupie zwiększonego czy dużego ryzyka.Zdiagnozowanie  defektu genu BRCA1, pozwala wdrożyć takie postępowania, które najszybciej zareagują na czającą się chorobę. Szacuje się, że nosicielkami wadliwego genu BRCA1 jest 100 tysięcy Polek.

Listę ośrodków, które wykonują test BRCA1 można znaleźć na TEJ STRONIE.

Kochajmy życie. Cieszmy się z unoszących nad naszymi głowami różowych balonów w czasie marszy „Różowej wstążki” i pamiętajmy, że

Przyjaciel to ktoś, kto rozumie

Twoją przeszłość, wierzy w Twoją przyszłość

i akceptuje Ciebie takim, jakim jesteś.

 

Przepis wzbogaca akcję kulinarna „Różowy tydzień”

Przepis zainspirowany przepisem z książki „Najlepsze serniki”

sernik malinowy

Składniki:

Spód

  • 240 g drobno pokruszonych herbatników
  • 1/ 4 szklanki cukru
  • 1, 5 łyżeczki cynamonu
  • 80-90 g masła
  • Ewentualnie naturalny barwnik

Masa sernikowa

  • 800 g sera sernikowego
  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka cukru

Masa śmietankowa

  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa

  • 125 g dżemu malinowego
  • 125 g świeżych malin

Pokruszone ciasteczka łączymy z cukrem, cynamonem i masłem. Tortownicę wielkości 20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem i wstawiamy do lodówki.  Można też najpierw wykleić dno formy a następnie pozostałą masę ciastkową zabarwic naturalnym barwnikiem i dopiero fantazyjnie wykleić boki.

Twaróg miksujemy, wbijając między ubijaniem po jednym jajku. Kiedy jaja będą ubite z serem, stopniowo wsypujemy cukier. Po wymieszaniu masę sernikowa wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C na 1-1, 5 godziny. Czas pieczenia zależy od zastosowanej wielkości formy i wysokości ciasta. Im wyższe ciasto, tym dłuższy czas pieczenia. Sernik będzie upieczony, kiedy środek ciasta się zetnie.

Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wylewamy na gorące ciasto i pieczemy 10 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Studzimy w lodówce min.6 godzin.

Dżem malinowy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy maliny. Delikatnie mieszamy i smarujemy wierzch sernika. Przechowujemy w lodówce. Przed krojeniem pozostawiamy ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Smacznego

drukuj przepisDrukuj przepis

piątek, 15 października 2010, szarlotek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/10/15 14:41:47
az mi dech zaparlo jak zobaczyłam Twoje cudo:) przepiekny sernik:)
-
2010/10/15 16:10:01
Piękny sernik!
Ale z BRCA1 to nie do końca tak, nosicielkami jest mniej niż 1% kobiet, analiza ma sens tylko w rodzinach z historią nowotworową. Niestety mało jest badań obejmujących analizę kilkunastu innych genów, nie tak jednoznacznie związanymi z rakiem, ale jednak podnoszącymi ryzyko.
-
2010/10/15 17:05:43
jakie cudo!!!
-
2010/10/15 17:21:02
niezwykle urokliwy ten róż. niezwykle lubiany smak malin.
cudna to akcja.
-
2010/10/15 17:50:25
ale soczysty :)
-
2010/10/15 18:22:15
Wspaniały jest ten sernik:)
-
2010/10/15 19:00:12
o matko, no ja bym czegoś takiego nie stworzyła, ale zdjęcie wydrukuję i powieszę na lodówce żeby podziwiać :-)
-
2010/10/15 20:01:29
Ale wypasiony! Super!
-
2010/10/15 21:05:35
Wspaniały ten sernik :)
-
2010/10/15 22:02:49
Szarlotko,ja już nie wiem ,jakich słów używac, chyba muszę ze słownikiem siadać przed Twoim blogiem;) Powtórzę się więc: jesteś NIESAMOWITA !!! :)))
-
2010/10/15 22:05:27
Szarlotku zostawiłam sobie Ciebie na koniec bo byłam pewna, ze jak do Ciebie wejdę to już trudno będzie mi wyjść ;)
serniczek prezentuje się bosko, jestem ciekawa skąd masz świeże maliny? ja szukałam ale tylko mrożone udało mi się zdobyć.
-
2010/10/15 22:07:16
Straszliwa choroba zbierająca straszliwe plony. A najgorsze jest to, że moja ukochana Babcia zmarła na raka piersi właśnie, co oznacza, że jestem w grupie podwyższonego ryzyka...

Sernik jest cudowny, Szarlotku. Zdjęcia aż zapierają dech w piersiach.

Pozdrawiam!
-
2010/10/15 23:55:12
zapięrający dech.
odejmujący mowę.
sernik idealny!
-
2010/10/16 17:44:51
szalejesz i jak pięknie to szaleństwo się prezentuje
-
2010/10/17 03:12:11
och jaki piekny! O rany tez chce kawalek!
-
2010/10/17 15:07:44
;-)
mniam po prostu mój typ!
-
2010/10/17 15:56:40
Cudownie wygląda ten sernik, piękny:-)
-
2010/10/22 17:55:54
zdjecia powaliły mnie na kolana!
-
Gość: Ra, apn-77-115-222-125.dynamic.gprs.plus.pl
2010/10/23 17:55:24
Witam:)
Bardzo proszę okreslić ilu % śmietana jest potrzebna do ciasta?
-
2010/10/23 18:16:18
Przepis mówi o smietanie do ubijania, czyli 36 %. Według mnie ta polewa nie jest niezbędna, bo i tak wykończenie jest owocowe a dodatkowo trzeba pamietac by kołnierz( z papieru do pieczenia )w formie był wysoki, gdyż inaczej częśc smietany podczas dopiekania pójdzie do góry i wypłynie. Przynajmniej u mnie po zalaniu śmietaną sernik był na równi z papierem i pociekło, powodując lekkie wgłębienie pośrodku sernika. Bez smietanowej polewy był równy.