Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Terrina śliwkowa

Terrina śliwkowa

Są smaki, które lubimy. Są smaki, które nienawidzimy. Są smaki, które nas fascynują. Śliwka. Słodka, kwaśna, czasami cierpka, lecz nie kapryśna. Pieszczoszka. Lubi towarzystwo. Doskonale pływa. Ceni orientalną urodę, rzucając się w taneczny wir kłębiących się barw i zatracając swój pierwotny kształt. Lubi, kiedy dłonie pieszczą jej aksamitną skórkę. Daje radość. Wypełnia rozkoszą. Lubi ciepło i maseczki z miodu. Słodka strojnisia. Nawet, kiedy pokrywa się niezliczoną ilością drobniutkich zmarszczek lubi być dobrze ubrana. Marcepanowa sukienka, czekoladowy płaszczyk, towarzystwo Porto. Zachwycająca, dojrzała. Potrafi leczyć nie tylko zmartwienia. Daje życie. Śliwka, kobieta, owoc….. Terrina.

Motto na wtorek, to cytat autorstwa Aldony Różanek

„Każda przeżyta chwila ma swoje znaczenie, bo bez niej nie bylibyśmy tym, czym jesteśmy.”

Przepis* na terrinę śliwkową wzbogaca „Różowy tydzień”

Składniki na 4 porcje:

  • 750 g śliwek
  • 150 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 50 g suszonych śliwek (bez pestek)
  • 50 g migdałów w słupkach

Dodatkowo:

  • 150 g śmietany do ubijania
  • 3 łyżki porto
  • Cukier cynamonowy do posypania

 

Terrina śliwkowa

Wykonanie:

Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na cząstki. Przełożyć do garnka, wsypać 100 g cukru i dusić powoli 20 minut, aż zmiękną. Masę zredukować do 0, 5 litra.

Żelatynę ( taką nie do gotowania) namoczyć w odrobinie zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.

Śliwki zestawić z ognia, dodać żelatynę i dokładnie mieszając rozpuścić w wywarze owocowym. Dodać likier wiśniowy i ostudzić.

Śliwki suszone pokroić na drobne kawałki. Migdały uprażyć na patelni beztłuszczowej by uzyskały złotobrązowy kolor. Śliwki i migdały dodać do masy.

Formę (np.23x10 cm) wyłożyć folią spożywczą i napełnić masą. Odstawić na noc do lodówki, aby stężała.

Śmietanę utrzeć z porto i pozostałym cukrem. Terrinę wyjąć z formy, zdjąć folię i pokroić w plastry. Podawać z odrobiną  śmietany i posypać cukrem cynamonowym.

*Przepis z książki Pastetten und terrinen

Smacznego

drukuj przepisDrukuj przepis

wtorek, 12 października 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2010/10/12 10:39:15
Łał! Co za barwa! Olśniewający róż. Absolutnie olśniewający.
:)
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/10/12 10:42:40
Musi być pyszna... wygląda tak właśnie :)
-
2010/10/12 10:42:58
ale dajesz czadu :D Kreacje pierwszy sort no wiesz z tej wysokiej półki i uwierz mi ja nie jestem skłonna do zachwytów na galaretkowymi przepisami
Ale ty wymuszasz zachwyt , jak nic wymuszasz
Przepiękna jest ta Terrina śliwkowa
-
ewelosa
2010/10/12 10:52:17
No moja Droga - achy i ochy zaraz się posypią :)

Prześlicznie wygląda ta terrina - a wiesz, że jeszcze nigdy nie robiłam terriny.
Wypadałoby nadrobić takie zaniedbanie prawda?

serdecznie pozdrawiam
-
cukrowawrozka
2010/10/12 11:14:32
Takie piękne słowa o (nie)zwykłej śliwce..!
I piękny deser!
-
dyrdymalki
2010/10/12 12:16:58
boska ..
-
2010/10/12 13:08:31
No znowu popis mistrzostwa.
-
kulinarnespotkania
2010/10/12 14:11:06
mmm... przeslicznie wyglada:) ten kolorek jest obledny:)
-
tilianara
2010/10/12 15:03:06
Ale rewelacyjny smakołyk! Szarlotku, Ty to masz genialne pomysły i jakie piękne wykonanie :)
-
grazyna1961.only
2010/10/12 17:24:37
Cudnie wygląda a pomysł wręcz niesamowity :)
-
Gość: Karolina, *.stk.vectranet.pl
2010/10/12 17:34:29
Piękny kolor! Zmotywowałaś mnie do tego, że na urodziny babci zamiast galaretek zrobię terrine śliwkową :)
-
2010/10/12 19:41:32
Obłędna wprost, łałowa !
-
zawszepolka
2010/10/12 19:44:27
OMG no teraz to mnie zatkało!
Wspaniały deser. Szkoda że Dawid nie przepada za galaretkami :( Sama nie zjem a ze zmniejszaniem proporcji to pewnie niezła zabawa...
Kiedyś się do Ciebie wproszę :) Na KAWĘ ;)
-
fiolka-fiolunka
2010/10/12 20:24:05
Wow! Pierwszy raz widzę takie cudo :)
Mistrzostwo Szarlotku nic dodać nic ująć!
-
2010/10/12 20:40:06
Poleczko* To tylko 1900 kcal ( 4 ogromne porcje) a jak zrezygnuje się ze śmietany, to jeszcze mniej :)
-
majanaboxing
2010/10/12 21:04:19
Wygląda cudownie po prostu! Szarlotko, no niesamowite pyszności tworzysz ! :))
-
2010/10/13 09:11:31
Szarolotku, przepiękna ta terrina :)
kolor faktycznie obłędny :))
jakże musi ona cudownie smakować!