Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Jadalne ozdoby z ciasta parzonego

 

liście z ciasta parzonego

W takie deszczowe dni jak dzisiaj często marzę o miseczce gorącej aksamitnej zupy posypanej groszkiem ptysiowym. Groszek ptysiowy można kupić prawie w każdym sklepie, ale taki domowy jest wyjątkowo smaczny, ponieważ sami decydujemy czy do ciasta dodamy tylko sól, czy wzbogacimy go o gałkę muszkatołową lub inne ulubione przyprawy. Przy okazji wyrobu groszku możemy spróbować przygotować jadalne ozdoby z ciasta parzonego, które nadają się zarówno do samodzielnego chrupania lub jako dodatek do słodkich bądź wytrawnych deserów. Tu możemy popuścić wodze fantazji wyciskając esy-floresy cienką strużką ciasta wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub korzystamy z gotowych lub samodzielnie wykonanych szablonów. Pyszna, twórcza zabawa.

Polecam

Przepis z Die kalte Küche.

 

kwiatki z ciasta parzonego

Składniki:

  • 90 ml wody
  • 30 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka (M)
  • Szczypta soli
  • Dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa lub kminek, czosnek w proszku itp.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary.  Po upieczeniu studzimy.

Smacznego

 

liście z ciasta parzonego

Uwagi:

Przy płaskich wypiekach z ciasta parzonego, nie wstawiamy do piekarnika miseczki z wodą, gdyż nie potrzebujemy, aby ciasto nam nadmiernie wyrosło.

wydrukuj przepisDrukuj przepis

sobota, 06 listopada 2010, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/06 18:35:08
Szarlotku no rewelacja. Uwielbiam groszek ptysiowy, ale sama nie robiłam. A tu nie dość, że groszek to jeszcze i jesienne liście
-
Gość: zawsze.e.ewelajna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/06 19:02:33
Szarlotku! Tyś niesamowicie kreatywna jest! Groszek ptysiowy w innym wydaniu - cudowne:)
Szukam takich pięknych foremek do liści... Powiedz,jeśli możesz, gdzie można je dostać?
-
kaspiecze
2010/11/06 19:14:46
liście wyglądają niesamowicie. aż szkoda jeść :)
-
2010/11/06 19:41:44
Ewelino* Szablony robię sama a dla tych co nie potrafią polecam takie zwykłe szablony malarskie :)
-
cukrowawrozka
2010/11/06 19:46:12
liście są absolutnie fantastyczne!
-
wiosenka27
2010/11/06 19:54:50
Ale super. Rewelacja:)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/06 21:00:47
Jesteś nieposkromiona. :-) Pewnie, że fajne te liście :-)))
-
2010/11/06 21:40:05
wow, no coś zjawiskowego
Kochana a z czego robisz te szablony , jakiś karton, folia?
Jestem pod takim wrażeniem , ze nie wiem jak napisać zachwyt nad tymi listkami , bo sa takie zachwycające
-
majanaboxing
2010/11/06 23:57:28
Wow, super! Piękne są te ozdoby! Masz nieziemskie pomysły Kochana:*
-
atina_bc
2010/11/07 06:07:28
Szarlotko, wow ... mowę mi odebrało ... jesteś niesamowita! Cudowne wypieki!
-
2010/11/07 10:07:56
Alu* Karton się nie naddaje chyba, że jest powlekany. Gruba folia jak najbardziej ale okładki do bindowania też fajnie się sprawdzają :)
-
2010/11/07 10:50:36
Znów muszę szczękę z podłogi zbierać.
-
2010/11/07 11:06:53
Śliczne :) Napatrzeć się nie można :)
-
zaytoona
2010/11/07 12:19:22
Przepiękne, Szarlotku! Bez wątpienia każdy, nawet najprostszy deser, staje się w takiej oprawie absolutnie wyjątkowym.

Pozdrawiam!
-
2010/11/07 14:35:15
Śliczne!!!
-
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/11/07 14:36:41
Na to bym nie wpadła, rewelacyjny pomysł!
-
2010/11/07 15:15:54
Oliwko* Deser jak deser, ale zupa w której po wierzchu pływają takie jesienne liście i kwiaty to dopiero wygląda apetycznie :)*
-
karmel-itka
2010/11/07 15:22:10
wspaniałości!
nic dodac, nic ując.
-
Gość: zawsze.e.ewelajna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/07 22:23:50
Szarlotku, dziękuje za odpowiedź - okładki do bindowania... Kreatywna... Ja nawet nie wiem jak wyglądają okładki do bindowania...:( Popytam...
-
2010/11/08 06:06:32
Śliczne są te jadalne dekoracje ! Szczególnie listki klonu :)
-
pinkcake
2010/11/09 11:31:58
Jakie śliczności! Urocze.
Musimy znowu zacząć bawić się jedzeniem:)