Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Norymberskie pierniki

 

Norymberskie pierniki

Mają różne kształty, rozmiary, pięknie pachną i są ulubionym nie tylko świątecznym smakołykiem. Pierniki i pierniczki .Ich nazwy zdradzają zarówno formę jak i pochodzenie a tradycja wypieku sięga podobno aż średniowiecza. Na jednych obszarach były to delikatne, lekko pikantne ciasta, na innych chrupiące płaskie ciasteczka, a jeszcze gdzie indziej podawano na gorąco grube kwadraty ciemnego "chleba", niekiedy serwowane z sosem cytrynowym lub bitą śmietaną. Przybierały formy ludzi i zwierząt, były ozdabiane cukrem ,polewami, różnego rodzaju posypkami lub przekładane marmoladą.

Prawie od samego początku pierniki stanowiły atrakcję jarmarków, które zaczęto nazywać piernikowymi targami. Same ciastka zyskały zaś miano "targowych", co oznaczało również prezent wręczony albo kupiony na jarmarku. Pierniki przybierały różne kształty i wzory w zależności od pory roku, fascynując swoją formą oraz smakiem. Tak jest po dzień dzisiejszy.

Pierniki Norymberskie, to moja ostatnia fascynacja , chociaż pierniki lubię prawie w każdej postaci. Eksperci nadal nie są zgodni co do pochodzenia niemieckiego słowa oznaczającego piernik - Lebkuchen. Najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie jest takie, że nazwę utworzono od łacińskiego "libum", opisującego płaskie, okrągłe ciasto, pieczone bez użycia drożdży. Już w kronice z Ulm z 1296 roku znajduje się wzmianka o zdrowotnych oraz wzmacniających właściwościach ciasta życia (Lebenskuchen). Niemieckie pierniki wywodzą się od wypieków francuskich mnichów - miodownika i tzw. Pfefferkuchen (Ciasta pieprzowego). To właśnie średniowieczni zakonnicy wpadli na genialny pomysł wypieku pierników na opłatkach, co zapobiegało przywieraniu ciasta do blachy, wydłużało świeżość wypieku i stało się jednym z najpopularniejszych specjałów Bawarii.( Pierniki opłatkowe - Oblaten Lebkuchen)

Pierniki Norymberskie zyskały swa sławę dzięki przecinającym się szlakom handlowym i dobrze prosperującemu cechowi Zeidler, który w okolicznych lasach Norymbergii hodował pszczoły dostarczające do wypieku miodu, który stanowił podstawową substancję słodzącą. Skoro cukier sprowadzany ze wschodnich Indii, był ze względu na wysoką cenę rzadkością i wyjątkowym rarytasem to nie pozostało piekarzom nic innego jak korzystać z rodzimych składników i wytwarzać ten wyjątkowy przysmak dla kupców, rozsławiających miododajną okolicę. Szukając receptury natrafiłam na przepisy zarówno wykorzystujące miód jak i cukier, całe jaja lub tylko białka, z i bez grama mąki. Po wypośrodkowaniu przepisów zdecydowałam się skorzystać z rad Chriesi i ten przepis prezentuję, uwzględniając w nawiasach zmiany. W zależności od użytych składników otrzymamy mniej lub bardziej ciemny wypiek o fantastycznym smaku.

Polecam

 

 

Norymberskie pierniki

Składniki na 30-35 szt.:

 

• 250 g brązowego cukru( lub pół na pół cukier i ciemny miód)

• 4 jajka

• 50 g kandyzowanej skórki z cytryny

• 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

• 2 g węglanu amonu ( potocznie nazywanego amoniakiem)

• 1 łyżeczka wody

• 75 g posiekanych migdałów ( lub mieszanki orzechów z migdałami)

• 75 g zmielonych na drobno migdałów

• 250 g mąki

• 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( proponuję dać 2 łyżeczki)

 

- jeżeli korzystamy z białego cukru, to dodajemy 1 łyżeczkę kakao , gdyż inaczej pierniczki będą jasne

 

Lukrowa polewa:

• 150 g cukru pudru

• 2 łyżki Porto

• 2 łyżki jasnego rumu

 

- bardzo dobrze komponuje się smakowo lukrowa polewa z likierem pomarańczowym

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z przyprawami korzennymi, mielonymi migdałami i ewentualnie kakao. Węglan amonu rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na bok. Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy miód i drobno posiekane skórki owocowe. Wlewamy do masy jajecznej rozpuszczony amoniak. Dodajemy posiekane migdały lub orzechy. Wsypujemy mąkę z dodatkami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę piernikową na 5 godzin. Na trzech blachach wyłożonych pergaminem lub matami silikonowymi rozkładamy opłatki ( cienkie wafle z mąki i wody nazywane potocznie andrutami z których można wycinać foremką mniejsze krążki )o średnicy 6-8 cm. Jeżeli pieczemy bez spodów waflowych, to trzeba narysować na papierze odpowiedniej wielkości koła na które nakładamy po solidnej łyżeczce ciasta i pozostawić najlepiej na całą noc by obeschło.Ciasto wypełni całe okręgi lub opłatki, więc zbędne jest rozsmarowywanie masy po krawędzie wafla.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-165 stopni C. Pieczemy około 20 minut na środkowej półce w piekarniku.

Przygotowujemy polewę łącząc cukier puder z alkoholem , poprzez dokładne wymieszanie składników.

Gorące lub przestudzone pierniki smarujemy lukrem za pomocą szerokiego pędzla i pozostawiamy do zastygnięcia polewy..

Pierniki można pokrywać rozpuszczoną czekoladą lub pozostawić bez niczego.

 

Doskonałe, świeże i apetyczne. Takie od razu do jedzenia.

wydrukuj przepisDrukuj przepis

 

sobota, 20 listopada 2010, szarlotek

Polecane wpisy

  • Ziołowe ciasteczka

    Prezentowane dzisiaj ciasteczka to jeden z prostszych przepisów, który nie wymaga od nas nawet posiadania robota, bo ciasto można wymieszać w misce i zagnieść r

  • Słodki karnawał-Smażone cytrusowe serca

    Chociaż zapach smażonych ciastek gości w moim domu już od jakiegoś czasu, to jakoś nie miałam okazji zaprezentować tegorocznych smażalniczych poczynań. Oczywiśc

  • Sowie pierniki

    Zachciało mi się pierników. Takich zwykłych mięciutkich, przepełnionych korzennym aromatem, idealnych do kubka gorącej herbaty. Wieczorna zachcianka. Niby nic a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
fantazjemagdyk
2010/11/20 18:13:02
mój mąż uwielbia te pierniki, zapiszę przepis :)
-
fantazjemagdyk
2010/11/20 18:13:41
a i jeszcze raz ja, zapomniałam napisać, że cudowne zdjęcia
-
2010/11/20 18:39:40
Fantastyczne:) Szarlotku szalejesz:) pozdrawiam ciepło:)
-
2010/11/20 18:39:58
uwielbiam Cię Szarlotku :*
przeczytałam jednym tchem, super te pierniczki, kurcze skusiłabym się z wielką chęcią, tylko czasu brak... ale zapiszę na zaś.
-
2010/11/20 19:00:42
Wielkie dzięki Szarlotku za ten przepis. Właśnie się zastanawiam na piernikami na ten rok.
-
atina_bc
2010/11/20 19:37:43
A ja właśnie biję się z myślami jakie tutaj pierniczki upiec:) bardzo podoba mi się Twój przepis a i zdjęcia - cudowne i już takie świąteczne:) Pozdrawiam!
-
komarka
2010/11/20 19:56:46
Wspaniałe są te pierniczki :) Lubię je o wiele bardziej od tych cieniutkich i chrupiących (które nazywam "dekoracyjnymi" ;)) Zostało mi jeszcze trochę opłatków z tamtego roku i w tym na pewno je również upiekę :)
-
zaytoona
2010/11/20 20:22:54
Rewelacyjne! I choć może pierniczki nie należą do pierwszej piątki moich ulubionych ciast(ek), to te bez wątpienia pałaszowałabym w chorobliwych ilościach! ;))
-
kaspiecze
2010/11/20 20:28:24
śliczne pierniki i wspaniale sfotografowane
-
emma001
2010/11/20 21:39:24
Uwielbiam zapach pierników który unosi sie podczas pieczenia ;)
Wspaniałe zdjecia.
-
majanaboxing
2010/11/20 22:24:03
Piękne zdjęcia ! A pierniczki cudowne wręcz! Z checią zjadłabym sobie kilka :) Wspaniałości Charlotko:)
Pozdrawiam Cie:)
-
grazyna1961.only
2010/11/20 22:52:10
Będę piekła moje tradycyjne pierniczki, ale też szukam czegoś nowego. I chyba znalazłam :)
-
ewena
2010/11/21 00:35:18
Wyglądają cudnie!
-
lis_ka
2010/11/21 01:54:56
Uwielbiam te pierniki. Może uda mi się skorzystać z przepisu, bo wyglądają bajkowo. Mniam!
-
usmiecham-sie
2010/11/21 08:56:54
Odpisuję przepis i robię!! :) ależ mi się podobają!!
-
karmel-itka
2010/11/21 08:59:55
widzę, że sezon świąteczny już, już powolutku się rozkręca.
zapach pierników to najwspanialszy aromat bożonarodzeniowy.
-
2010/11/21 09:11:04
Szarlotku niesamowite!
Po pierwsze bardzo dziękuję za lekko podaną historię! Tyle fajnych informacji.
Po drugie przepis i pierniczki wzbudzają podziw.
Chętnie je upiekę według Twojego przepisu.

miłej niedzieli życzę
M.
-
cukrowawrozka
2010/11/21 10:07:52
jakie piekne, świąteczne zdjęcie! wprowadzasz w dobry nastrój na samym wejściu. :)
-
2010/11/21 11:49:06
Mamy takie same wstążeczki:)
Pysznie wyglądają te pierniczki:)
Pozdrawiam cieplutko i zyczę miłego dnia!
-
flusso
2010/11/21 12:14:49
Pięknie i świątecznie :)
-
wedelka
2010/11/21 12:51:36
Za każdym razem jak do Ciebie wchodzę, z moich ust wyrywa się głośne: WOW :) Cudne zdjęcia..bardzo klimatyczne. Pierniki wyglądają na nich tak smakowicie, że aż chce się po nie sięgnąć :) Pozdrawiam :)
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, *.aster.pl
2010/11/21 13:27:34
mój M. je uwielbia, więc chyba upiekę :)
-
gosiaa99
2010/11/21 15:54:35
Sliczne! Jej ja dopiero zaczynam myslac o pierniczkach..musze zakupic miod:)
-
Gość: melmire, *.fbx.proxad.net
2010/11/21 16:48:54
Ah, tylko gdzie,gdzie kupic amoniak?!
-
cuda.wianki
2010/11/21 21:25:00
Szarlotto! to sa najlepsze pierniki pod sloncem!! jestem ich wierna fanka i mam swoje ulubione ze sklepu... ciezko by je podrobic i pewnie nie rzuce sie na te gleboka wode, choc Twoje mi je bardzo przypominaja... uwielbiam, to malo powiedziane!!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/21 21:34:08
witam,

najlepsze pierniki norymberskie to Elisen-Lebkuchen, nie zawierają w ogóle mąki, są przepyszne; np firmy Fraunholz-Elisenlebkuchnerei w dzielnicy Johannis lub na starym miescie- polecam bardzo choc sa dość drogie
maria
-
kulinarnespotkania
2010/11/22 10:15:11
az poczulam zapach tych pierniczkow i nie wiele myslac porywam Ci ta paczuszke pysznosci:)
-
tilianara
2010/11/22 12:29:04
Nie ma to jak pierniczki zimą :) A taki prezent to po prostu ideał :)
-
Gość: magadanka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/23 20:13:29
cyt: "Dodajemy miód i drobno posiekane skórki owocowe". A ile tego miodu, jeśli robimy pierniki na brązowym cukrze? Bo na liście składników miodu nie znalazłam. A korci mnie ten przepis:)
-
2010/11/23 21:15:06
Magadanko* Pierwsza pozycja: 250 g brązowego cukru lub 125 g cukru( najlepiej brązowego) + 125 g miodu. Tak naprawdę to od nas samych zależy ta proporcja a czy będzie to 1:1, czy 2:1 to tylko nasze preferencje smakowe. Jeżeli będziesz dodawała miód, to po dodaniu go do jaj jeszcze chwilę miksuj i nie przejmuj się jeżeli masa będzie wydawała się rzadka. Pozostałe składniki i odstawienie na te kilka godzin zagęszczą masę. Ważne jest, aby nakładać masę piernikową na sam środek wafli lub okręgów, bo po nocy i tak wypełnią cały wafel a podczas pieczenia ładnie urosną :)Powodzenia !
-
Gość: magadanka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/23 21:50:33
dziękuję, nieuważnie przeczytałam, już mi pojaśniało w głowie:)
-
izary
2010/11/24 15:59:16
hmmm, zapachniało świątecznie, a ponieważ Młody uwielbia pierniki na pewno skorzystam, bo do tej pory robiłam z leżakowanym ciastem jedynie...Tylko jaki będzie efekt? Nie wiem.... :):):)
-
majazteca
2010/11/25 08:44:13
Szarlotku, te pierniczki wygadaja doskonale. Dokladnie tak, jak te, ktore tu sprzedaja w sklepach. Jesli sa rownie pyszne to lece zaraz do kuchni je upiec :))
-
2010/11/25 09:58:19
aaaaa, ja tez takie chcę , mam nawet takie opłatki i nowe zaraz tez jeszcze dojdą ,nie chcesz się przeprowadzić bliżej mnie ,albo może ja bliżej ciebie co?
-
bryssska
2010/11/25 12:56:55
te pierniczki są naprawdę przepyszne, jak je pierwszy raz kupowałam myślałam że są oblane lukrem, ale szybko rozwiałam swoje domysły kiedy pod spodem ujrzałam opłatka
-
Gość: magadanka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/27 19:10:31
Zrobiłam je dziś - wyszły fantastyczne! miękkie, aromatyczne, pełne bakalii, no pycha po prostu. Piekłam bez opłatka, na zwykłym papierze śniadaniowym i nie przywierały.
-
2010/11/28 09:16:38
Magadanko* Bardzo się cieszę, że wszystko poszło jak trzeba a ich smak nie rozczarował. To bardzo proste pierniki i sama zachodzę w głowę dlaczego tak długo zwlekałam z ich upieczeniem . Byc może do niektórych wypieków, trzeba po prostu dorosnąć :D
Serdecznie pozdrawiam ;)
-
Gość: Edyta, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/19 08:27:35
uwielbiam te pierniki, ale mi nie wyszły... :(( nie wyrosły... chyba dałam za mało amoniaku ... :( ile to będzie 2 gramy na łyżeczce? 1//3 łyżeczki? smakują cudnie, ale cienkie są i suche, niestety:( ech... może jeszcze raz spróbuję
-
2011/12/19 08:58:17
Edyto*Następnym razem będzie lepiej a 2 gr=2.5 ml=0,5 płaskiej łyżeczki :)
-
melodia12
2012/11/27 10:41:53
Niesamowita strona , tak samo godna zaufania jak ta z chlebem :-)
Pierniki z tego przepisu wychodzą perfekcyjnie , tylko ja dodaję odrobinę więcej mielonych migdałów .
Dziękuję za cudowne przepisy .
Pozdrowienia o wielbicielki
-
Gość: , 62.233.172.*
2013/12/22 12:00:51
Przepyszne pierniki! Uwielbiam je! Mniam!