Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Białe pierniki

 

Białe pierniki

Wyjątkowość tego wypieku polega na specjalnie skomponowanej mieszance piernikowej, w której oprócz cynamonu, imbiru, gożdzików i kardamonu możemy znaleźć suszoną zmieloną skórkę z pomarańczy. Same ciastka są kruche, maślane i bardzo aromatyczne. Dzięki cennej wskazówce Ali wyszłam z przepisu obronną ręką i powstały pyszne świąteczne ciasteczka. Alu, wielki buziak:)

Przepis zaczerpnięty z Kotiliesi

Białe pierniki są propozycją do „ Świątecznych prezentów” Cudawianki

Polecam

Przyprawa do pierniczków

• 1 łyżeczka cynamonu

• 1 łyżeczka imbiru

• 1 łyżeczka startej suszonej skórki z pomarańczy

• 1 łyżeczka goździków

• 2 łyżeczki kardamonu

Białe pierniki

• 150 masła

• 90 g cukru ( jasnego brązowego)

• 50 ml jasnego miodu lub golden syrup

• 1 jajko

• 1 łyżka przyprawy do pierników

• 1 łyżeczka imbiru

• 1 łyżeczka świeżej drobno startej skórki z pomarańczy

• 380 - 400 g mąki pszennej

• 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy syrop, jajko i świeżo starta skórkę z pomarańczy. Chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy dodając do niej sodę i przyprawy. Wsypujemy mieszankę mączną do kremu maślanego. Zagniatamy ciasto. Owijamy  ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min., 1 godz. Zauważyłam, że ciastka są bardziej aromatyczne po dłuższym schładzaniu ( u mnie noc).

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.

Ciasto cienko rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką blacie. Najlepiej przez grubą folię spożywczą. Wycinamy średniej wielkości ciasteczka. Przenosimy je delikatnie ( za pomocą łopatki) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na 7-10 minut. Po wyjęciu, pozwalamy im przestygnąć na blasze tak, aby lekko stwardniały. Mozna jeszcze raz posypac cukrem.

wydrukuj przepisDrukuj przepis

 

czwartek, 09 grudnia 2010, szarlotek

Polecane wpisy

  • Ziołowe ciasteczka

    Prezentowane dzisiaj ciasteczka to jeden z prostszych przepisów, który nie wymaga od nas nawet posiadania robota, bo ciasto można wymieszać w misce i zagnieść r

  • Słodki karnawał-Smażone cytrusowe serca

    Chociaż zapach smażonych ciastek gości w moim domu już od jakiegoś czasu, to jakoś nie miałam okazji zaprezentować tegorocznych smażalniczych poczynań. Oczywiśc

  • Sowie pierniki

    Zachciało mi się pierników. Takich zwykłych mięciutkich, przepełnionych korzennym aromatem, idealnych do kubka gorącej herbaty. Wieczorna zachcianka. Niby nic a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/09 13:31:35
Szarlote , ach wiesz jak jedna Alcie kusić i kusić i skusić
Wiesz takie białe pierniczki to świetne urozmaicenie tych bezowych , brązowych i prawie czarnych:P
p.s no , no zdjęcie jeszcze ładniejsze niż te z wczoraj to fakt :P
-
2010/12/09 13:40:34
Szarlotku piękne są te pierniczki, aż nabrałam ochoty na jedną porcyjkę:) ...a skoro przyszły tydzień będzie piernikowy to może i je też upiekę:) ...dla różnorodności i ich pięknego wygladu:) ,...a foremkę masz uroczą:) pozdrawiam ciepło
-
madzius87
2010/12/09 14:48:41
Piękne !!! proszę o dwa chociaż!
-
kulinarnespotkania
2010/12/09 15:14:37
przepiekne pierniczki:) bylabym zachwycona gdybym otrzymala taki pyszny pakuneczek:)
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2010/12/09 15:16:02
Wyglądają ślicznie. I w dodatku są jasne, pięknie by się uzupełniały z tradycyjnymi piernikami.
-
2010/12/09 15:33:35
Znowu cudowności Szarlotku.
-
2010/12/09 18:37:59
nie miałabym nic przeciwko takiej paczuszce pierników :) ależ musi u Ciebie pachnieć piernikami...
-
zaytoona
2010/12/09 20:54:58
Ich aromat bez wątpienia absolutnie powala na kolana!
-
cuda.wianki
2010/12/09 21:01:45
cudne! rozumiem Szarlotto, ze jedna torebeczka leci juz do mnie?? ;-)
-
emma001
2010/12/09 21:37:40
kie przepiekne zdjecia ;) i jak slicznie zapakowane. Chciałabym dostac taki prezencik ;)
-
majanaboxing
2010/12/09 22:02:20
Wspaniałe! Zachwycam się niezmiennie !:)))
-
Gość: ada, *.xdsl.centertel.pl
2010/12/09 22:26:19
Witaj Charlotte. Bardzo ładnie pierniczki zostały zapakowane :) I jeszcze nie widziałam foremek w kształcie takich gwiazdek. Bardzo fajne.
Pozdrawiam serdecznie.
-
grazyna1961.only
2010/12/09 22:51:28
Szarlotku, co ciasteczka to piękniejsze i bardziej kuszące ! Oj, jak bym takiego pierniczka schrupała :)
-
maryjerzak
2010/12/09 23:28:36
Śliczne pierniki!! Opakowanie, które zrobiłaś też bardzo ładne!:)
-
atina_bc
2010/12/10 05:52:07
Rewelacyjne! I pierniczki i zdjęcie!
-
2010/12/10 06:36:51
Pięknie wyglądają ! Skórka pomarańczowa to pyszny dodatek :)
-
dorota20w
2010/12/10 10:33:38
pieknie wyglądają !
-
Gość: Evitaa, 89.174.219.*
2010/12/10 12:20:31
Jakie piękne i uroczo opakowane :) bardzo lubię skórkę pomarańczową, jest nawet wersja granulowana dostępna, taka się na pewno nadaje do mieszanki :) połączenie pomarańczy i goździków zawsze kojarzy mi się ze świętami.
-
mikimama
2010/12/10 12:39:06
Piękny jest kształt tych piernikowych gwiazdek. Na pewno obdarowani ucieszą się :)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/10 23:35:23
Z przyjemnoscią upiekę. :-)) Miło, świątecznie u Ciebie. :-)) Wcale nie czuję w tym roku tego nastroju. U Ciebie go czuć. :-))
-
2011/12/11 08:44:45
:) czy te pierniczki to z mieknących czy miękkich od razu?? a jak z mięknących to jak długo musza leżakować??

pozdrawiam:)
-
2011/12/11 09:08:16
Można je jeść od razu bo to coś w rodzaju herbatników. Te zapakowane w paczuszki leżały u mnie 2-3 tygodnie i wszystko było z nimi OK.