Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Pain d’epices

 

francuski chlebek piernikowy

Pain d'épices, to francuski klasyk wypiekany na Boże Narodzenie. To takie połączenie korzenno-miodowego ciasta z chlebem. Nieziemski aromat i bogactwo przypraw przemawiają na korzyść tego wypieku. Oczywiście najlepiej by było gdybyśmy mieli możliwość użycia miodu lawendowego, ale że u mnie miodem znajdującym zastosowanie w kuchni jest miód spadziowy, to głównie takiego używam we wszystkich przepisach. Jest to ciasto dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za ciastami pełnymi różnego typu kremowych mas. Idealne zarówno na podwieczorek do musu jabłkowego  lub jako grzanki podawane do wytrawnych past lub mięs. Dla mnie wspaniałe z cząstkami pomarańczy w likierze i lodami

Polecam

Przepis Flo Braker, adaptacja David Lebovitz

Propozycja do "Korzennego tygodnia" Ptasi

Składniki:

-455g mąki pszennej ( 3 1/ 2 szklanki)
-60g mąki żytniej razowej ( 1/ 2 szklanki)
-2 1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1  1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1  1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru
-1 / 2 łyżeczki soli
-1 / 4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
-1 / 4 łyżeczki mielonych goździków
-1 / 4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-1 / 2 łyżeczki całych nasion anyżu
-55g masła o temperaturze pokojowej
-1 duże jajko o temperaturze pokojowej
-340g miodu ( u mnie spadziowy ale może być lawendowy, gryczany lub taki jaki lubicie)
-1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
-240 ml wody ( 1 szklanka)

 

 

francuski chlebek piernikowy

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 º C. Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm smarujemy masłem i oprószmy mąką, pozbywając się jej nadmiaru poprzez ostukanie foremki.

2. Przesiewamy oba rodzaje mąki, wymieszanej z sodą, solą i mieszanką przypraw korzennych. Posypujemy po wierzchu nasionami anyżu.

3. Elektrycznym mikserem wymieszać masło, jajka, miód i skórkę pomarańczową.

4. Do masy miodowej dodajemy w trzech podejściach wodę i mąkę z przyprawami, dokładnie mieszając całość po każdym dodaniu składników.

5. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy około 60 minut ( u mnie, 1 godz. 15 minut) lub do momentu aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta.

6. Studzimy 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy i dostudzamy na kratce kuchennej.

Przechowywanie:

Pain d'épices jako ciasto dojrzewające, można zawinąć w folię i przechowywać, przez co najmniej tydzień, lub zamrozić nawet na kilka miesięcy.( Według mnie 3-4 miesiące)

Podczas leżakowania ciasto przejdzie całym bogactwem przypraw i będzie jeszcze smaczniejsze.

Smacznego

wydrukuj przepisDrukuj przepis

 

środa, 01 grudnia 2010, szarlotek
Tagi: piernik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2010/12/01 09:18:34
Wspaniały przepis! Już czuć święta:)
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, *.fe.bosch.de
2010/12/01 09:46:43
ale pachnie, takie aromaty to ja bardzo lubię :)
-
ptasia
2010/12/01 10:05:39
No proszę, a ja zawsze myślałam, że to bliższe naszemu piernikowi w konsystencji... Dziękuję za udział w akcji!
-
ugotujmy
2010/12/01 10:40:05
z cząstkami pomarańczy.. o tak!
-
majazteca
2010/12/01 10:43:10
Od razu zapisuje przepis :) Wyglada doskonale. Uwielbiam korzenne smaki i aromaty. A z dodatkiem pomaranczy i lodow to musi byc smakowy obled :))
-
Gość: Kasia S., *.intertele.pl
2010/12/01 10:50:30
Oj coraz bardziej świątecznie się robi na blogach :) tak smacznie i pachnąco, aż chce się też już po świętować.
-
anna.kaminska.pl
2010/12/01 10:54:52
To taki francuski piernik. I nie może go zabraknąć na francuskich świątecznych stołach.
Pięknie Ci się upiekł!

-
2010/12/01 11:00:25
wygląda wspaniale...upiekę na pewno:) pozdrawiam ciepło Szarlotku:)
-
2010/12/01 11:03:01
Ale zapachniało Szarlotku. Zapisuję na Święta
-
wiosenka27
2010/12/01 12:38:40
Ja też poczułam święta:)
-
2010/12/01 13:45:21
Jakie bogactwo przypraw! na pewno smakuje cudownie!
-
kulinarnespotkania
2010/12/01 15:40:38
tyle przypraw... ach jak musi cudownie pachniec i pysznie smakowac:)
-
2010/12/01 18:10:39
aaaa jak u Ciebie teraz musi pachnieć
Bardzo świąteczne te zdjęcia
-
grazyna1961.only
2010/12/01 19:24:32
Oj, z takimi przyprawami go na pewno pachnie nieziemsko ! Śliczny :)
-
zaytoona
2010/12/01 20:22:56
W tym roku postanowiłam sobie, że ten wypiek pojawi się na moim świątecznym stole. Zobaczymy, co wyjdzie z tych zamysłów. ;)

Pozdrawiam, Szarlotko!
-
majanaboxing
2010/12/01 20:43:28
Och, cudowny jest ! To taki pierniczek prawda? Śliczne zdjęcia Szarlotko:)
-
2010/12/01 22:46:14
i do tego grzaniec i jestem maksymalnie szczęśliwa!
-
emma001
2010/12/02 21:45:38
Cudowne zdjecie. Chciałabym dostac taki talerzyk jak na tym zdjeciu;) z lodami musi byc pycha