Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniki do podjadania

 

Pierniki do podjadania

Do pieczenia pierników nie trzeba mnie długo namawiać. Szczególnie, kiedy przepis na nie jest najprostszy z najprostszych a całą wygniatającą pracę może zrobić za nas maszyna do chleba lub haki robota, pozostawiając nam przyjemność wałkowania i wycinania. To lubię. Te pierniki nie potrzebują lukrowania, ale jeżeli ktoś chce, to bardzo proszę. Sam przepis zaciekawił mnie tym, że do ciasta zamiast sody czy amoniaku dodajemy suszone drożdże, co powoduje, że z każdym dniem będą zyskiwać na smaku. Jedyną zmianą, jaką dokonałam w podanym przez Alę przepisie to, że płynny miód dodałam do gotowego, lekko przestudzonego syropu cukrowego a do rozpuszczenia sody brandy. Nie mogąc doczekać się efektu, pierwszego piernika zjadłam jeszcze na ciepło. Cudo! Po wystudzeniu łapki ludzików stwardniały stając się chrupiące a brzuszek dalej był mięciutki. Podobno najlepsze są dopiero trzeciego dnia, ale pod dużym znakiem zapytania jest czy coś doczeka tego terminu. Pewnie będę dopiekać.

Przepis autorstwa Adriany, zaprezentowany przez Alę.

 

Pierniki do podjadaniap

Składniki:

-2 szklanki maki

-3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego

-4 łyżki płynnego miodu

-1 łyżka melasy

-1 jajko

-saszetka drożdży -7gr

-2 duże łyżki masła

-1 łyżeczka sody (+ 1 łyżka brandy)

-1 łyżka kakao

-2 łyżki przyprawy do piernika

-1 łyżeczka cynamonu

-1 łyżeczka imbiru

-szczypta mielonych goździków

-szczypta mielonego pieprzu czarnego

-szczypta gałki muszkatołowej

Cukier wsypujemy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy przyprawy, melasę, masło, miód i sodę rozpuszczoną w brandy. Przelewamy masę do maszyny do wypieku chleba lub misy robota, dodajemy lekko podbite jajko i przesianą mąkę z kakao. Nastawiamy na program do wyrabiania makaronu (15 minut) lub zagniatamy całość hakami robota. Ciasto powinno przypominać konsystencję plasteliny. Gdyby było za mokre dosypujemy mąkę, natomiast gdyby było za suche dodajemy jeszcze trochę miodu.

 

Pierniki do podjadania

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0, 5 cm i wykrawamy sporej wielkości zwierzątka i ludziki.

Przenosimy ciastka na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub maty silikonowe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Po upieczeniu przekładamy wraz z papierem na kratkę a kiedy lekko przestygną zdejmujemy z papieru i dostudzamy. Zimne przekładamy do ozdobnego słoja i stawiamy w widocznym miejscu. Wszak są to pierniki do podjadania.

Smacznego

wydrukuj przepisDrukuj przepis

 

sobota, 04 grudnia 2010, szarlotek
Tagi: pierniczki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/04 14:45:30
Dla mnie bomba! Nie dośc, że świetnie wyglądają, to pewnie świetnie smakują :)
-
2010/12/04 15:17:07
te ludziki tańczące wokół świeczki powaliły mnie na kolana :P
Szrlotte piękne te twoje ludziki ,a że pyszne to wiem
Adriana skomponowała świetny przepis-prosty , łatwy , szybki i pyszny efekt końcowy
-
2010/12/04 15:52:04
Ci co tańczą wokół "ogniska" mnie uwiedli.
-
zaytoona
2010/12/04 16:07:59
Błyskawicznie się za nie zabrałaś, Beatko! A jakie ślicznie Ci wyszły... Przeuroczo wyglądają te różne rozmiary ludzików. Jeszcze tylko kolorowe ozdoby z lukru i będą niczym prawdziwa rodzina. :)

Pozdrawiam!
-
jashiraja
2010/12/04 16:20:08
przecudne pierniczkowe ludki :) Pozdrawiam shiraja
-
2010/12/04 17:15:04
Szarlotku śliczne ludki:) ja właśnie wczoraj wieczorem dostałam przesyłkę z takową foremką:) ...i jeszcze z Mikołajem:) już się nie mogę doczekać pieczenia pierników:) pozdrawiam ciepło
-
ewa-jka
2010/12/04 17:15:37
Ja tez dzis pierniczki robilam...twoje sa przeslodkie ,tzn nie probowalam,ale wygladaja tak ...fajna rodzinka,no i zdjecia sa super!!
-
Gość: Ali, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/04 17:19:57
Cudeńko, cudeńko! Aż się nie mogę napatrzeć :))
-
2010/12/04 19:54:50
Ciastko

Ciastko z dziurką i melonami,

my mężczyżni, deser ten kochamy.

Ciastko jemy palcem i ze śmietaną,

wieczorem, w południe a nawet rano.

Ciasteczko takie nigdy się nie znudzi.

Zanim go zjesz często się natrudzisz,

aby było pulchne i bardzo gorące.

Spożywać go możesz w domu, możesz też na łące.

Po tak pysznym , znakomitym deserze,

ochota do życia, bardziej każdego bierze.
-
majanaboxing
2010/12/04 22:46:21
Świetne są! I jakie cudowne zdjęcia im zrobiłaś:) Bardzo mi się podobaja:)
-
atina_bc
2010/12/05 05:44:22
Cudowne! A jakie śliczne zdjęcia zrobiłaś tym piernikowym ludzikom ... no prześliczne:)
-
usmiecham-sie
2010/12/05 09:14:41
O nie, u mnie by nie doczekały. Ja tez musze zrobic piernikowe ludziki!! :)
-
2010/12/05 09:33:34
Są świetne !
Marzy mi się taka ludzikowa foremka, bo w mojej kolekcji jej brakuje :) W sklepach nie widziałam, pozostaje chyba tylko zakup na allegro ...
-
wiosanna
2010/12/05 11:09:31
Świetny kształt tych pierniczków.
-
Gość: Cooking Marta, *.home.aster.pl
2010/12/05 14:04:02
cudne ludziki! i swietny pomysl na zdjecia :) mam nadzieje ze zdaze jeszcze przed swietami je upiec.
-
2010/12/05 16:30:36
wcale się nie dziwię że będziesz dopiekać... u mnie też za długo by nie poleżały :)

ps. dorwałam melasę i dzisiaj piekłam te z maszynki :)
-
kulinarnespotkania
2010/12/05 23:16:39
urocze sa te ludziki, ale chetnie bym je sobie schrupala:)
-
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/12/06 07:47:30
alez cudne fotki i aranzacja Szarlotku!!!!! przeslodka!!!!! a takie pierniczki tez bym z checia pochrupala :)

Usciski :)
-
grazyna1961.only
2010/12/06 11:54:13
Oj, kusisz Szarlotku tymi ciasteczkami i piernikami ! Pysznie wyglądają i jak zwykle piękne zdjęcia :)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/08 20:19:42
Bardzo lubię ten kształ ciasteczek. :-)
-
Gość: magdanna, *.adsl.inetia.pl
2010/12/10 22:42:33
Skąd bierzecie melasę?
-
2011/12/07 16:35:52
Chciałąm zapytac jak długo moga sobie takie pierniczki leżeć zeby ciagle były dobre??
bo rozumiem ze lezakowania dla zmiekniecia nie potrzebuja wcale??

Śliczne są, pozdrawiam serdecznie:)
-
2011/12/07 18:50:15
Trudno powiedzieć , bo u nas najdłużej zdobiły słój przez tydzień :) Podejrzewam,że tak jak inne zamknięte w puszce do 1 miesiąca albo i dłużej :)
-
2011/12/07 23:19:43
Znam ten "ból":)
Ale mialam chytry plan ukryc je głęboko przed domownikami:)
dziękuje za szybka odpowiedź:)