Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Piernikowe misie

 

piernik w misiowych foremkach

To jeden z ostatnich prezentowych wypieków, które przygotowałam na święta. Cztery misie dostaną się w małe słodkie łapki. A jak będę grzeczna, to może dostanę buziaka i małego gryza. Niech i ciotka ma trochę radości. Do wykonania misiowych pierników musimy zaopatrzyć się w małe foremki o wysokości około 9 cm. Zamiast mąki pszennej użyłam pszennej razowej i żytniej. Niech będzie trochę zdrowiej. Ciasto dzięki temu jest zwarte i mniej wybujałe. Dla ozdoby wypełniamy lukrem odciśnięte kontury i pakujemy w przezroczystą folię ozdabiając wstążeczką. Jedyny minus, to ten, że misie trzeba upiec wcześniej by mogły zmięknąć i przejść bogactwem smaków.

Smacznego

Przepis dopisuję do „Świątecznych prezentów”

Składniki na 4 misie:

• 125 g melasy lub ciemnego miodu

• 125 g brązowego cukru( ciemnego)

• 80 g miękkiego masła

• 1/8 l wody

• 5 całych goździków

• 1 gwiazdka anyżu

• 0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu

• 0, 5 świeżo mielonej gałki muszkatołowej

• 0, 5 łyżeczki imbiru w proszku

• 0, 5 łyżeczki mielonej, suszonej skórki z pomarańczy

• 0, 5 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu

• 125 g mąki pszennej razowej

• 125 g mąki żytniej

• 1/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

misiowe foremki

Wsypujemy do szklanki całe goździki i gwiazdkę anyżu. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy z cukrem, miodem. Dodajemy przefiltrowaną aromatyczną wodę, przyprawy i miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia. Powoli dosypujemy do masy maślano miodowej nie przerywając miksowania. Ciasto będzie gęste i klejące.

Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wypełniamy przygotowanym ciastem do 3/ 4 wysokości, lekko stukamy foremkami w blat, by ciasto równomiernie się ułożyło i wygładzamy wierzch zwilżoną wypukłą stroną łyżki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pierniki pieczemy w zależności od wielkości posiadanych foremek i będzie to od 40 - 45 minut. Wbity patyczek w ciasto po wyjęciu powinien być suchy. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny białka ukręcamy lukier, którym ozdabiamy misie.

Uwagi: Ucieranie masła z brązowym cukrem trochę trwa, więc można też najpierw zrobić syrop z cukru, miodu, pachnącej wody, przypraw i dopiero taką przestudzoną miksturę połączyć z masłem i mieszanką mąki. W tym cieście sposób wykonania nie ma znaczenia. Zawsze się udaje.

wydrukuj przepisDrukuj przepis

 

środa, 22 grudnia 2010, szarlotek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/22 12:06:19
Jejciu jakie one są słodziutkie! Cudowne misiowe prezenciki:)
-
2010/12/22 12:13:09
Boskie te misie Szarlotku:) ...a jak mają je dostać małe łapki to na pewno wyściskają i wycałują kochaną Ciotkę:) pozdrawiam ciepło
-
2010/12/22 12:29:55
ha ha kapitalne są
-
2010/12/22 12:31:23
Śliczne misie:)
-
2010/12/22 12:48:55
Witam przepis pyszny, napewno go wypróbóje w niedługim czasie, bo czas przedświąteczny jest najlepszy aby próbować nowe rzeczy.
Chciałbym rówierz zaprosić na swój blog kulinarny naobiad.blogspot.com
-
2010/12/22 14:08:07
Świetne foremeczki. Trzymam kciuki, żeby ciocia dostała buziaka
-
2010/12/22 15:26:22
no pewnie... Ciotce też się należy odrobina słodyczy - chociażby w postaci słodkiego buziaka :-))
-
2010/12/22 15:56:00
Piękne! Budzą wspomnienia aromatycznych serc z piernika, które to zawsze pragnęłam dostać. A misie... misie mogę upiec sama. I rozdać innym - dla ich przyjemności. :)
-
2010/12/22 16:58:27
Szarlotku, ale masz ładne misiowe foremki!! :)
-
2010/12/22 17:30:54
ale sliczne sa te misiaczki:)
-
2010/12/22 17:54:37
Ale słodkie! Śliczne!!:)
-
2010/12/22 18:09:07
Cudne ! Ja wylosowałam foremkę-misia w Bajecznej Fabryce ale jeszcze do mnie nie dotarła. Zapamiętam ten przepis i zrobię później :)
-
2010/12/22 19:28:08
słodkie misie.
-
2010/12/22 21:35:00
hahaha... Kochana z Ciebie ciotka! Szarlotto, zycze Szczesliwych Swiat! buziaki
-
2010/12/22 23:36:51
Prezent dla dzieciaków świetny :)
-
2010/12/22 23:44:33
urocze.
takie dziecięce. sprawiające niepohamowane uczucie ciepła i radości.
-
2010/12/23 06:06:52
jakie one są kochane!