Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Deser czekoladowy z fiołkami

deser czekoladowy z fiołkami

Odkąd spakowaliśmy w czasie zielonej akcji zimę i wystawiliśmy jej przepastne walizki za drzwi, bardzo zmieniło się w przyrodzie. Nabrzmiałe pąki drzew, pękają ukazując świeżą barwę liści. Zakwitły wonne fiołki, stokrotki tworzą gęste kobierce a żółciutkie mlecze zadziornie przechylają główki w stronę słońca. Nareszcie chce się spacerować i zdjęciami uwieczniać kolejny etap zachodzących zmian w przyrodzie. Okoliczne rozlewiska tętnią przygotowaniami do narodzin. Pływająca w pobliskim stawie para łabędzi wygląda, jak co roku niezwykle zjawiskowo i przywodzi na mysl zakochaną Wenecję. A kiedy nadchodzi wieczór, przez otwarte okna słyszę symfoniczny koncert kumkających żab. Czarodziejka Wiosna wydłuża dobę, dając tym samym wszystkim nowy zastrzyk energii. Nawet mój rozleniwiony zimową chorobą rudy kocur domaga się i wymusza dłuższe przebywanie na balkonowym trawniku, namiętnie podgryzając intensywnie zielone źdźbła świeżej trawy. W zeszłym roku troszeczkę przegapiłam czas fiołków, czego bardzo żałowałam, bo nie ma chyba bardziej relaksującego kwiatka niż to fioletowe maleństwo. Jego cudowne właściwości były opisywane już w kronikach królewskich. Aromatyzowano nim wino dodawano do nalewek, używano do wyrobu lukrów lub traktowano tak jak płatki róży. Warto też się pokusić o zasuszenie garści kwiatów, by dodawać je do ulubionej herbaty. A jeżeli czujecie się na siłach poeksperymentować ze smakiem, to proponuję oprócz niebieskich kwiatków fiołka spróbować dodać do wiosennych sałatek również jego chrupiące listki lub posiekać listki i wraz z kwiatkami dodać do jajek wymieszanych z mlekiem i usmażyć pysznego puszystego omleta. Cudowna odmiana.

Pozwalam sobie tym przepisem rozpocząć kwiatowy sezon by przy niewielkim moim udziale nasza wspólna Kwiatowa Książka nabierała pysznych krągłości.

Uwaga: fiołki mogą uczulać

Deser z białej czekolady i fiołka

Składniki na 4 porcje:

 Tabliczka białej czekolady ( 100g)

 Kubek mleka (250 ml)

 3 łyżeczki soku z cytryny

 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny

 1 płaska łyżeczka żelatyny (lub agar-agar)

 2 łyżki oczyszczonych kwiatów fiołka wonnego

 Do dekoracji: kwiaty i listki fiołka

deser czekoladowy z fiołkami

Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego mleka i pozostawiamy do napęcznienia. W małym rondelku zagotowujemy mleko z połamaną na drobne cząstki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy odszypułkowane płatki fiołka i po dokładnym wymieszaniu rozdzielamy mus do czterech niedużych naczynek. Wstawiamy do lodówki by deser stężał. Przed podaniem deser ozdabiamy świeżymi listkami i kwiatkami.

wydrukuj przepisDrukuj przepis

poniedziałek, 04 kwietnia 2011, szarlotek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2011/04/04 14:47:32
Przypominają mi widoczki, które robiło się w dzieciństwie tyle że nie były jadalne:) Cudo:)
-
kulinarnespotkania
2011/04/04 15:27:20
piekne zdjecia i piekny deser:) cudnie wyglada i pewnie smakuje pysznie:)
-
2011/04/04 15:37:54
Przepiękny, cudownie wiosenny :)
-
zauberi
2011/04/04 15:51:30
jaki śliczny deser :) baaaardzo wiosenny
-
izaa_a
2011/04/04 15:58:21
jejku jakie śliczności!!!!!!!!!!!!:)
-
grazyna1961.only
2011/04/04 16:02:47
Szarlotku, miło znowu zobaczyć Twoje zjawiskowe słodycze !
Wspaniale wygląda ten deser i dekorację też można zjeść :)
-
cuda.wianki
2011/04/04 17:48:38
Cudo! zamiast zjesc, postawilabym sobie na kominku, zeby cieszyc oczy! Szarlotku jestes the best! buziak! :-)
-
pinkcake
2011/04/04 18:32:04
"Przy niewielkim Twoim udziale"? Ja liczę, podobnie jak w zeszłym roku, na Twój ogromny udział! :)
Prześliczne śliczności! ;)
-
2011/04/04 19:12:28
aaaaaa
-
zaytoona
2011/04/04 19:46:53
Prawdziwie królewski deser. Wygląda obłędnie. Wolę więc nawet nie myśleć, jak pysznie smakuje! :)

Pozdrawiam!
-
Gość: Evitaa, *.play-internet.pl
2011/04/04 20:16:27
Jestem oczarowana. Magiczne zdjęcia i oryginalny deser :)
-
gosiab_3
2011/04/04 20:55:00
alez przecudownie on wyglada!!!!! sliczny....wspanialy....piekny.....ach...ach....

Usciski :)
-
2011/04/04 21:47:58
Łał. No jedno wielkie ŁAŁ. :)
CUDO.
Nigdy w życiu nie jadłam kwiatków. :) I nadal nie wiem ile mnie ominęło!

Fajnie, że już jesteś. :)
-
wykrywaczsmaku
2011/04/04 21:56:27
no po prostu wyglądają niesamowicie!!!Piękne zdjęcia!
-
majanaboxing
2011/04/04 22:40:36
Przepiękne zdjęcia, przepiękne fiołki, przepiękny deser! Wygląda po prostu zniewalająco! Jesteś Szarlotko niesamowita!:)
Uściski:*
-
2011/04/05 06:09:23
Niesamowity deser - bardzo ładnie się prezentuje w tych białych foremkach :)
-
usmiecham-sie
2011/04/05 07:27:24
Ale ślicznie wygląda! Małe cuda.
-
Gość: izary1, *.metrointernet.pl
2011/04/05 14:51:33
niewątpliwie to sama czysta radość i dla oka i dla smaku, sliczne.....a jak pięknie sfotografowane :)
-
bryssska
2011/04/05 16:38:46
fajne połączenie białej czekolady i kwiatów fioła, ślicznie to wygląda
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, *.aster.pl
2011/04/05 22:12:41
jakie piękne, cudeńka!
-
Gość: b, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/06 11:00:46
jak wygląda - widać po komentarzach

ja sprawdziłam również jak smakuje - cudownie słodki ! mniam !
-
fantazjemagdyk
2011/04/06 11:27:51
cudownie wyglądają :) rewelacja
-
zawsze.e.ewelajna
2011/04/07 08:40:13
Zniknął mój komentarz... A tak się zachwycałam... I nadal zachwycam, bo jesteś , Szarlotku , Czarodziejką:)