Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Mleczny baranek

mleczny baranek

Sobotni obiadek u rodziców zaowocował ustalaniem wielkanocnego menu. Od słowa do słowa doszłyśmy do wypieków i w tym momencie mamie przypomniał się przepis na mlecznego baranka znaleziony w jednej z kulinarnych gazetek. Obiecałam, że sprawdzę przepis by tuż przed świętami nie było żadnej wpadki. Wagę składników dopasowałam do posiadanej formy, rezygnując z grubej podstawy. Trzeba wykazać trochę siły przy zagniataniu ciasta, ale już po chwili staje się lekko klejące , zwarte i całkiem smaczne. Niestety ciasto to nie nadaje się do lepienia figurek a wylepianie formy też przez chwilę wydawało mi się dość trudne, bo co, jak co ale wyobrażałam sobie, że baranek powinien wyjść gładki i nieskazitelny. Kiedy wylepiłam główkę doznałam olśnienia i szybko wyciągnęłam blender, w którym miksowałam po odrobinie ciasta. Tak przygotowaną ciepłą kruszonkę wsypywałam do foremki a następnie mocno ubijałam ją palcami. Ten sposób polecam, gdyż sypkie ciepłe ciasto jest bardzo łatwe w obróbce a baranek wychodzi taki jak powinien.

Przepis autorstwa A.Lis

Prezentację przepisu dopisuję do Wielkanocnych smaków

Składniki

(na formę o pojemności 1 litra)

 330 g cukru pudru

 450 g mleka w proszku

 1 płaska łyżka masła

 1 małe jajko

 Mały ziemniak

 Olejek migdałowy

Dodatkowo

 Foremka aluminiowa -1 litr,

 Masło do wysmarowania formy,

 Perełki na oczka,

 Wstążka do dekoracji

Wykonanie:

Ziemniaka obieramy i gotujemy w wodzie bez soli. Mleko w proszku mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło, lekko podbite jajko, przepuszczonego przez praskę ziemniaka i odrobinę olejku migdałowego. Wyrabiamy masę. Gdyby się okazało, że masa jest zbyt rzadka to dodajemy do niej trochę mleka w proszku. Natomiast, gdy konsystencja jest zbyt gęsta wystarczy dodać miękkie masło. Ciasto dość szybko wysycha, więc warto przykryć je folią spożywczą.

Dwuczęściową formę dokładnie smarujemy masłem i składamy, stawiając baranka na głowie. Wylepianie rozpoczynamy od głowy, ściśle wypełniając wszystkie zagłębienia. Warto miksować niewielkie ilości ciasta w blenderze i taką ciepłą kruszonkę wsypywać do foremki a następnie dokładnie całość ubijać palcami lub łyżeczką. Kiedy forma zostanie całkowicie wypełniona ciastem, wyrównujemy wierzch i pozostawiamy formę w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Baranek cały czas musi stać na głowie. Na drugi dzień zdejmujemy mocowania z formy. Z leżącej na boku foremki zdejmujemy delikatnie wierzchnią cześć, podkładając pomiędzy elementy formy drewniana szpatułkę. Ponownie nakładamy zdjętą formę na baranka i kładziemy go na drugim boku. Odklejamy od ciasta drugą część formy. Teraz delikatnie wyjmujemy baranka i stawiamy go na talerzyku. Ostrym nożem ścinamy ewentualne zgrubienia powstałe pośrodku baranka, ozdabiamy go perłowymi oczkami i przewiązujemy kolorowa wstążeczką. Do czasu świątecznej ekspozycji przechowujemy baranka zawiniętego w folie spożywczą.

drukuj przepisDrukuj przepis

 

środa, 06 kwietnia 2011, szarlotek
Tagi: wielkanoc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/04/06 12:09:17
Już czuję Święta:) Piękny baranek:) pozdrawiam ciepło
-
zauberi
2011/04/06 12:23:13
ślicznie wygląda :)
-
2011/04/06 12:42:04
Przepiękny baranek :)
-
2011/04/06 12:58:48
superanck, piękny , ja do tej pory robiłam z przepisu siostry Anieli na czekoladowego zająca, a żeby nie była to,, czarna owca"w rodzinie polewałam go białą czekoladą :D
Bardzo dobry bo to taka kryzysowa czekolada(blok czekoladowy tyle ,że bez bakalii i kruszonych herbatników czy andrutów)
ale w tym roku może bym taki zrobiła?
-
Gość: Gosia, *.toya.net.pl
2011/04/06 13:18:44
Śliczny baranek!
-
2011/04/06 14:05:24
Przepiękny Szarlotku.
-
wiosenka27
2011/04/06 14:06:55
Wspaniały. Napewno wzbudzi zachwyt gości:)
-
pinkcake
2011/04/06 14:20:53
Śliczny! O ileż fajniejszy od kupionego paskwudztwa;)
-
grazyna1961.only
2011/04/06 14:52:33
Szarlotku, Ty zawsze znajdziesz coś niezwykłego , zrobisz i sfotografujesz w ten sposób, że tylko patrzeć i podziwiać :)
-
2011/04/06 15:27:02
Chyba zrobię, bo mam takową foremkę:))
-
kulinarnespotkania
2011/04/06 16:33:54
sliczna ozdoba wielkanocnego stolu:)
-
bryssska
2011/04/06 17:38:40
małe cudeńko oznajmiające że święta tuż tuż
-
majanaboxing
2011/04/06 18:19:21
Ach, jaki on piękny Szarlotko! Słodziutki baranek :))
Lubię to co robisz :)
Uściski:*
-
zaytoona
2011/04/06 19:23:30
Taki baranek nie dość, że wygląda przepięknie, to do tego wyśmienicie musi smakować - w przeciwieństwie do tych sklepowych...

Pozdrawiam! :)
-
atina_bc
2011/04/06 20:26:03
A u Ciebie jak zwykle prawdziwe arcydzieła:) Śliczny jest!
-
2011/04/06 20:32:31
przecudny! i z mleka w proszku... zagrożony byłby u mnie... :)
-
Gość: DominikaD, *.217.146.194.generacja.pl
2011/04/06 21:47:28
Prześliczny ten baranek! :) Pozdrawiam!
-
maryjerzak
2011/04/07 04:55:10
Słodki baranek..piękny!!:)
-
acirinka
2011/04/07 08:50:33
Prześliczny!:)
-
Gość: turlaczek, *.ptpw.pl
2011/04/07 10:31:43
Mleczny? Cudnie, bardzo mi się podoba :)
-
justmydelicious
2011/04/07 10:48:55
gdybym była młodsza, to pewnie odgryzłabym mu nos, chociaż teraz tak czy siak mam na to ochotę :)
-
2011/04/09 23:59:30
Zawsze, ZAWSZE jaki widzę takiego baranka, to mam ochotę odgryźć mu głowę. :) Jakem Owca! :)
A co dopiero takiemu pysznemu, Szarlotkowemu. :)