Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z koprem włoskim

 chleb z koprem włoskim

Ci co mnie znają doskonale wiedzą ,że nie trzeba mnie zbyt długo namawiać na upieczenie chleba, szczególnie kiedy zapraszają do jego upieczenia Ala i Atina. Od razu biorę się za reanimację zakwasu i rozmyślam, jakie wprowadzić zmiany by wszystkie składniki w chlebie zostały zjedzone zamiast tradycyjnego wydłubywania tego co niektórych kole w podniebienie. W tym przepisie takim wydłubywaczem są rodzynki, które według M, mogą być w cieście, ale nie w chlebie. W chlebie to, co najwyżej mogą być śliwki. Ale gdzie tu pasują śliwki i koper. Stanęło na tym, że będą rodzynki i żurawina dość mocno posiekane, zakwas pszenny zastąpię żytnim i dodam odrobinę mąki pszennej razowej. Ciasto przez ciągłe wietrzenie trochę opornie rosło, więc do wyrastania uformowanego już bochenka wstawiłam je do letniego piekarnika. Wszystkie inne zalecenia wykonałam jak w przepisie i otrzymałam fantastycznie upieczony i cudownie pachnący chleb.

Przepis  cytuję  za  Alą i Atiną, które zaczerpnęły go z Wild Yeast przy pomocy Izoldy, która to zajęła się jego przetłumaczeniem. Moje zmiany w nawiasach.

Z tej porcji wychodzi 1 kg chleba (1 większy bochenek lub 2 malutkie bochenki, nazwane przez Alę chlebiczkami.

Składniki:


  • 195 g mąki pszennej

  •  195 g semoliny( u mnie pół na pół semolina i pszenna razowa)
  • 226 g wody
  • 10 g soli
  • 16 g oliwy z oliwek
  • 172 g dojrzałego zakwasu - hydracja 100%
  • 62 g orzeszków piniowych
  •  4 g całych nasion kopru
  • 70 g rodzynek ( dałam pół na pół rodzynki z żurawiną)
  • 50 g karmelizowanego fenkułu ( poniżej przepis na porcję z jednej średniej bulwy )

 chleb z koprem włoskim
Wykonanie:

Ala radzi, aby w wieczór poprzedzający pieczenie wziąść 22g zakwasu i 75 g mąki pszennej chlebowej oraz 75 g wody, wymieszać, nakryć i rano otrzymamy odświeżony gotowy zakwas.  U mnie w tej roli wystąpił odświeżony zakwas żytni.


1. Skarmelizować fenkuł (przepis poniżej) i wystudzić.
2. Rozgrzać małą patelnię na średnim ogniu i cały czas mieszając prażyć nasiona kopru aż zaczną pachnieć. Zdjąć z patelni i ostudzić.
3. Rozgrzać małą patelnię na średnim ogniu i cały czas mieszając prażyć orzeszki piniowe aż będą złocistobrązowe. Zdjąć z patelni i ostudzić.
4. Bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta namoczyć rodzynki na 10 minut w zimnej wodzie i dokładnie osączyć.
5. W misie stacjonarnego miksera z hakiem wymieszać mąkę, semolinę, sól, oliwę, zakwas i większość wody. Mieszać na niskich obrotach aż składniki się dobrze połączą, około 5 minut. W czasie mieszania dodać pozostałą wodę jeśli potrzeba do uzyskania bardzo miękkiego ciasta.
6. Kontynuować mieszanie na niskich lub średnich obrotach aż rozwinie się gluten. Jak długo będzie trwał ten etap zależy od Twojego miksera.
7. Dodać nasiona kopru, orzechy piniowe, rodzynki i karmelizowany fenkuł. Mieszać na niskich obrotach tylko do momentu rozprowadzenia dodatków w cieście.
8. Przenieść ciasto do naoliwionego pojemnika. Zakryć i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2.5 godziny, złożyć po 50 i 100 minutach.
9. Wyłożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat. Podzielić na dwie części. Uformować wstępne kule i zostawić by odpoczęły pod przykryciem przez 20 - 30 minut.
10. Uformować bochenki i umieścić je złączeniem do góry w obsypanych mąką koszach do wyrastania.
11. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2.5 godziny - przeprowadzić test palca (alternatywnie można pozostawić bochenki na 30 minut w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć na noc do lodówki).
12. W międzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia do temperatury 245 stopni C. Należy wytworzyć parę w początkowej fazie pieczenia.
13. Bezpośrednio przed pieczeniem naciąć bochenki wedle uznania.
14. Po włożeniu bochenków do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C, piec przez 8 minut z parą i kolejne 20 bez pary. Skórka powinna być złocistobrązowa. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bochenki na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
15. Przed krojeniem wystudzić na drucianej siateczce.

Karmelizowany fenkuł

karmelizowany koper włoski

Składniki:

  • 1 średnia lub 2 małe bulwy fenkułu (około 225 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  1 łyżka oliwy

    Wykonanie:

    1. Oczyścić bulwę, pokroić na ćwiartki i wyciąć głąb ze środka, pokroić w poprzek na centymetrowe plasterki.
    2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, rozgrzać oliwę, dodać fenkuł i sól, mieszać podrzucając aż wszystkie kawałki pokryją się oliwą. 
    3. Zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż fenkuł zacznie robić się brązowy.
    4. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i smażyć mieszając co 10 minut do momentu aż fenkuł będzie skarmelizowany, ciemnobrązowy i straci większość swojej wilgoci. Zajmie to godzinę lub dłużej. Objętość fenkułu wyraźnie się zmniejszy.
    5. Wystudzić całkowicie przed użyciem do chleba.

drukuj przepis

 

 

poniedziałek, 13 czerwca 2011, szarlotek
Tagi: chleb

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
milk_chocolate84
2011/06/13 11:59:34
własnie taki jak lubię! Ciemny i z masą dodatków :))) Pysznie wygląda :)
-
2011/06/13 13:04:54
Z chęcią porwałabym takiego kromalka :)
-
2011/06/13 13:18:40
ale fajny taki mulatkowy , no kochana udał się pięknie i i te zdjęcia takie mniam mniam :) porobiłaś, ,ach a mojego dawno już nie ma
-
judik1119
2011/06/13 13:46:51
Ale musiał być pyszny!:)
-
2011/06/13 14:19:39
Mogę się tylko oblizać, eh!
-
zauberi
2011/06/13 14:23:50
rozmarzyłam się nad tym Twoim chlebem :)
-
karmel-itka
2011/06/13 15:07:55
uwielbiam zapach świeżego chleba...
uwielbiam czynności związane z jego przygotowywaniem.
jest w tym coś magicznego ;]
-
Gość: Doctor, *.dynamic.chello.pl
2011/06/13 15:16:36
Chleby jadam żadko- ale taki to z wielką chęcią bym zjadła :)
-
malgoblox
2011/06/13 15:54:09
musi pachnieć nieziemsko...
-
2011/06/13 18:37:50
szarlotku piękny bochen chleba Ci wyszedł ...oj taką kromeczkę to i ja bym chętnie porwała:) ....ja też mam takiego małego wydłubującego w domu:) ...pozdrawiam ciepło
-
majanaboxing
2011/06/13 18:40:13
Piękny chlebuś Szarlotko! Kusił mnie u Ali i Anitki bardzo,a teraz Ty kusisz :)
Pozdrawiam.
-
grazyna00711
2011/06/13 19:11:44
Pięknie wygląda i wyobrażam sobie jego smak i aromat :)
-
kulinarnespotkania
2011/06/13 19:27:18
Smakowity chlebus, chyba Ci porwe kilka kromeczek na kolacyjke:)
-
aga-aa
2011/06/13 20:07:45
ten karmelizowany fenkuł mnie urzekł!
-
atina_bc
2011/06/13 20:41:46
Wygląda cudownie! Widać, że Ci się rewelacyjnie udał:) Chętnie poczęstuje się kromeczką , bo mojego już dawno nie ma:) Pozdrawiam!
-
justgreatfood
2011/06/14 06:46:46
Fanami kopru włoskiego nigdy nie byliśmy, ale kto wie... może w takim pięknym chlebie byśmy się do niego wreszcie przekonali... :D
-
maryjerzak
2011/06/15 15:23:14
Pyszne!!!!!!!!!!!!!:)
-
zjedz_mnie
2011/06/16 21:46:39
Po tak odczynionych "egzorcyzmach" mohę się jedynie domyśleć, że chleb ma niesamowity smak ;]
-
annakasprzyk
2012/05/30 21:04:40
CHLEB (wklejam przyjacielską notkę), A OPTYMISTYCZNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH NASZEGO MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ.

OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: www.instytutirl.com.pl/index6.php

5.TEMAT.
ENGLISH VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
-
2012/06/06 09:25:17
Aniu, rozumiem twoją chęć reklamy pieczywa na wszelkie ludzkie problemy, ale czy nie większą korzyścią byłoby zorganizowanie odpowiednio nagłośnionej akcji kulinarnej z zaproponowanymi wypiekami przez instytut i propagowanie zdrowego stylu życia, niż zamieszczanie tego typu notek pod przepisami? Każdy sam decyduje o swoim losie i trudno jest uzdrawiać kogokolwiek na siłę a takie postępowanie jak twoje powoduje, że zaczynam tracić wiarę w ludzką bezinteresowność i informuję, że kolejne tego typu reklamy będą blokowane lub usuwane.