Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Placek z jabłkami

placek z jabłkami

Lato nie lubi skomplikowanych ciast. Ma być smacznie, łatwo bez zbędnych elektrycznych urządzeń. Takie ciasto dla każdego, kto lubi jabłka, bo tych jest wystarczająco dużo. Dla mnie obowiązkowo wczesnym latem muszą w nim być papierówki. Kapryśni mogą go jeść z lodami lub bitą śmietaną. Idealne do kawy.

Inspiracja-The Essential Dessert Cookbook

Składniki:

( tortownica o średnicy 18-20 cm)

Kruche ciasto:

  • 250 g pszennej mąki
  • 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej

Nadzienie:

  • 8 dużych jabłek np. obecnie papierówki ( około 2 kg)
  • 1 cytryna
  • 6 całych goździków
  • Nieduża laska cynamonu
  • 125 g drobnego cukru ( 0, 5 szklanki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0, 5 litra wody

Dodatkowo:

  • 1 Małe jajko do smarowania
  • Masło do smarowania formy

placek z jablkami

Tortownicę dobrze natłuścić i wyłożyć dno krążkiem przyciętego do wymiarów formy papieru do pieczenia. Papier natłuścić i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strząsnąć.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zimne masło posiekać, dodać do mąki i porozcierać palcami na okruchy. Dodać cukier, jajka, śmietanę i szybko zagnieść. W zależności od wielkości jajek może wystąpić sytuacja, że ciasto będzie zbyt luźne lub ścisłe, co regulujemy dodaniem do ciasta odrobiny mąki lub śmietany.

Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i odcinamy 2/3 ciasta, które rozpłaszczamy i kładziemy pomiędzy dwie folie. Wałkujemy na krążek, którego wielkość pozwoli nam na wyklejenie nim dna i boków formy.  Z pozostałego ciasta formujemy placek o średnicy formy. 

 Z większego placka zdejmujemy jedną warstwę folii i wyklejamy nim tortownicę, dociskając ciasto przez folę do formy.  W ten sposób unikamy rozdarcia ciasta i ewentualnych dziur powstających od palców.

Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

placek z jabłkami

Jabłka obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry i przekładamy do garnka. Dodajemy do jabłek dwa duże kawałki skóry z cytryny, goździki, cynamon, cukier i wodę. Doprowadzamy do zagotowania i dusimy pod przykryciem do miękkości ( 10 minut). Zestawiamy, odcedzamy, studzimy. Wyjmujemy z masy przyprawy.  Do letniej lub zimnej dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Wyjmujemy formę z lodówki i zdejmujemy folię. Na dno wysypujemy bułkę tartą, wykładamy łyżką masę jabłeczną i przykrywamy wierzch przyciętym krążkiem ciasta. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, by się skleiło. Nakłuwamy wierzch widelcem,. Odcinamy zwisające końce ciasta z formy i formujemy ozdobny brzeg. Smarujemy jakiem i ewentualnie ozdabiamy uformowanymi w liście ścinkami ciasta. Pieczemy 50 minut, przykrywając pod koniec pieczenia ciasto papierem do pieczenia. Studzimy minimum 10 minut (nim zdecydujemy się zdjąć obręcz) lub pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia. Można polukrować bądź posypać smakowym cukrem (np. bazylikowym) lub cukrem pudrem.

drukuj 

sobota, 16 lipca 2011, szarlotek
Tagi: jabłka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Doctor, *.dyn.luxdsl.pt.lu
2011/07/16 16:12:14
Cudeńko! Placek taki jaki najbardziej lubię- czyli duuuużo jabłek :)
-
darki85
2011/07/16 16:22:17
przepyszne ciasto. jak wrócę z wakacji tez muszę upiec placek z jabłkami (:
-
2011/07/16 16:33:54
Pani kochaniutka to potrafi pobudzać ślinianki ,żeby ciekły:DDD
No rozumiem ,że zdjęcie musi być takie apetyczne ,ale ,żeby sam już przepis powodował ssanie w żołądku to już za dużo:D aleś wyszperała perłę, Beato ,mój ty idolu
-
lutka40
2011/07/16 16:46:43
Z taką ilością jabłek -rewelacja
-
jakaha
2011/07/16 17:39:38
Ile jabłek się tam zmieścilo :) Ten placek to jak spełnienie deserowych marzeń :)
-
Gość: Burczymiwbrzuchu, *.red-88-6-155.staticip.rima-tde.net
2011/07/16 18:10:00
Zgadzam się, lato kocha jabłka! Pycha!
-
zawszepolka
2011/07/16 18:48:07
To ciasto ma duże szanse na bycie moim ulubionym :)
Mało ciasto duuuuuuuuużo wsadu :)
Mlask :)
-
anna.kaminska.pl
2011/07/16 19:09:41
Piękny! I taki,jak lubię najbardziej- dużo owoców.

www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
zauberi
2011/07/16 19:16:11
bosko wygląda :) to takie jabłka z ciastem :)
-
Gość: asix, *.fbx.proxad.net
2011/07/16 19:19:23
wspaniale ciasto! uwielbiam takie, z duza iloscia jablek!
-
wiosenka27
2011/07/16 19:56:05
Pyszne musi być:)
-
majanaboxing
2011/07/16 20:44:08
Wspanialy placek Szarlotko! :) Śliczne i apetyczne zdjęcia. Jak ja bym chciała się znaleźć obok tego ciasta :))
Pozdrawiam:)
-
karmel-itka
2011/07/17 00:50:43
o rety, co za placek!
och, wspaniały.
i wygląda tak oszałamiająco.
-
mania179
2011/07/17 08:05:56
Jakoś tak mi się ciepło zrobiło, jak zobaczyłam jego kształt. Taki domowy, piękny. I od razu mi zapachniało przez monitor. Pozdrawiam serdecznie :*
-
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2011/07/17 08:57:33
Bardzo mi sie podoba! To takie prawdziwie domowe ciasto.
-
izaa_a
2011/07/17 09:22:57
jejku ale w nim jabłek...musi byc pyszny bo wygląda wyśmienicie;)
-
2011/07/17 10:38:44
O kurcze ale smaczniaste ciacho, u mnie nie postało by dłużej jak dzień :)
-
zjedz_mnie
2011/07/18 09:16:43
Placek jest zwyczajnie... boski ;]
-
sarenkasarna
2011/07/18 09:18:15
Fajne. Ja to kocham szarlotkę:)
-
ugotujmy
2011/07/18 09:30:58
taka ilośc jabłek! cudnie.
-
kulinarnespotkania
2011/07/18 17:04:01
ta duza ilosc jablek bardzo mi sie podoba:)
-
2011/07/18 19:35:33
papierówek to Ci u mnie dostatek w tym roku, a nawet na jutro planuję coś z nich zrobić:) ....jakiś dżemik i ciacho ....zobaczymy co z planó wyjdzie, a zanim wyjdzie to pozwól, ze napatrzę sie na twoje obłędne ciasto Szarlotku:) pozdrawiam ciepło
-
2011/07/19 08:36:33
Ja też poproszę wirtualny kawałek. :)
Bo jakoś na razie mam dosyć: wiśni, śliwek, moreli, porzeczek i truskawek. I robienia przetworów z tychże. ;)