Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

UFO z nadzieniem wiśniowo-różanym

ufo z nadzieniem wiśniowo-różanym

Kiedy zobaczyłam te dziwne bułeczki, to zakochałam się w nich od pierwszego spojrzenia. Ich nietypowy kształt rozbudził we mnie chęć zmierzenia się z przepisem, do którego podeszłam bardzo intuicyjnie, łamiąc ołówek i głowę . Na tłumaczenie, poświęciłam cały wieczór i spawiło mi to ogromną satysfakcję, ponieważ podczas pieczenia nie było żadnych niespodzianek. Efekt widać na załączonym zdjęciu i tylko ....bardzo żałuję, że nie jest możliwe przekazanie  na odległość jak taka bułeczka smakuje. Chrupiąca podstawa jest jak biszkopcik, słodki, jedwabisty, delikatny i kruchy natomiast drożdżowe wnętrze, niezwykle puszyste, rozpływające się w ustach a  kwaskowe nadzienie dopełnia smaku tej słodyczy. Trudno jest się oprzeć zapachowi i smakowi bułeczkowych obiektów łatających wprost do ust :)

Przepis dopisuję do Kwiatowej akcji

Składniki na 8szt.:

Ciasto drożdżowe

  • 160 g Mąki pszennej( np. tortowa)
  • 40g Mąki kukurydzianej
  • 3 g drożdży instant( w oryginale 2, 8 g)
  • 36 g drobnego cukru ( najlepszy cukier puder)
  • 2 g soli ( 0, 5 łyżeczki)
  • 8 g jajka ( 1 jajko - do całego przepisu)
  • 30 g masła
  • 20 g wody
  • 90 g odtłuszczonego mleka

Ciastowa polewa

  • 50 g jajka
  • 36 g drobnego cukru(cukier puder)
  • 32 g mąki tortowej (T 450)
  • 9 g mielonych migdałów
  • 1 g proszku do pieczenia
  • 45 g masła

Dodatkowo

  • Konfitura wiśniowo-różana*
  • 8 sztuk przyciętego pergaminu do wymiarów 12x12 cm
  • Worek cukierniczy z okrągłą 0, 5 -1cm końcówką

Do całego przepisu będziemy potrzebować 1 jajko o wadze 63 g (L), które należy wbić do miseczki i dokładnie rozbełtać widelcem.

Ciasto drożdżowe możemy wyrabiać, co jest bardzo wygodne w maszynie do wypieku chleba według instrukcji posiadanego urządzenia lub manualnie.

Aby ciasto było jeszcze bardziej elastyczne, masło należy rozpuścić i dodawać, gdy jego temperatura osiągnie 32-35 stopni C.( W 50 stopniach właściwości drożdży ulegają zniszczeniu.)

Odważyć i przygotować składniki. Powoli rozpuścić masło. Można też przygotować mleczko drożdżowe łącząc ze sobą suszone drożdże i lekko ocukrzoną wodę o temeraturze30 -35 stopni C, odstawiając miksturę na 15 minut, ale nie jest to niezbędne.

 

Obie mąki wymieszać i przesiać do miski.  Do zrobionego po środku mąki wgłębienia dodać sól, cukier, 8 g podbitego jajka, mleczko drożdżowe lub suche drożdże. Stopniowo dodawać mleko wymieszane z wodą i rozpuszczonym masłem, zbierając mąkę do środka i wyrabiając końcami palców. Ciasto wyrabiać dość mocno na początku a następnie trochę lżej, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Kontynuować wyrabianie do momentu aż ciasto zacznie odstawać od naczynia i rąk. Ciasto na początku jest dość tłuste i lepiące. Kiedy będzie zupełnie gładkie i lśniące formujemy z niego kulę i wkładamy do posypanej lekko mąką czystej miski. Przykrywamy ściereczką lub folią i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1, 5 godziny. Podrośnięte odpowietrzamy przez uderzenie i ponownie przykrywamy odstawiając do wyrośnięcia. W sumie cały proces wyrastania wyniesie jakieś 2-2, 5 godziny.

 W automacie natomiast, zamkniemy się w czasie 1, 5 godziny potrzebnych do tego, aby ciasto zostało dobrze wyrobione, odpowietrzone i wyrośnięte.

bułeczki z nadzieniem wiśniowo-różanym

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat delikatnie oprószony mąką i dzielimy na 8 części ( każda o wadze 49-50 g) Z każdego kęsa formujemy placuszek o grubszym środku i cieńszych brzegach, wypełniając zagłębienie czubatą łyżeczką konfitury i dokładnie zlepiając brzegi.  Bułeczki odkładamy na pergamin, zlepieniem do papieru.  Aby nie wyschły przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia.( Około 30 -60 minut)

Na minimum 1 godzinę przed pieczeniem przygotowujemy polewę z ciasta migdałowego. W tym celu należy pozostałe podbite jajko ( 50 g) wymieszać z cukrem i rozpuszczonym przestygłym masłem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Nie ubijać!

polewa migdałowa

Gładką masę wstawić do lodówki, aby składniki uległy stabilizacji a cała masa mocno zgęstniała. Gęstą przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy spiralnie na wierzchu bułeczek.  Masa podczas pieczenia spłynie po bułkach, tworząc efektowną podstawę, która będzie przypominać swoim kształtem UFO. Mając mały piekarnik pieczemy na dwa razy przechowując pozostałe niepieczone bułki w lodówce, aby nam nie wyschły.

bułeczki z nadzieniem wiśniowo-różanym

Bułki z polewą wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na 18 minut.( 2-3 Poziom) Temperatura i czas pieczenia mogą się różnic w zależności od posiadanego piekarnika.

Najlepsze w dniu pieczenia.Na drugi dzień wierzch bułek staje się lekko lepiacy a środek nadal świeżutki i smaczny. Idealne do kawy.

*Konfitura wiśniowo-różana powstała na bazie wytłoczyn wiśniowych pozostałych po produkcji soku, które po przesmażeniu zostały wymieszane do smaku z konfiturą z płatków róży, dając kwaskowe i bardzo aromatyczne nadzienie.

Uwagi:

Bułeczki są dość słodkie, dlatego warto dodawać do nich lekko kwaskowe nadzienia, które wspaniale zrównoważą ich słodki smak.

 bułeczki z nadzieniem wiśniowo-różanym

drukuj

środa, 06 lipca 2011, szarlotek
Tagi: bułeczki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/06 13:19:35
Ha, ha i kto tu kogo wykończy Becia?No patrz takie ufo i to jadalne , , ja tez chcę , ja tez
Wiesz ono nie tylko pięknie wygląda ,ale coś mi się wydaje ,ze to mercedesowy wypiek jest
-
darki85
2011/07/06 13:24:46
faktycznie na sam widok ślinka cieknie (:
-
maamusi
2011/07/06 13:33:24
kosmicznie smakowite :)
-
pinkcake
2011/07/06 13:55:16
Ciastowa polewa jest genialna! Wiśnie z różą też:)
-
Gość: Doctor, *.dyn.luxdsl.pt.lu
2011/07/06 14:01:17
Pyszne nadzienie i wyglądają bardzo uroczo! :D
-
mag-43
2011/07/06 14:20:46
no, no pyszotka niezwykła pewnie nie tylko z wyglądu
-
2011/07/06 14:36:31
Moje oczy zawsze zobaczą u Ciebie cudowną pyszność. Po opisie czułam jakbym sama je miała w ustach :) Piękne :)
-
kulinarnespotkania
2011/07/06 14:42:43
wow!!! to jest cos wspanialego:)
-
wiosenka27
2011/07/06 15:24:13
W Twoim wykonaniu to już chyba nic mnie nie zdziwi. Co jeden wypiek to piękniejszy:)
-
Gość: lutka40, *.bielskpodlaski.mm.pl
2011/07/06 17:51:09
Zaparło mi dech w piersiach .Pierwszy raz widzę takie Ufo .Wyglądają fenomenalnie
-
zauberi
2011/07/06 18:36:02
kosmici atakują :D fajnie wygląda i na pewno smaczne
-
gosiab_3
2011/07/06 19:11:05
aaaaaaa,fajnie to wszystko technicznie wyjasnilas,moglam sobie to doskonale wyobrazic :) ufo-buleczki wygladaja extra i zaluje,ze nie moge poczuc ich smaku na odleglosc .....

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/07/06 19:18:25
wygladaja świetnie:) ...i na pewno można je podać dzieciakom jako świetny "chowacz" nielubianych konfitur czy dżemów:) .... pozdrawiam ciepło
-
majanaboxing
2011/07/06 20:47:39
Wow, jakie cudowne! Mega wspaniałe to ufo! :)) i jeszcze z taką konfiturką, umieeeeram ,bo tak bardzo chciałabym takie jedno ufo :)
Uściski:*
-
atina_bc
2011/07/06 21:20:04
wygląda pyszniutko:) chciałabym, żeby takie UFO wylądowało na moim stole:)
-
justgreatfood
2011/07/06 21:31:04
Świetnie wygląda to ufo :) A zalinkowany przepis rozłożył nas na łopatki :D
-
2011/07/06 21:31:32
Szarlotko, to, co napisałaś oraz bogata wyobraźnia "zapachowa" spowodowały mój ślinotok. :) Jak zawsze kiedy Cię wirtualnie odwiedzam. :)
-
2011/07/06 22:44:56
Czaderskie są! Pozdrawiam :))
-
karmel-itka
2011/07/07 07:32:28
jakie one są cudowne!
takie delikatne.
a nadzienie to już jest obłędne!
-
Gość: Olga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/07 12:19:23
Po pierwsze przepis genialny, zdjęcia też :) Gratuluję przetłumaczenia tych (nieprzetłumaczalnych dla mnie) liter (obrazków?) !
Po drugie, na logikę, w cieście drożdżowym te 2 g (0,5 łyżeczki) to chodzi o sól, tak? Wiem, głupie pytanie, ale może ktoś nie będzie wiedział i będzie się głowił.. :P
Pozdrawiam!
-
2011/07/07 16:06:28
Olgo* Dziękuję, już dopisuję :)
-
judik1119
2011/07/08 15:22:40
Świetne bułeczki!:)
-
sky.dancer
2011/07/08 18:34:53
Marzę o ataku tych kosmitów na moją kuchnię:)
-
2011/07/10 20:56:26
ha ha cudo:) jak to u Szarlotka!
-
Gość: Salvador Dali, 2.98.204.*
2011/07/11 14:32:57
mmm.. Ale mi smaka narobiłaś ! Wyglądają bajecznie;) Już nie mogę się doczekać kiedy i ja je wypróbuję... ;)
-
anna.kaminska.pl
2011/07/11 16:54:33
Wiedziałam,że jak do Ciebie zajrzę,trafię na coś cudownego.I właśnie widzę to niesamowite UFO!

www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
grazyna00711
2011/07/11 17:20:37
Ale bajer ! Śliczne i pyszne :)
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2011/07/20 19:25:30
Śliczności i pysznosci nie z tej ziemi :)
-
usmiecham-sie
2011/07/24 08:18:15
Jaki ładnie zawinięty! Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam :)
-
usmiecham-sie
2011/07/24 08:21:50
Zawinięta - w sensie bułeczka :)