Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Gąbczaste ciasto dyniowe

szyfonowe ciasto dyniowe

Bardzo się obawiałam tego szyfonowego ciasta, nie mogąc sobie wyobrazić jak cos tak delikatnego utrzyma w swojej strukturze chrupiące, podprażane nasiona dyni. Udało się w 100%, pestki po ukrojeniu kawałka ciasta, były tam gdzie być powinny a kolor i smak, hmm….. Cudo!

To najprawdziwsza pieczona pianka o delikatnym dyniowym smaku, którego nie sposób zapomnieć i sprawiająca, że bezczelnie sięgamy po kolejny kawałek.

Tak, tak….. Znika błyskawicznie i u jedzącego pozostawia uczucie niedosytu. To najlepszy szyfonowiec, jaki miałam okazję piec i jeść. Gorąco polecam.

Przepis dopisuję do cyklicznej akcji Festiwal Dyni prowadzonej przez autorkę cudownego bloga Bea w kuchni.

Do pieczenia ciasta zamiast specjalnej formy, wykorzystałam tortownicę z kominkiem o średnicy 23 cm i 8 cm wysokości, lekko podnosząc wysokość kominka.

szyfonowe ciasto dyniowe

Składniki:

  • 6 białek ( jajka L)
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g puree z dyni
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 35 ml mleka
  • 0, 5 łyżki likieru z gorzkich pomarańczy np. Cointreau
  • 100 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/ 4 łyżeczki winianu potasu
  • 70 g łuskanych nasion z dyni

Pestki dyni lekko prażymy na patelni i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy ze sobą mleko, olej i likier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i przesiewamy.

Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Kiedy masa żółtkowa stanie się bardzo puszysta zwiększając swoją objętość, dodajemy stopniowo po 1 łyżce mus dyniowy. Nie przerywając miksowania wlewamy niewielkim strumieniem olej wymieszany z mlekiem.

Jeszcze raz, przesiewamy, bezpośrednio do masy żółtkowej mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

Białka ubijamy na sztywno, dodając w połowie ubijania winian potasu.  Ubitą pianę bardzo delikatnie mieszamy z masą żółtkową i wlewamy do niewysmarowanej wysokiej formy z kominkiem.  Uderzamy lekko o blat formą z ciastem, by pozbyć się pustych przestrzeni i wstawić do nagrzanego pieca na 45 minut lub suchego patyczka.

Upieczone wyjmujemy z piekarnika i razem z formą odwracamy do góry dnem nakładając (o ile forma nie posiada bocznych uchwytów) kominek na dopasowane do otworu naczynko, tak by zachowana została przerwa pomiędzy ciastem a kratką ( tak do 2 cm) Zupełnie zimne delikatnie oddzielamy za pomocą plastikowej łopatki od formy i wyjmujemy. Można lekko oprószyć cukrem pudrem.

 Uwagi: Do krojenia uzywamy noża z ząbkami.

drukuj

Inspiracja: Christine's Recipes 

piątek, 28 października 2011, szarlotek

Polecane wpisy

  • Kandyzowana dynia

     Dzisiaj czas na kolejny dyniowy rarytas, o którym mało, kto wie, że może być takim samym pysznym dodatkiem do zimowych ciast jak skórki cytrusowe. Przy

  • Makaroniki dyniowe

    U mnie jak zwykle na ostatni gwizdek, ale co tam…. Najważniejsze, że są. Małe, słodkie i na dodatek dyniowe. Baza przepisu od Gosi, której ładne zdjęcia

  • Lekko orzechowy pasztet z dyni i jabłek

    Jesień to doskonała pora na wypróbowanie nowych przepisów na pasztety. Czy nazywa się je pasztetem warzywnymi, strączkowym czy mięsnym to każdy rodzaj cieszy ok

  • Smak dzieciństwa

    Sezon dyniowy w pełni. Poszłam więc wczoraj ze swoim w kolorową, z przewaga czerwieni, kratkę wózkiem na targ. Z tej ogromnej prawie czerwonej dyni, jej właścic

  • Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

      250 ml musu z dyni 2  łyżki powideł ze śliwek (bez cukru) 1 ziemniak biała cześć pora 2 ząbki czosnku 200 ml wody 50 ml mleka kokosowego sól, pieprz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: annakarenina, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/10/28 13:18:22
cudne jesienne ciasto
-
pinkcake
2011/10/28 13:20:13
Ach, jakie ono piękne!
-
kaspiecze
2011/10/28 13:21:59
wygląda tak puszyście i delikatnie, super ciasto!
-
flusso
2011/10/28 13:24:47
Pyszniutka gąbeczka :D
-
bjedronaa
2011/10/28 13:33:49
Jejku, jaka piękna faktura!
-
2011/10/28 13:36:28
Alez niesamowite ciasto! Musi smakować wspaniale. Śliczną ma strukturę, wręcz niesamowitą.
Pozdrowienia:)
-
majazteca
2011/10/28 13:38:17
Wow, nie widzialam jeszcze ciasta o tak pieknej, delikatnej strukturze. Jest cudowne Szarlotku :)

Pozdrawiam cieplo.
-
anna.kaminska.pl
2011/10/28 13:41:56
Szarlotku,jaka cudna gąbka!
I pyszna,oj pyszna...
Amber
-
2011/10/28 14:13:43
faktycznie wygląda jak gąbeczka:) zapisuję sobie linka do tego przepisu :)
-
margot11
2011/10/28 14:17:03
eee to ja ponawiam bierz mnie na córkę ,zonę , babkę, kuzynkę ..... ja chce do ciebie :D
Matusiu kochana to ciasto wygląda , no nie wiem co napisać ,ale zjawiskowo , pięknie , kurcze , coś niesamowitego
-
2011/10/28 14:39:36
Niesamowicie wygląda.
-
grazyna00711
2011/10/28 14:40:50
Ale cudeńko ! Piękna struktura i na pewno pyszne :)
-
kulinarnespotkania
2011/10/28 18:10:41
wyglada super!!! bardzo pyszna jest ta dyniowa gabeczka:)
-
2011/10/28 19:33:54
Faktycznie ma strukturę gąbki. Ciekawe ciacho :)
-
amaranthrose
2011/10/28 22:11:41
Naprawdę wygląda jak gąbka.
Fantastyczne:)
-
Gość: n i k a, *.sta.asta-net.com.pl
2011/10/28 23:15:03
Dyniowe apetyty zamiast już powoli przechodzić -coraz bardziej mi się zaostrzają. I ciągle chce mi się kombinować nowe dyniowe wynalazki. Twoje ciasto zdecydowanie jest następne w kolejce! :) Pozdrawiam ciepło.
-
karmel-itka
2011/10/29 00:32:11
piękne wnętrze.
te pęcherzyki powietrza...
aż nie mogę si e napatrzec!


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
Gość: Salvador Dali, *.adsl.inetia.pl
2011/10/29 09:00:54
o ja.. Ale mi zrobiłaś ochotę! Dyni jeszcze nigdy nie jadłam, ale mam dwie zakupione i tak się waham na co je wykorzystać... ;) Ale jak słysze o twoim cieście to, aż ślinka cieknie.. ;)
-
izaa_a
2011/10/29 09:23:39
chociaż nie przepadam za dynia to ciasto bardzooo bardzooo mi sie podoba
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2011/10/29 09:58:50
Rzeczywiście wygląda jak słoneczna gąbka - byłam zaskoczona, jak je zobaczyłam. Super wyszło.
-
bea.w.kuchni
2011/10/29 12:39:23
To ciasto ma absolutnie niesamowita strukture! Faktycznie wyglada lekko jak pianka! Swietna propozycja :)

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje Ci za dolaczenie do Festiwalu!
-
komarka
2011/10/29 19:15:53
Szarlotku, ale numer! :D Właśnie wyjęłam z formy (nie bez problemów ;D) dokładnie to samo dyniowe chiffon cake, dokładnie z tego samego przepisu! Jeszcze nie ukroiłam, ale już w dotyku jest cudownie delikatne i gąbczaste :)) W takim razie smacznego! :)
-
2011/10/29 21:00:03
to ciasto rzeczywiście wygląda jak gąbka ... a ja dziś też ciasto dyniowe upiekłam i przepadłam ....stwierdzam, ze po 3 potrawach z dyni po prostu wsiąkłam:)
-
judik1119
2011/10/30 10:41:44
Ale świetne ciacho!:-) Rzeczywiście jak gąbeczka wygląda:D
-
maryjerzak
2011/10/30 14:48:59
Brak mi słów...po prostu FANTASTYCZNE ciasto, muszę go spróbować:)
-
feeriasmakow
2011/10/30 19:31:51
Struktura oszałamiająca... bardzo apetyczne ciasto.
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2011/11/02 15:53:18
Podobają mi się w tej gąbce pestki dyniowe :))
-
piegusek1976
2011/11/03 20:10:08
rzeczywiście wygląda jak najprawdziwsza gąbka-podoba mi się :)) pozdrawiam
-
2011/11/04 22:50:45
Coś niesamowitego. :)
Ciekawe jak taka "gąbka" smakuje. :)
-
pinkcake
2011/11/17 12:41:19
Terefere! A mnie się udało bez jajek;)
-
Gość: Maria, *.aster.pl
2011/12/14 18:17:21
czy można użyć surową zmiksowaną dynię czy tzeba ją upiec?
Pozdrowienia
Maria
-
2011/12/14 19:14:46
Moja dynia była pokrojona w kawałki, zalana odrobiną wody i zmiękczona w mikrofali . Trwało to zaledwie kilka minut, po czym zmiksowana , gorąca wkładana do słoików i krótko pasteryzowana.
Surowej bym nie użyła, bo byłoby czuć tą surowość a ciasto mogłoby być zbyt wilgotne. Może podduś w odrobinie wody. Chociaż ciasto jest bardzo smaczne, to niestety czasami zbyt mocno przywiera do dna formy. Lepiej do tego ciasta użyć formy z wyjmowanym dnem, gdyż inaczej może być problem z ładnym jego wyjęciem.
-
Gość: Maria, *.aster.pl
2011/12/14 23:14:39
Dziękuję za odpowiedż.Chyba upiekę ją w piekarniku.Mam identyczną formę jak autorka bloga Every Cake you bake,czy gdybym dno wyłożyła krążkiem papieru nie smarując boków formy wypiek bedzie udany?