Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Odrywaniec ze śliwkami

odrywane drożdżowe bułeczki ze śliwką

Od czasu prezentacji dwa lata temu truskawkowych kuleczek, powstawały w mojej kuchni inne równe smaczne odrywańce nadziewane sezonowymi owocami. Niestety nawet nie przyszło mi do głowy by coś z tego przedstawić a szkoda, bo takie ciasto jest wyjątkowo malownicze i co najważniejsze zawsze zjadane do ostatniego okruszka. Piekąc go wczoraj pomyślałam, że idealnie wpisuje się w jesienny róż akcji i że warto ponownie przypomnieć drożdżowe kulki nadziewane owocami. Bułeczki można jeść na ciepło, kiedy sok pieczonej śliwki wycieka z nich w niekontrolowany sposób lub pozwolić im zupełnie wystygnąć, jak kto lubi. Zwiększyłam poprzednie proporcje i wprowadziłam małe zmiany, ale nie jest to niezbędne i śmiało można korzystać z poprzedniego przepisu.

Mam nadzieję, że pamiętacie o jutrzejszej różowej wstążce, którą umieszczamy przy wszystkich prezentowanych potrawach:)

Składniki:

12 dużych bułeczek do odrywania na formę 20X24 cm

  • 500g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 kubek (240 ml) mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1, 5 łyżki cukru waniliowego
  • 0, 5 łyżeczki cynamonu
  • 12 sporych śliwek
  • Tarta róża
  • Cukier do posypania

odrywane drożdżowe bułeczki ze śliwką

Mąkę przesiać. Niedużą ilość mąki przesypać do miseczki, zrobić gniazdko i pokruszyć do niego drożdże. Mleko lekko podgrzać do temperatury ok. 36-37 stopni. Powolutku wlewać je do gniazdka i dokładnie wymieszać. Przysypać całość cienką warstwą przesianej mąki. Powstały rozczyn przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien znacznie urosnąć a na powierzchni utworzą się pęknięcia.

Tłuszcz rozpuścić, wymieszać z jajkiem. Przy brzegu miski z rozczynem, posypać mąkę solą, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem a następnie dodać tłuszcz z rozbełtanym jajkiem. Mieszać drewnianą łyżką stopniowo dodając mąkę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać do gładkości podsypując mąką. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości( ok. 1 godziny)

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 12 równych kawałków ( lub na więcej w zależności od wielkości owoców) Każdy kawałek rozgniatać dłonią wkładać na środek owoc i jak ktoś lubi 1/ 4 łyżeczki tartej róży.  Zlepiać krążki i toczyć w dłoniach kulki. Wysmarować formę dużą ilością roztopionego masła lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki z ciasta można obtoczyć w wylanym maśle, układając ściśle w przygotowanej formie.

Pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką. Przed pieczeniem posmarować mlekiem, wodą, jajkiem, ( jak kto lubi) i posypać cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200/220 stopni przez 35/25 minut.

Ciasto można wyrabiać w automacie do chleba, z tym, że przy takiej ilości mąki pozostawione w nim do wyrastania może wyrosnąć poza pojemnik urządzenia.

różowa wstążka

niedziela, 16 października 2011, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
zauberi
2011/10/16 09:52:20
uroczo wygląda i te pyszne nadzienie! Porywam odrywańca na śniadanie :)
-
Gość: Angie, *.netpoint.pl
2011/10/16 09:58:21
Wyglądają przepysznie!!!!
-
gospodarnanarzeczona
2011/10/16 10:33:20
Szarlotku tyś widzę wielbicielka koloru! Mam nadzieję że uda mi się dołązyć o twojej akcji.Pozdrawiam
-
ogrodybabilonu
2011/10/16 11:01:59
Pyszne odrywańce z nadzieniem. Pozdrawiam
-
katarzyna_sar
2011/10/16 13:13:13
Piękne te bułeczki, pyszne muszą być, zjadłabym sobie jedną;-) pozdrawiam
-
2011/10/16 13:30:52
Ciśnie mi się na usta eksplozja smaku, duuużo nadzienie co bardzo lubię i śliczne różowe przybranie :)
-
asiek_ba
2011/10/16 17:05:33
Bułeczki wyglądają na bardzo puchate i bardzo pyszne!
Pozdrawiam
Asiek:)
-
amaranthrose
2011/10/16 17:23:10
Uwielbiam bułeczki drożdżowe:)
-
margot11
2011/10/16 17:50:15
bułki z takimi różowymi ozdobami z śliwkami , o kurcze Beato uwielbiam twoje wypieki , wiesz?
-
niepokornik
2011/10/16 19:57:25
Ah, ten środek najpyszniejszy!
-
majanaboxing
2011/10/16 20:05:03
Beatko, piękny ten odrywaniec. Sliczne bułeczki,które z checia bym skosztowała.Bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam:)
-
Gość: karmel-itka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/10/16 20:38:31
takie łakocie?
powinni tego zabronic!

ale gdyby tak się stało... to bym ich normalnie ukatrupiła!
niebywałe, cudowne, wspaniałe!


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
atina_bc
2011/10/16 23:07:30
o jakie cudowne! no rewelacja, już porywam jedną, albo nawet dwie;) Pysznie się prezentują:)
-
anna.kaminska.pl
2011/10/17 08:46:20
Wyglądają tak romantycznie Szarlotku.
Idealne do mojej kawy.Sięgam przez ekran...
Uściski!
Amber
-
zjedz_mnie
2011/10/17 10:10:26
To ja odrywam ze dwa kawałki tych pysznosci do herbatki i zmykam ;]
-
Gość: Evitaa, *.ptpw.pl
2011/10/17 11:17:32
Przeczytałam "odkrywaniec" i dla mnie rzeczywiście jest odkryciem pieczenie tych odrywanych bułeczek z owocami. Dotychczas najczęściej widywałam na blogach cynamonowe, waniliowe albo z marmoladą. Pycha. I na Różowy Tydzień też idealne :)
-
Gość: Joasia, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/10/17 13:31:42
Szarlotku, ślinię się nad Twoim blogiem już od dawna, ale ta różowa akcja dopiero mnie ujawniła. Nie mogę wysłać e-maila dlatego piszę tu komentarz. Niestety nie mam żadnego super różowego smakołyka na akcję i nie prowadzę bloga o tematyce kulinarnej, ale napisałam na swoim blogu poletkomarzen.blogspot.com/ post dotyczący różowej wstążki i wkleiłam tam logo waszej akcji. Dlatego informuję o tym i mam nadzieję, że nie naruszyłam warunków prywatności lub innych zasad. Pozdrawiam
-
2011/10/17 16:19:11
jak dla mnie poezja:) uwielbiam drożdżówki, pod każdą postacią:)
-
fantazjemagdyk
2011/10/17 20:09:46
to chyba mój ulubiony wypiek uwielbiam :) wygląda cudownie
-
kulinarnespotkania
2011/10/17 20:30:49
ale fajne pychotki, ze sliwkami... mniamm:)