Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowe fafernuchy

kurpiowskie ciasteczka

Fafernuchy to bardzo dziwne ciasteczka ciągle jeszcze wypiekane na Kurpiach. Twarde i zwarte, bardziej przypominają typowe łamacze zębów niż herbatniki, do których, na co dzień jesteśmy przyzwyczajeni.Smakują trochę tak, jak skórka razowego chleba  Tradycyjnie wypiekane były na nowy rok, by się wzajemnie nimi obdarowywać. Różne przepisy mówią, że zamiast marchwi w zależności od regionu wypiekania dodawano do ciasta gotowany pasternak lub burak cukrowy. Postanowiłam do wypieku wykorzystać słodką marchew i poczuć się jak dziecko, które aby zjeść ciasteczko musi trochę possać i pomlaskać go w buzi, delektując się lekko miodową słodyczą tego przysmaku.

Fafernuchy dopisuję do  akcji Gotujemy po polsku IV  nad którą patronat objął serwis ZPierwszegoTłoczenia.pl

akcja kulinarna

Składniki:

(Na 1 blaszkę poduszeczek )

  • 250 g mąki pszenno żytniej
  • 125 g puree z gotowanej marchwi
  • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie i po odcedzeniu wody miksujemy na puree. Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchwiowe puree, miód, cukier, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części, które formujemy w wałeczki. Każdy wałek ciasta lekko spłaszczamy i kroimy po skosie na niewielkie odcinki, tak jak kopytka. Pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni C.

Źródła przepisu: Pułtusk od kuchni, Kurpiowskie jadło, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi-produkty regionalne, Medigo

poniedziałek, 14 listopada 2011, szarlotek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/14 15:48:26
Jakie urocze! Marchewkowe i bez jajek...
Ale ssanie i ciamkanie nie dla mnie. Muszę zaspokoić 3 i pół tysiąca kilokalorii i to szybko! ;)
-
2011/11/14 16:08:36
Wyglądają jak podusie a takie twarde powiadasz?:)) Nie mniej jeszcze nigdy nie widziałam takich ciasteczek:)
-
2011/11/14 16:14:35
Gosiu* To jakieś 0,5 kg......ale musisz mieć spalanie ;D
Kasiu* Zdecydowanie nie dla tych co mają słabe uzębienie...no chyba że będą je moczyć w herbacie ;D Oczywiście ciastka nie zęby .Ale jedno trzeba im przyznać smaczne są i to bardzo. Pieczenie tak 25 minut daje twardą skorupkę i trochę miękki środek.
-
2011/11/14 16:41:32
Fafernuchy;) Pierwszy raz takowe widzę
-
2011/11/14 17:00:35
fajna nazwa:) i jeszcze wygladaja tak slicznie:)
-
Gość: Małgosia, afce182.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/14 17:06:09
Ale fajne ciasteczka! Ja uwielbiam twarde :-) A one tak zupełnie bez tłuszczu?
-
2011/11/14 17:37:07
Małgosiu* Tak, zupełnie bez tłuszczu :)
-
2011/11/14 18:04:25
Fajny nieco starodawny przepis...
-
2011/11/14 18:06:11
Niezwykłe!
Urzekają składem i tradycją.
Amber
-
2011/11/14 18:54:03
Nazwę maja rewelacyjną, język sobie można połamać:) .... a o samych ciasteczkach słysze po raz pierwszy ...cudnie wyglądają:)
-
2011/11/14 19:13:45
Cudowne. Nie słyszałam jeszcze o takich ciasteczkach.
-
Gość: Małgosia, afce182.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/14 19:19:55
Dziękuję, na pewno zrobię :-) Z mąki razowej i ze słodem ryżowym, ciekawe jakie będą ;-)
-
2011/11/14 20:03:04
Ale ciekawy przepis ! Lubię takie ciekawostki. Nigdy nie jadłam takich ciastek.
Pozdrowienia Kochana :*
-
2011/11/14 20:11:13
o kurcze , no nie , ty Beatko to mnie zadziwiasz , ja chcę do ciebie , pokoik już wymalowany?
A takie ciasteczka fajna rzecz bo na raz dużo się nie zje
-
2011/11/14 20:44:20
Aluś* No nie wiem....jakoś wyjątkowo łatwo wchodzą do pyszczydła ;D
-
2011/11/14 21:08:02
to nici z oszczędności surowca i oponek na brzuchu:D?
-
2011/11/14 21:24:05
Marchewka nie tuczy , więc mamy usprawiedliwienie :)
-
2011/11/14 21:37:55
tak tak :DDD
-
2011/11/14 22:03:35
urocze :
-
2011/11/14 22:40:33
Bardzo mi się podobają :)
-
2011/11/14 23:22:48
Świetne słodkości, o bardzo interesującej nazwie. :)
Nie wyglądają na strasznie skomplikowane wykonaniu - może się skuszę? :)
-
2011/11/15 08:35:09
Piękne, kuszące, no idealne po prostu :)
-
2011/11/17 18:15:44
Opisem nieco zniechęcasz...ale wyglądają bardzo kusząco, jak takie poduszeczki :)
-
2011/11/17 18:59:44
Ależ skąd...ja bardzo lubię skórkę z chleba i te ciastka też mnie fascynują przez ten lekko razowy smak. Jedyny mankament, to ten,że nie każdy poradzi sobie z ich zjedzeniem. Z wierzchu są twarde a lekko miękki mają tylko środek , więc jak na to nie patrzeć są zagrożeniem dla słabego uzębienia.
-
Gość: olcia, adhu88.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/05 21:25:33
z surowej startej marchwi nie są tak twarde i można używać cukru albo miodu i jakieś przyprawy do ciasta ;) znikają w jeden dzień!