Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Anielskie joulutorttu

ANIOŁY Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Wszyscy, którzy mnie odwiedzają zapewne pamiętają zeszłoroczne joulutorttu, które było odpowiedzią na popularne wiatraczki. Tym razem chciałam zaprezentować anielskie oblicze tych pysznych ciasteczek, z którym poradzi sobie nawet początkujący pasjonat wypiekania słodyczy.

Składniki:

(1 kubek 240 ml)

  • 2 sztuki dobrego gatunkowo ciasta francuskiego,
  • 200 g suszonych moreli, daktyli lub innych miękkich owoców
  • 2 kubki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii

schemat -anioły z ciasta francuskiego

Wlać do rondelka wodę i namoczyć owoce pozostawiając do napęcznienia na minimum 1 godzinę.( Ja zostawiam na noc) Dodać cukier i doprowadzić mieszankę do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut. Schłodzić. Jeżeli nasze owoce mocno nasiąkły wodą, to wystarczy przełożyc je do naczynia i zmiksować, dolewając po odrobinie wody spod owoców.( Max. 1/3 kubka a jak owoce są mocno napęczniałe to miksujemy bez syropu)

Konfitura z owoców powinna być gęsta i dawać się wyciskać z tutki.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i pokroić radełkiem na prostokąty. Ponacinać po skosie brzegi ciasta, nałożyć konfiturę i zlepić jak na zdjęciach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C.  Można oprószyć cukrem pudrem.

 ANIOŁY Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Źródło: konfitura - Omenaminttu

środa, 14 grudnia 2011, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/14 09:22:40
Jakie śliczne! Genialny pomysł!!!!
-
izaa_a
2011/12/14 09:41:57
ale piekne wyczarowałaś...;)))))
-
kasandraa6
2011/12/14 10:43:34
piękne
-
kucharnia
2011/12/14 11:10:00
Jesteś NIESAMOWITA! Nieustannie podziwiam Twoje dzieła! Cudowne!!!
-
2011/12/14 12:22:13
są takie ... anielskie :-) Bardzo ładne :-)
-
darkangelika
2011/12/14 12:58:45
Jakie świetne;)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/12/14 13:35:12
Finska nazwa - a to znaczy, ze nie moglam ominac tego posta :) I dobrze zrobilam, bo te aniolki sa nie tylko piekne, ale wcale nie takie trudne!
-
dusiowaa
2011/12/14 14:52:19
jakie śliczności! wow! bardzo pomysłowe aniołeczki
-
2011/12/14 15:36:36
Kochana gdybyś nie dała instrukcji w życiu nie wymyśliłabym jak zrobić anioła ....cudownie wyglądają, zjadłabym jednego z wielką ochotą:)
-
anna.kaminska.pl
2011/12/14 16:30:25
Niezwykłe!
Ale szalejesz Szarlotku.Istna cukiernia u Ciebie.
Amber
-
Gość: Iska, *.xdsl.centertel.pl
2011/12/14 17:16:27
O!!!!! Jakie śliczne,wspaniałe ciastko. Pozdrawiam.
-
Gość: alebabka.blogspot, *.protonet.pl
2011/12/14 17:32:43
niesamowite!!! świetny pomysł!! wyglądają cudownie. Skorzystam na pewno:)
-
beolha
2011/12/14 17:37:11
bajeczne! Wciąż mnie zadziwiasz pomysłami Szarlotku!
-
majanaboxing
2011/12/14 18:15:24
Szarlotko, jakie Ty cuda tworzysz! Przepiękne są!
-
zauberi
2011/12/14 19:20:39
ale fajne! :) urocze aniołki
-
pinkcake
2011/12/14 19:37:01
Olśniewasz mnie gwiazdą Twojego geniuszu! W całej mej mizerności dostrzegam, że jesteś niesamowita i niepowtarzalna. Powinnaś prowadzić kurs kreatywności kulinarnej!
-
amaranthrose
2011/12/14 19:50:09
Prześliczne aniołki!
-
Gość: Śliwka burczymiwbrzuchu, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/14 20:04:31
Mają świetny kształt!:)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/14 20:18:24
Hej, rzeczywiście jest anielsko :D Joulutorttu to jedne z pierwszych ciasteczek jakie robiłam, bo jeśli się już posiada ciasto francuskie, można je zrobić w godzinkę lekką ręką :] Do tego są baaaardzo smakowite :D
-
kulinarnespotkania
2011/12/14 20:57:12
cudne sa te aniolki i jakie musza byc pyszniutkie:)
-
Gość: Omenaminttu, *.elisa-laajakaista.fi
2011/12/14 21:32:44
I like your blog! What a pity I can't understand your language.
Greetings from Finland
Omenaminttu
-
2011/12/14 21:59:21
Wspaniałe. Masz rewelacyjne pomysły.
-
margot11
2011/12/14 23:06:18
są wręcz rozbrajające , takie słodziutkie , no śliczne , cudne
-
2011/12/15 09:16:29
Szarlotku, ostatnio jest u Ciebie bardzo anielsko ;)
Pięknie wyglądają te kruche cudeńka !
-
karin-29
2011/12/15 09:26:22
Po prostu śliczne...:)
-
grazyna00711
2011/12/15 16:48:18
Szarlotku, jesteś skarbnicą niebanalnych świątecznych przepisów. Oglądać Twój blog przed Świętami to źródło wielkiej przyjemności ale też trochę ...kompleksów :)
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2011/12/15 19:58:19
Piękna robota :D I anielska cierpliwość!
-
2011/12/17 17:08:54
Bardzo pomysłowe!
-
2011/12/17 20:12:00
Super!
-
gosiab_3
2011/12/21 11:40:46
sa absolutnie boooooskie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Usciski :)
-
Gość: ewito, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/01 21:31:03
Witam.

Cudne te aniołki, ale mam pytanko: radełkiem wycinamy prostokąty, czy kwadraty? Bo na zdjęciach widać jakby kwadraty, czy mi się wydaje? Czy można zmieszać morele z daktylami i stworzyc jeden mus, czy raczej nie?
pozdrawiam
-
2013/12/02 18:26:13
Ewito, Zgrabniejsze będą prostokąty. A na nadzienie nadają się każde suszone owoce które lubimy lub akurat posiadamy :)