Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłkowe pierniczki ( bez jajek)

 Jabłkowe pierniczki dla alergików

Czas świąt, to czas odwiedzin. Magiczna atmosfera, rarytasy, na które czeka się niecierpliwie calutki rok i mnóstwo łakoci.  Spotykamy się, ale niezbyt często myślimy czy nasi goście będą mogli skosztować tych wszystkich pyszności. Postanowiłam, że w tym roku poeksperymentuję z przepisem na pierniczki starając się dostosowac go do potrzeb alergika. Zadanie nie było trudne, wystarczyło wykluczyć jajko i masło, zastępując niedozwolone produkty innymi, przy jednoczesnym zachowaniu charakteru i świątecznego smaku. Po chwili zastanowienia, stwierdziłam, że moim jajkiem zostanie jabłko, które przecież pysznie smakuje z cynamonem i goździkami. Pierniki wyszły wyjątkowo mięciutkie, takie w sam raz do jedzenia. Zaręczam, że to jedne z pyszniejszych pierników i to niekoniecznie dla alergików a swoim smakiem przypominają Katarzynki.

Przepis zgłaszam do V Festiwalu Pierniczków, prowadzonego przez Majanę.

Składniki:

(ok. 60 sztuk)

*1 kubek= 240 ml

  • 70 g brązowego cukru
  • 125 g miodu ( np. spadziowy)
  • 0, 5 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 0, 5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75 g margaryny do pieczenia
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 kubki* mąki pszennej
  • 0.5 kubka* mąki gryczanej

Jabłkowe pierniczki dla alergików

Mąki mieszamy z sodą. Podgrzewamy miód, cukier, przyprawy, masło i gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się cukru.  Syrop przelewamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia. Jabłko ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do letniego syropu. Dokładnie mieszamy i wsypujemy do syropu połowę mąki. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wsypujemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.

Schłodzone dzielimy na dwie części, z których formujemy placki grubości 3 mm. Wycinamy niewielkie serduszka, które pieczemy 8 minut w temperaturze 220 stopni C.

Lukrujemy lukrem na bazie cukru pudru i wody lub soku z cytryny.

Jeżeli chcemy zrobić ozdobny wianek z pierników, to w upieczonych gorących 12 sercach wykonujemy za pomocą słomki dziurki i sklejamy je ze sobą cukrowym karmelem. Przeciągamy sznurek i przywiązujemy ozdobną kokardką.

Źródło: Własne

sobota, 10 grudnia 2011, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mnemonique
2011/12/10 17:54:30
ależ cudne te pierniczki,
a jaka piękna ozdoba świąteczna z nich wyszła - żeby tylko nikt ozdoby nie obgryzł ;)

Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
-
margot11
2011/12/10 18:25:01
o mamusiu kochana trzymajcie mnie , bo nie wytrzymam , jeszcze dumam czym mam zastąpić syrop różany(a z pigwy mógłby być?) a już mnie kusza wieńcami piernikowymi, ach i to jakimi pięknymi
p.s a pokoik dla alci już odmalowany?:DDDD
-
2011/12/10 18:37:23
Aluś* Do pierników wszystkie syropy cukrowe (przetestowałam w zeszłym roku) są jak najbardziej wskazane :) no może oprócz lipowego, bo będą zalatywać kamforą ;D Ech....Mnie jeszcze kuszą takie o smaku arcydzięgla.... Oczywiście się nie zastanawiaj i daj pigwowy :) Będzie jeden wielki chaos przy puszce, bo nie obędzie się bez bójki o ten ostatni najsmaczniejszy pierniczek :) Pokoik niestety stoi twardo w białym kolorze, wiec jak biel nie przeraża.....;D
-
margot11
2011/12/10 18:45:21
Beato , a czyli robić z pigwowymi :)))
No z arcydzięgla tez fajny nie?,ale ja go jeszcze trzymam bo będzie do keksu i do pakowańca(tzn keks będzie na bank , pakowaniec chyba:D) Mam jeszcze ten rajski, tez chyba by się nadał ,ale pigwa pierwsza taka była moja myśl:D
A pokój biały fajny jest wiesz ?:DDD
-
2011/12/10 18:48:56
Jak nie , jak tak :) Oczywiście zrób z pigwą, bo jest bardzo aromatyczna :) Wszystkie budowle i ozdoby na choinkę lepiej robić z syropów , bo miodu to trochę do tego szkoda .....
-
anna.kaminska.pl
2011/12/10 18:49:00
Szarlotku,ten wianuszek serc.Cudowny!
Przepyszne ciasteczka.
Amber
-
grazyna00711
2011/12/10 19:02:37
Szarlotku, to coś co lubię -korzenne smaki i jabłuszka :)
-
2011/12/10 19:05:06
Piękny ten pierniczkowy wianuszek :)
-
pinkcake
2011/12/10 19:12:23
No i są:) Ale już czasu nie stanie:/ Napaliłam się na te na melasie. Ale jak mi weźmiesz Mamutka na przechowanie to sobie napiekę więcej:D
-
2011/12/10 19:44:54
Pomysł na piernikowy wianuszek - pierwsza klasa !
A pierniczki też niczego sobie, wyglądają bardzo apetycznie ! :)
-
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2011/12/10 20:01:17
Ten piernikowy wieniec mnie oczarowal - to raz. Dwa - takich pierniczkow jeszcze nie widzialam. Podoba mi sie jablkowa nuta!
-
2011/12/10 22:30:57
To najwspanialszy wieniec na świecie.
-
majanaboxing
2011/12/10 22:34:10
Jakie śliczne pierniczki Szarlotko! :) Pieknie Ci dziękuję za tak wspaniały udział w Festiwalu:)

Pozdrawiam ciepło:)
-
2011/12/10 23:40:06
Ogromnie podobają się i mnie :)

serdeczności
M.
-
karmel-itka
2011/12/11 01:55:01
ojej, bardzo interesujący przepis ;]
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2011/12/11 10:12:35
Piękny ten wianuszek, a co do połączenia jabłuszek i cynamonu z goździkami to chyba nie istnieje lepsze połączenie :D
-
maryjerzak
2011/12/11 11:46:21
Cudowne pierniczki, brawo!!:)
-
ugotujmy
2011/12/11 12:33:26
jabłko zamiast jajka.. ach, myślę że każdy zmartwiony alergik byłby ucieszony Twoimi pierniczkami.
-
Gość: Sandra, 89.191.147.*
2011/12/11 16:00:26
Czy mąkę gryczaną można pominąć dając więcej mąki pszennej?
-
2011/12/11 16:35:42
Oczywiście, że można :)
-
2011/12/11 22:31:30
Uroczy ten wieniec .... a pierniczki same w sobie wyglądają bardzo smakowicie:) pozdrawiam Kochana:)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/12 15:03:55
Czuję się zaskoczona, zamianą jajka na jabłko :D Jestem ciekawa jak smakują takie pierniczki, mimo że porównujesz je do katarzynek wiem, że czasem różne osoby różnie wyczuwają smaki :D Dlatego nie ma innego wyjścia, jak tylko spróbować to cudeńko upiec i najęzycznie przekonać się o smaku ;)
-
2011/12/13 16:48:33
Pierniczki? I to jeszcze z jabłkiem? Katarzynkopodobne?
To ja poproszę. :)
-
Gość: izzka223, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/14 14:21:33
Witam!
ciasto wychodzi trochę rzadkie czy dodałam za dużo jabłka?
-
Gość: izzka223, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/14 17:04:44
To jeszcze raz ja. Dodałam trochę więcej mąki, zrobiłam ekspresowe chłodzenie w zamrażalce i już piekę. Są śliczne, smaczne nie rozpływają się, no i ten zapach w domu...

Pozdrawiam Iza
-
Gość: Marzena, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/12/18 13:35:54
Bardzo dziękuję za ten przepis.Pierniczki są wspaniałe. Początkowo myślałam że coś jest nie tak, bo ciasto wyszło mi bardzo klejące, ale po schłodzeniu już bez problemu się rozwałkowywało.
Super.
-
Gość: flaphy, *.dynamic.dsl.as9105.com
2012/05/02 18:38:13
A moje dziecko jest uczulone także na jabłko i brzoskwinie , więc muszę je zastąpić czymś innym.
-
Gość: NAti, *.ip.netia.com.pl
2012/11/15 11:52:06
Jak można przechowywać te pierniczki? Jak długo moga leżeć? czy przechowywać wraz z skórka jabła aby skruszały czy tutaj nie trzeba takich zabiegów?
-
2012/11/15 17:25:31
Pierniki dzięki dodatkowi jabłka długo zachowują wilgotność a w zamykanej puszce śmiało można je przechowywać 3-4 miesiące, aczkolwiek z własnego doświadczenia wiem że jest to dosyć trudne zadanie dla łasuchów :)