Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniki na melasie

pierniki na melasie

Pomimo trzydniowego wyjazdu udało mi się przygotować fantastyczne pierniki o głębokim smaku melasy. Ich świąteczny aromat i listkowa grubość niezwykle przypominają ulubione szwedzkie pierniki a ciasto wymaga zaledwie 8 godzin leżakowania, co jest niewątpliwie zaletą w przedświątecznym wirze domowych zajęć. Poniższe składniki pozwoliły mi na otrzymanie piernikowego stada, które liczy aż 42 sztuki.

Pierniki dopisuję do V Festiwalu Pierników, prowadzonego w tym roku przez Majanę.

Składniki:

* 1 kubek=250 ml

  • 9 łyżek masła
  • 1/2 kubka* +2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 kubka+ 2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego kardamonu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki drobno mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z gorzkiej pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1/8łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 3/4 kubka pszennej mąki

Dodatkowo;

  • 0, 5 kubka mąki do podsypywania
  • Pergamin do pieczenia
  • 1 białko+2 łyżki wody do smarowania ciastek
  • 7 łyżeczek cukru, do dekoracji

Przygotowanie:

W rondelku o grubym dnie podgrzewamy na średnim ogniu przez około 4-5 minuty, stale mieszając masło, cukier, melasę, przyprawy, pieprz i skórkę pomarańczową. Zestawiamy z ognia, przelewamy do dużej miski i odstawiamy do schłodzenia na około 20 minut.

Mąkę mieszamy z sodą, solą i przesiewamy. Do letniej masy wbijamy jajko, dokładnie łączymy z gęstym syropem, po czym dodajemy połowę mąki i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy drugą część mąki i zagniatamy lepiące ciasto, które owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 8 godzin.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjmujemy schłodzone ciasto i dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta podsypujemy mąką i wałkujemy na placek grubości 2-3 mm. Wycinamy ciastka i delikatnie przenosimy wycięte formy na blaszki do pieczenia.

Tuż przed wstawieniem blachy z piernikami do piekarnika, smarujemy ciastka lekko przy pomocy pędzla  białkiem wymieszanym z wodą i posypujemy cukrem.

Pieczemy 8-10 minut. Studzimy chwilę na blasze i przenosimy na kratkę w celu dostudzenia. Przechowujemy w zamykanej puszce

Źródło: The New York Times

 

czwartek, 08 grudnia 2011, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/08 09:44:27
Piękne...
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/12/08 09:51:29
Cudnie wygladaja, zazdraszczam reniferowych foremek :)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/08 10:01:26
Ach, gdybyż tylko melasa u nas nie była taka droga ^^' Pierniczki piękne, kuszą żeby chrupnąć choć kawałek :]
-
gosiab_3
2011/12/08 10:06:58
och...przecudne sa i sliczna focia i cudna foremka :) :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
anna.kaminska.pl
2011/12/08 10:11:08
Cudowne renifery!Podoba mi się,że są bez lukru.
Takie naturalne są o wiele piękniejsze.
Amber
-
pinkcake
2011/12/08 10:15:15
Łosie rządzą! ;)
Be jajko! Be!
-
2011/12/08 10:22:12
Gosiu* Będą też i bez jajka :)
-
pinkcake
2011/12/08 10:40:28
Znaczy ja tylko tak marudzę, bo u mnie bezjajeczny zaczyn stoi i dojrzewa od miesiąca;) Poza tym u Zauberi widziałam pierniczki na melasie bez jajek:) Ale zbieram możliwości, zbieram...
-
Gość: Monika, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/08 11:27:58
A kubek - to znaczy ile dokładnie?
-
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/08 11:43:34
nie dość, że pierniczki, to jeszcze łosiowate! ;);)
-
2011/12/08 11:59:21
Kochana uwielbiam te łosiowe pierniczki ....zawsze robimy ich z synkiem najwięcej:) ...a ten przepis bardzo mi się podoba i pozwolę go sobie zapisać do wypróbowania:) ...a i proszę tylko o określenie czy kubek to 250 ml?:)
-
zauberi
2011/12/08 13:20:53
nie przepadam za chrupiącymi pierniczkami ;), ale na te bym się skusiła
-
majanaboxing
2011/12/08 13:57:41
Jakie one są piękne Beatko! WYglądają odlotowo. Śliczne zdjęcia im zrobiłaś. Ściskam ciepło i dziękuję za dołączenie do Festiwalu Pierniczków :)
-
2011/12/08 14:08:52
Już dopisałam 1 kubek=250 ml :)
-
sowa_nie_sowa
2011/12/08 14:33:35
Pierniczki pierwsza klasa!
-
wiosenka27
2011/12/08 16:03:48
Super są:)
-
margot11
2011/12/08 17:08:42
eee takie łosie to cudo
-
Gość: ola, *.t17.ds.pwr.wroc.pl
2011/12/08 18:55:44
pierniczki super:) intrygują mnie jeszce te śliczne gwiazdki.są z cukru? kupne czy można je wykonać jakos własnoręcznie?:)szukam niebanalnych pomysłów na ozdoby:)
-
tylkosprobuj.pl
2011/12/08 19:15:37
idealnie wycięte, ozdobione i sfotografowane!
i pewnie w smaku tak samo dobre! :)
-
Gość: szarlotek, *.xdsl.centertel.pl
2011/12/08 19:23:45
Olu, gwiazdki niestety są szklane, ale gdyby mieć taką formę do odlewów, to pewnie udałoby się zrobić takie gwiazdy z grubego cukru :)
-
2011/12/08 22:47:37
I u Ciebie Szarlotko przepis zawierający melasę.
Gdzie ja kupię takie cudo? Bo sama i tak nie zrobię nawet jeśli jest to wykonalne. :)
A łosie są super. :)
-
izaa_a
2011/12/09 00:05:51
sliczne sa Twoje pierniczki...;))))
-
2011/12/09 06:31:09
Bardzo mi się podobają takie łosiowe pierniczki ! Pięknie się prezentują ! :)
-
2011/12/09 07:58:00
Kasiu* W każdym sklepie w którym jest dział ze zdrową żywnością :)
-
Gość: margo, *.adsl.inetia.pl
2015/12/21 21:24:03
Upiekłam! Są wspaniałe,cudownie pachną i bardzo smaczne. Na drugi dzień polukrowałam:) Na trzeci były już mięciutkie :) Dziękuję za świetny przepis!