Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Cynamonowe bułeczki

cynamonowe bułeczki

Kiedy każde wyjście z domu skazane jest na zmaganie się z mrozem, to marzę by, chociaż w kuchni królowało ciepło. Jeżeli do tego dołączymy aromat pieczonych bułek z cynamonem, to taka zima nawet dla takiego zmarzlucha jak ja, przestaje być dokuczliwa a maślane wianki z chrupiącym cukrem coraz bardziej przypominają mi babcine wypieki. Mimo tego całego maślano cynamonowego nadzienia smak jest bardzo zrównoważony dzięki dodatkowi do ciasta kardamonu. Niestety ze zgrozą stwierdzam, że takich bułeczek na ciepło można zjeść więcej niż się powinno i tych kilkanaście sztuk znika w mgnieniu oka.

Składniki:

(15 sztuk)

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 7, 5 łyżki drobnego cukru
  • 1 średnie jajko
  • 0, 5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml pszennej maki ( ok. 400g)

Nadzienie

  • 3 czubate łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g miękkiego masła

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • Gruby cukier

cynamonowe bułeczki

Ciasto na bułeczki można wyrobić zarówno w automacie do wypieku chleba, robotem lub ręcznie.

W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże. Dodajemy cukier, kardamon i jajko.  Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy i dodajemy stopniowo do mleczka drożdżowego.  

Dokładnie wyrabiamy, wlewając na końcu stopiony, chłodny tłuszcz. Ciasto na początku będzie lekko lepiące., by później stać się gładkie i lśniące.

W zależności od płynności użytego tłuszczu może wystąpić potrzeba dodania do ciasta dodatkowo 4 łyżek mąki.

Ciasto dokładnie wyrabiamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W automacie wybieramy program do wyrabiania i wyrastania ciasta bez funkcji pieczenia.

Przygotowujemy nadzienie. Cukier łączymy z cynamonem a masło roztapiamy na krem.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat, oprószamy go z wierzchu mąką i rozciągamy wałkując na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm. Smarujemy cienko masłem i solidnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Ciasto składamy na trzy , otrzymując prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Omączonym plastikowym ostrzem noża kroimy ciasto na pasy o szerokości 2 cm, które lekko rozdzielone od siebie pozostawiamy na około  3-5 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 220-225 stopni C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Poszczególne paski lekko skręcamy, zawijając lub sklejając ze sobą końce i formując nieduże wianki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem.

Pieczemy 12-15 minut. Studzimy bułeczki najpierw na blasze a później przenosząc na kratkę.

 

 

wtorek, 31 stycznia 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
upl
2012/01/31 16:37:08
wyjatkowo apetycznie wygladaja :-)
-
izaa_a
2012/01/31 16:53:32
slicznie wyglądają...;)
-
wiosenka27
2012/01/31 17:04:05
Pięknie skręcone. Ja też dzisiaj piekłam bo nie mogłam się niczym rozgrzać i dopiero robot w kuchni mi pomogła:)
-
2012/01/31 17:19:06
Rzeczywiście idealne na taką pogodę. Cudownie uformowane do tego.
-
gosiab_3
2012/01/31 17:24:03
no,zaslinie sie!!!! cynomonowe buleczki w jakiejkolwiek postaci "chodza" za mna od ponad roku....ech...zbieram sie i zbieram i zebrac na nie nie moge....Pyszniutko w tym wydaniu wygladaja :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
zauberi
2012/01/31 17:37:40
śliczne koła :), rozmarzyłam się
-
margot11
2012/01/31 18:21:11
aaaaaa ja tez chcę takie
Psze Pani czaruje tak ,że aż pachnie przez monitor
-
grazyna00711
2012/01/31 18:21:55
Pyszności i śliczności ! Robiłam niedawno podobne, ale nie wyszły takie śliczne :)
Jak miło jeść takie bułeczki w mroźną pogodę, może i ja jakieś zrobię ?
-
ogrodybabilonu
2012/01/31 18:41:31
Niestraszna zima z takimi wianuszkami. Czarujesz nawet mróz :)
-
majanaboxing
2012/01/31 18:51:16
Jejku,jakie one są śliczne! Beatko cuda tworzysz, wiesz? Smaczności.
Uwielbiam cynamonowe :)
Pozdrowienia:)
-
darkangelika
2012/01/31 19:18:43
Drożdżowe i cynamon owe, czego chcieć więcej ;) Obłędne bułeczki ;)
-
kucharnia
2012/01/31 20:04:00
Szarlotku! Przepiękne! Takie pachnące bułeczki teraz mi się zamarzyły....
Pozdrawiam Cię!
-
piegusek1976
2012/01/31 21:48:15
już sobie wyobrażam ten zapach!!! pięknie pozwijane, pozdrawiam
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2012/01/31 22:28:09
Cynamonki w wersji precelkowej :) Zaklepane, zapisane, zrobię :)
-
ugotujmy
2012/01/31 22:31:58
można stracić głowę dla Twoich bułeczek.
-
2012/02/01 12:00:46
Urzekły mnie swoim kształtem:) cudowne:)
-
2012/02/01 15:08:38
Nie ma nic lepszego jak coś ciepłego i taka o to bułeczka a na dworze niech zima szaleje. U mnie dziś prawie - 20 brrrrrr ;)
-
anna.kaminska.pl
2012/02/01 18:55:42
Śliczne cynamonowe wiatraczki!
Idealne na mroźne dni.Taki pocieszacz dla ciepłolubnych.
Amber
-
atina_bc
2012/02/02 05:42:58
jakie cudowne!!!!! no arcydzieła i pewnie jeszcze przepyszne:)
-
pinkcake
2012/02/02 16:11:51
Jakież one śliczne!
-
przepysznik
2012/02/04 19:17:58
Niestety, albo stety, drożdżowe wypieki na świeżo są tak pyszne, że naprawdę ciężko się powstrzymać :] Dlatego piekę je dość rzadko :( W takim wypadku zawsze pomaga duża rodzina i taką mam w planach :D Dopóki jednak jest nas tylko dwójka, trzeba zmniejszać przygotowywane porcje, albo zapraszać często znajomych na planszówki i smakołyk :D Taki bułeczki są zdecydowanie świetnym wabikiem na znajomych ;)
-
zjedz_mnie
2012/02/08 20:45:54
Drożdżowe, cynamonowe... moje smaki, apetyczne ;]
-
kuchnia_breni
2012/02/21 11:10:35
Wypróbuję je chyba kiedyś bo wyglądają przepysznie, a moje dzieci uwielbiają tego typu rzeczy ;)
-
chanya13
2012/02/26 14:50:24
Ich cynamonowy aromat - coś cudownego, ślicznie wyglądają.