Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Orzechowe ciasto z kokosem

ciasto orzechowe z kokosem

Przepis na to ciasto kieruję do tych, których dopada niechciejstwo przez duże N a z pewnych względów muszą trochę pobuszować w kuchni.  Niezwykle proste do wykonania,zawsze się udaje i jest bardzo , bardzo smaczne. Prawie wszystkie składniki odmierzamy za pomocą miarki a wszelkie ucieranie wykonuje za nas robot. Już widzę te wasze lekkie uśmiechy i szept … Fajna sprawa……… A gdyby i przekładanie kremem było tego dnia szczytem nie do zdobycia, to najprościej z tego zrezygnujcie lub podajcie ciasto swoim gościom z masłem orzechowym lub czym tylko chcecie. Pozostanie jedynie problem zmywania, ale znając inwencję kobiet wiem, że i na to zajęcie znajdziecie ochotnika.

Składniki;

Tortownica o średnicy 24 cm

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 300 ml drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 400 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml wiórków kokosowych
  • 300ml lekko posiekanych orzechów włoskich
  • 200 ml śmietany kokosowej lub kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Krem

  • 90 g miękkiego masła
  • 300 ml cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 1 opakowanie (150-200 g) orzechów włoskich

ciasto orzechowe z kokosem

Masło ucieramy na krem z cukrem i pojedyńczo wbijanymi do masy jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, łączymy z posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Do utartej masy nie przerywając miksowania dodajemy naprzemiennie przygotowaną mąkę i śmietanę wymieszaną z ekstraktem waniliowym.

Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy na dolny poziom nagrzanego piekarnika ( grzanie góra/dół). Pieczemy około 75-80 minut lub do suchego patyczka wbitego w środek ciasta.

Przygotowujemy krem. W tym celu ucieramy na krem masło z cukrem pudrem, mascarpone i ekstraktem waniliowym.

Ostudzone ciasto dzielimy na trzy krążki, przekładamy cienko kremem, składamy i pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Obsypujemy boki posiekanymi orzechami. Schładzamy w lodówce. Zachowuje swoją świezośc około 1 tygodnia .

Uwagi: Krem jest słodki i jest go niewiele, ale zapewniam, ta ilość w zupełności wystarcza.

sobota, 21 stycznia 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/21 16:10:52
mnie zachęciłaś:) pysznie wygląda:)
-
anna.kaminska.pl
2012/01/21 16:21:01
Śliczne zdjęcia Szarlotku!
I ciasto,ach jakie wykwintne.
Serdeczności!
Amber
-
kulinarnespotkania
2012/01/21 17:23:09
rewelacyjne ciacho:) wyglada fantastycznie i niesamowicie pysznie:)
-
dusiowaa
2012/01/21 17:38:28
ale przepiękne.
-
margot11
2012/01/21 18:34:46
ojej , co ciacho to mercedes
-
majanaboxing
2012/01/21 21:25:36
Śliczne to ciasto Beatko. DO kokosu namawiać mnie nie trzeba :)
Pozdrowienia :*
-
judik1119
2012/01/21 22:00:49
ciasto wygląda zachwycająco!:)
-
wiosenka27
2012/01/21 22:40:20
Wyobrażam sobie jak musi cudownie smakować:)
-
ugotujmy
2012/01/22 09:21:57
cudne są te oblepione orzechami brzegi.
-
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/22 12:23:27
super! wygląda lekko i puszyście, to lubię :)
-
2012/01/22 12:35:04
Wygląda bardzo ekskluzywnie i torcikowo.
A mnogość orzechów tylko zachęca do konsumpcji. :)
-
margot11
2012/01/22 13:24:54
ja tylko jeszcze chciałam dodać ,że jesteś mistrzynią wśród mistrzyń Beatko*
-
2012/01/22 14:23:24
Ojej jakbym dopadła się do tego ciacha sama bym je wsunęła ;D
-
ogrodybabilonu
2012/01/22 20:15:09
Bajeczna orzechowa słodkość!
-
monica-wino-i-oliwki
2012/01/23 11:21:21
Lubię połączenie kokosu i orzechów. Pięknie wyszło :)
-
zawszepolka
2012/01/23 12:10:42
A ja tylko dodam, że zgadzam się z Alcią :D
-
piegusek1976
2012/01/23 22:19:28
ooo ja jakie cudne ciacho-zazdroszczę talentu:)
pozdrawiam
-
atina_bc
2012/01/24 05:07:34
Cudowne połączenie! Pysznie wygląda:)
-
pinkcake
2012/01/25 18:50:21
Mmmm, pyszności... A u mnie nawet ciężko powiedzieć, że mnie nic się nie chce, mnie się kompletnie nic nie chce.
-
grazyna00711
2012/01/27 09:57:31
Orzechy i kokos - ależ kusisz Szarlotku :)
-
Gość: malwinnnka, *.adsl.inetia.pl
2012/01/28 20:03:48
Witam.
Pięknie wygląda to ciasto, zrobię je na jutrzejsze spotkanie u znajomych.
Mam pytanie,mam mleko kokosowe, które muszę wykorzystać, czy mogę go użyć zamiast śmietanki kokosowej?
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wspaniałego bloga.
basia
-
2012/01/28 21:02:39
Malwinko* Ależ tak , mleko kokosowe też będzie doskonałe :)
-
Gość: malwinnnka, *.adsl.inetia.pl
2012/01/29 21:10:52
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wyszło na to, że zrobię to ciasto w tym tygodniu na imieniny syna. Dam znać, jak smakowało:)
Pozdrawiam serdecznie.
-
lateksowy
2012/01/30 13:53:39
uwielbiam takie proste przepisy, ja bym to polał polewą z czekolady :) Jest smaczniejsza :)
-
Gość: Daga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/22 19:57:23
Wpadło mi to ciacho w oko już jakiś czas temu a teraz mam ochotę upiec coś z orzechami :) Mam tylko pytanie. Czy to na pewno ma być np 300 ml cukru, 400 ml mąki a nie 400 g? Pozdrawiam :)
-
cecyliakonkol
2015/10/22 20:01:42
_____________________________________________________________________
NA TYM BLOGU WSZELKIE PRZEPISY TO WYBITNA SZTUKA! *****
TEN PRZEDSTAWIONY + ZDJĘCIA TO WYŻYNY SMAKOWITOŚCI...

_____________________________________________________________________
-
Gość: AleTorcik, *.internetia.net.pl
2017/06/03 01:44:50
Wygląda pysznie, muszę wypróbować!