Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowo-kawowe

Ciasto czekoladowo-kawowe

Ciasta zawierające w sobie czekoladę są na tyle różnorodne, że czasami stają się jedynie tłem dla innego smaku. W tym wypieku dominującym smakiem jest likier i kawa nadająca puchatemu ciastu bardziej zdecydowanego charakteru. Idealne do popołudniowej kawy. Jeżeli przerażają nas duże ilości ciasta, to proponuję przygotować połowę przedstawionych poniżej składników i upiec ciasto w formach na muffinki. Otrzymamy wówczas 6 ogromniastych ( 1 babeczka =2 porcje) lub 12 średniej wielkości babeczek. Lukier na polewę jest w oryginale zbyt gęsty i cukrowy, dlatego proponuję dodanie do niego kremówki, dzięki której otrzymamy taką konsystencję polewy, która nam najbardziej odpowiada.

Składniki:

(na formę o średnicy 25 cm)

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 90 ml kawowego likieru (np. Irish cream)
  • 90 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 7 jajek

Polewa

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • Śmietana kremówka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę smarujemy masło i oprószamy mąką.

 Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuszczamy na parze i łączymy z olejem, likierem, wodą i kawą. Na końcu dodajemy żółta i mieszając drewnianą łyżką wsypujemy po trochu mąkę, ucierając masę do gładkości. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy w dwóch podejściach do ciasta. Gotowe przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Gotowe studzimy 15 minut w formie, wyjmujemy i dostudzamy na kratce.

Przygotowujemy polewę. Kawę rozpuszczamy w likierze i łączymy z masłem. Ucieramy dodając stopniowo cukier puder. Otrzymamy bardzo gęstą masę, którą możemy rozcieńczyć do pożądanej konsystencji dodając stopniowo po 1 łyżce słodkiej śmietany. Rozprowadzamy na cieście.

Uwagi: Ciasta nie wolno zbyt długo piec, gdyż wyschnie i będzie się kruszyło.

Źródło: Złota księga czekolady

czwartek, 08 marca 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2012/03/08 18:22:30
Ach, ach, ach! Cudne! I ta kawa, ten likier! Spływam rzewnymi łzami...
-
wiosenka27
2012/03/08 18:54:54
Wspaniale się zapowiada:)
-
margot11
2012/03/08 19:06:14
Beatko,ach świetne to ciasto i jeszcze ten kawowy lukier mniam.a wiesz ,że ja mam tą ksiazke , bardzo ja lubię,ale nic jeszcze z niej nie robiłam , nie piekłam?
-
anna.kaminska.pl
2012/03/08 19:11:39
Och Szarlotku,cudowne ciasto!
Zawsze kiedy Cię odwiedzam,trafiam na coś wyjątkowego.
Ale to ciasto szczególnie mi się podoba i w weekend je upiekę.
Amber
-
2012/03/08 19:46:30

Gosiu * Spływam rzewnymi łzami... ale mi się to podoba ;D
Aluś, czyli lubisz okładkę :) Jak na razie, każdy przepis po który sięgnęłam sprawdził się w 100 % ....No, ale w końcu autorami są ludzie sukcesu, wiec musi być OK :)
-
2012/03/08 19:51:18
Czekoladowo - kawowa rozkosz. Najlepszego!
-
majanaboxing
2012/03/08 21:00:52
O,piękne jest i jeszcze ten lukier na wierzchu, mniam! :))
Wszystkiego najlepszego Kochana :*
-
kulinarnespotkania
2012/03/08 21:10:11
mmm... te smaki mi bardzo odpowiadaja:) wszelkie slodkosci kawowe bardzo lubie, choc kawy nie pijam w ogole:)
-
2012/03/08 21:38:31
Super, Szarlotko!
I jakby specjalnie dla mnie - z opcją muffinkową (dziękuję). :)
-
chanya13
2012/03/08 21:42:55
Wspaniale się prezentuje, a księgi troszeczkę zazdroszczę. Pozdrawiam
-
2012/03/08 21:43:13
Polewą mnie uwiodłaś.
-
Gość: kachna2086, 109.255.74.*
2012/03/08 22:00:12
fiu fiu :) ale smakołyki...
-
Gość: estyka1, *.compower.pl
2012/03/08 22:31:42
o mamo.... piękne ciasto :) Miałam tę książkę w rękach na targach książki i wracałam po nią 2x ale że wczesniej nakupiłam stosik innych to nie miałam sumienia naciągać męża jeszcze na nią... ale kusiła.... kusiła.... Ciasto wygląda pięknie :)
-
2012/03/09 13:17:51
Przyznam szczerze, ze mnie tortownica 25 nie przeraża ....a takie ciasto zjadłabym bardzo chętnie:) pięknie jak zawsze Kochana:)
-
2012/03/09 19:40:23
Mnie na pewno nie przeraża wielkość ciacha, takie poszło by w 2 dni ;)
-
grazyna00711
2012/03/10 19:23:43
Uwielbiam ciasta o takim smaku ! Pysznie wygląda :)
-
Gość: Aurora, *.henet.pl
2012/03/11 08:37:21
Nawet jeśli tu czekolada jest tłem ,to mimo wszystko jest to tło bardzo ważne ;)

A przepis w sam raz nadaje się do Czekoladowego Wyznania - szczegóły u mnie na blogu lub na Facebooku (Czekoladowe Wyznanie) :))

pozdro czeko! :D
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.245.*
2012/03/18 11:18:45
Uwielbiam ciasta z kawą, wygląda rewelacyjnie:-)
-
Gość: ania vespertinee, *.dynamic.chello.pl
2012/03/19 21:05:13
Ślicznie się prezentuje, lubię zestawienie kawa+czeko - klasyka.
-
gruszkazfartuszka
2012/03/20 12:21:10
aż mi zaburczało w brzuchu :) ta polewa wygląda bosko! Szkoda tylko, że z masłem, ja bym chyba zastąpiła ją olejem rzepakowym, żeby nie podnosić poziomu cholesterolu :)