Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasteczka - chryzantemy

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniem

Chińskie kruche ciasteczka przypominające kwiaty chryzantemy i wypełnione po brzegi pysznym nadzieniem, to jest to, co bardzo lubię. W oryginale nadzieniem jest pasta z czerwonej fasoli, ale ze względu na trudności w przekonaniu bliskich do tego nowego smaku, zastąpiłam go na bardziej przychylny figowo migdałowy. Ciastka na początku są pracochłonne, ale szybko okazuje się, że powtarzalność poszczególnych etapów usprawnia pracę nad ciastem czyniąc ją bardzo przyjemną.    W zależności od upodobania możemy regulować smak mniej lub bardziej dosładzając ciasto lub nadzienie. Fantastyczne w wersji wytrawnej ze szpinakowo serowym nadzieniem, gdzie ilość cukru w cieście zmniejszamy do 10-15g a środek ciastek posypujemy sezamem.

Składniki:

(8 sztuk)

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 25-30 g cukru pudru
  • 90 g smalcu ( ewentualnie masła )
  • 50-60 ml ciepłej wody

Nadzienie

  • 100 g suszonych fig
  • 110 g migdałów w płatkach (lub mielonych)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 krople olejku migdałowego

 

Nadzienie figowe można przygotować kilka dni wcześniej i do czasu wykorzystania przechowywać w lodówce.

W tym celu suszone figi zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia. Wyjmujemy owoce z kompotu, zachowując 2 łyżki płynu. Odcinamy z fig twarde ogonki i dzielimy na połówki. Płatki migdałowe mielimy z drobnym cukrem, dodajemy pokrojone figi, 1 łyżkę kompotu i olejek.Miksujemy na pastę. Gdyby była zbyt gęsta, to dodajemy drugą łyżkę kompotu.

Przygotowanie ciasta

120 g mąki pszennej ( pszenną można zmieszać z chlebową w stosunku 1: 3) przesiewamy, dodajemy cukier i 50 g smalcu pokrojonego w kostkę. Rozcieramy palcami tłuszcz z mąką lub krótko miksujemy. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę, tak by ciasto uzyskało miękką, lecz nie lepką konsystencję. Gładkie ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 20-30 minut.

Pozostałą pszenną mąkę zagniatamy z 40 g smalcu. Gdyby ciasto było zbyt twarde, to wystarczy go dłużej wyrabiać. Zbyt miękkie –schładzamy. Powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto schładzane w lodówce.

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniemOba rodzaje ciasta dzielimy na osiem równych części, formując z nich niewielkie kulki.  Aby ciasto nie obsychało przykrywamy je folią. Nadzienie dzielimy na porcje.

Porcję z ciasta tłuszczowo cukrowego, rozpłaszczamy na placek i lekko wałkujemy. Układamy małą kulkę na środku rozwałkowanego koła, zbieramy zewnętrzne brzegi ciasta i sklejamy u góry, tworząc zgrabną piłkę.

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniem

Ciasto spłaszczamy i wałkujemy na owalny placek, który następnie ściśle rolujemy.

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniem

Obracamy rolkę ciasta o 90 stopni i ponownie wałkujemy na długi, wąski owal, który ponownie ściśle rolujemy.  Powtarzamy w/w czynności formowania ze wszystkimi porcjami ciasta. Gotowe rolki odstawiamy na 15 minut, by ciasto odpoczęło.( Ważne i tej czynności nie pomijamy )

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniem

Ciasto i wałek podczas wałkowania, bardzo oszczędnie podsypujemy mąką, aby ciasto nie zrobiło się zbyt suche.

W zależności od tego ilu płatkowe mają być nasze ciasteczka, będziemy wałkować rolki na placuszki o średnicy od 6-dla 8 płatkowych do 8 dla 12 -płatkowych kwiatków.

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniem

Rolkę ciasta, stawiamy pionowo ( na ślimaku, dzięki czemu uzyskamy delikatne listkowanie ciasta), spłaszczamy i wałkujemy na placuszek. Układamy na środku koła nadzienie, zbieramy krawędzie ciasta i ściśle zlepiamy na górze.

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniem

Układamy sklejeniem na blacie, delikatnie spłaszczamy na 6-8 cm placuszki, uważając by ciasto nie popękało pod naporem dłoni.

Chińskie kruche ciasteczka z nadzieniem

Nacinamy na 8-12 części nie dochodząc do środka ciasta i skręcamy każdy płatek o 90 stopni. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Ciastka smarujemy żółtkiem lub białkiem i posypujemy środki kwiatków grubym cukrem. Pieczemy około 25 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru. Studzimy na blasze.

Uwagi: Początkującym proponuję wykonanie bardziej 8 niż 12 płatkowych kwiatków. 

Żródło: 菊花酥,
 菊花酥的一天
środa, 25 kwietnia 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Natalia, *.acn.waw.pl
2012/04/25 17:05:22
Mmmm nadzienie figowe - brzmi doskonale. A kwiatuszki są przeurocze. Prawdziwa sztuka
-
majanaboxing
2012/04/25 17:32:15
Jejku, Szarlotko one są nieziemsko piękne! Cudownie wyglądają, taka misterna praca z sercem. Jesteś niesamowita z tymi wypiekami.
Naprawdę podziwiam!
Pozdrowienia cieplutkie:*
-
darkangelika
2012/04/25 17:36:59
Chyba warte wysiłku, bo efekt świetny ;)
-
pinkcake
2012/04/25 18:22:58
Niesamowita jesteś! Czy Ty masz prywatną czarną dziurę, która wydłuża Ci dobę? Bo jeśli tak, to pożycz na trochę:D
Cudne te ciasteczka, przecudne!
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/25 18:29:14
Podziwiam, ale wniskując ze składu, warto je zrobić! Są piękne! przepyszny przepis!
-
zauberi
2012/04/25 18:52:52
świetnie wyglądają :)
-
judik1119
2012/04/25 19:15:49
Ależ one pięknie wyglądają! Prawdziwe cuda wyczarowujesz!:)
-
estyka
2012/04/25 19:48:47
przepiękne!!! Ale jakie pracochłonne! :) Cudne!
-
ogrodybabilonu
2012/04/25 20:19:05
Jesteś niesamowita!
-
2012/04/25 20:44:00
Jak zwykle jestem pod wrażeniem Twoich wypieków, ciasteczka przepiękne :)
-
piegusek1976
2012/04/25 20:44:50
wow, niesamowicie wyglądają te ciasteczka!!! warte zachodu:)
-
Gość: Jak u M-gdy, *.aster.pl
2012/04/25 20:52:56
przepiękne, szkoda tylko, że takie pracochłonne ;)
-
Gość: justka2712, *.chomiczowka.waw.pl
2012/04/25 21:20:24
Piękne są! Ja nawet zajrzałam do źródła z którego zaczerpnęłaś przepis i powiem Ci, że Twoje są piękniejsze:) A i chylę czoła, bo jak dla mnie są zbyt pracochłonne
-
agattekh
2012/04/25 21:53:13
Ale sie napracowałaś, ale efekt gwarantowany, śliczne te ciasteczka :-) nie do przebicia :-)
-
alinkawyka
2012/04/25 22:42:38
Fantastyczne:) Brak mi słów, by wyrazić swój zachwyt:)
-
Gość: Mama Alergika, *.home.aster.pl
2012/04/25 23:15:44
Wyglądają na pracochłonne, ale wyszły piękne. Ważne jest też to, że ze składników dla Alergika:) Przepis na ciasteczka zapisałam:)
-
2012/04/26 06:06:43
O kurczę ! Jestem pod wrażeniem !
Po raz kolejny podziwiam Twoją cierpliwość do produkowania takich filigranowych cudeniek :)
-
2012/04/26 08:38:26
Szarlotko, doskonała instrukcja wykonania - jak zawsze - wzbudza we mnie nadzieję, że może nawet udałoby mi się takie cudo stworzyć. :)
To, czy rzeczywiście się uda, to inna sprawa, ale sama chęć, to już dużo. :)
Rewelacyjne są. :)
-
aga-aa
2012/04/26 09:30:28
Szarlotku śliczne kwiatki, jesteś niesamowita w tych słodkościach, które czarujesz
-
Gość: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
2012/04/26 10:20:13
Wow!! Cudowne.... Z pewnością je wypróbujemy :)
-
2012/04/26 10:56:41
Szarlotku cudne ciasteczka:) ....jest przy nich trochję zabawy, ale widać, zę warto:)
-
Gość: Evitaa, *.ptpw.pl
2012/04/26 12:44:08
Piękne. I jakie pyszne nadzienie.
-
2012/04/26 15:51:19
Nie cierpię słodyczy, więc bardzo rzadko cokolwiek słodkiego robię, ale przyznam, że czasem zaglądam do Ciebie tylko po to, żeby pogapić się na zdjęcia, i tylko wtedy, kiedy Osobisty nie zagląda mi przez ramię, bo zaraz byłoby kwilenie, żebym też takie coś upiekła ;-)
-
Gość: Kulinarna Fuzja, 217.153.207.*
2012/04/26 16:49:41
Podziwiam Twoje "fikuśne" wariacje ! Niesamowicie wygląda :)
-
kulinarnespotkania
2012/04/26 19:22:49
bardzo, bardzo sliczne:) az buzka sie smieje na sam widok takich ciasteczek:)
-
burczymiwbrzuchu
2012/04/26 19:51:35
Wow! Fantastycznie, bardzo mi się podobają ciasteczkowe chryzantemy :)
-
gosiab_3
2012/04/27 08:23:21
o rety Szarlotku!!!!!!!!!!! jestes niesamowita!!!!!!!!!chyle czola, ja jestem za leniwa na takie "wygibusy" z ciastem (czerwienie sie) cudnie Ci one powychodzily,nie umiem sie napatrzec!!!

Usciski :)
-
Gość: mandy, *.echostar.pl
2012/04/27 11:28:51
Wyglądają nieziemsko, ale niestety mam kategoryczny zakaz spożywania smalcu i masłą :( Jak ciasteczka, to tylko na oleju rzepakowym, bo obniża poziom cholesterolu. A szkoda, bo są na prawdę apetyczne!
-
2012/04/27 17:22:56
Mandy* Ależ może być i olej. Ja wykorzystałam smalec, bo po pierwsze akurat pozostał mi z pieczenia innych ciastek a po drugie bardzo chciałam sprawdzić czy na pewno smalec nie będzie wyczuwalny. W drugim przekierowaniu autor mówi o oleju a że ciasteczka księżycowe też się piecze na oleju , więc nie ma strachu, wszystko powinno się udać :)
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2012/04/28 13:01:11
Misterna robota :D
-
anus77
2012/05/11 08:26:14
Jestem pod wielkim wrazeniem!!!!
Naprawdę!!!!
-
j_o
2012/06/28 22:40:20
dziękuję za odwiedzenie mnie na manufakturaciastek.blox.pl. Zapraszam do polubienia na facebook.com/manufakturaciastek i śledzenia moich poczynań:)
-
Gość: milly, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/16 12:51:47
Mam 80 urodziny babci za 2 tygodnie i rodzinna kolacje, bardzo spodobal mi sie przepis, czy mozna jeszcze jakis przepis na nadzienie szpinakowe?!
-
2012/10/16 16:16:18
Milly, niezależnie od użytego nadzienia musi być ono gęste inaczej podczas pieczenia popłynie . Proponuję użyć świeżego szpinaku, czyszcząc go, myjąc i lekko rozdrabniając. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek rozgnieść . Na masełku udusić warzywa, doprawić pieprzem, odrobiną gałki i solą. Zdjąć z ognia dodać pokruszony ser feta, przestudzić. Zimnym nadziewać. Do duszenia można również dodatkowo dodać odrobinę śmietany. Przy szpinaku mrożonym trzeba mocno odparować wodę. Leniwi mogą skorzystać z gotowego produktu jakim jest np. szpinak w sosie serowym, redukując sos do minimum i dodając trochę sezamu.
-
Gość: milly, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/17 00:26:27
Dziekuje Szarlotku! Wyprobuje :D