Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki ze słodkimi buraczkami

Bułeczki z nadzieniem z buraczków

Chciałabym podzielić się przepisem na niebanalne bułeczki i to nie tylko ze względu na ich intrygujący kolor, ale i zestawienie smakowe.  Ich uniwersalność jest wręcz zaskakująca a poczęstować nimi można zarówno tych, którzy buraczkom mówią zdecydowanie nie -w wersji bez farszu, mężczyznom bardziej na ostro wzbogacając nadzienie chrzanem a wierzch gruboziarnistą solą i tym, którzy kochają łagodność, zwyczajnie z naturalnie słodkimi buraczkami. Która wersja przypadnie wam do gustu, tego nie wiem, ale że warto je upiec tego akurat jestem pewna.

Składniki:

( 4 spore sztuki)

  • 2 buraki ( 500g)
  • 0, 5 litra ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 130 g płatków owsianych
  • 110 g mąki pszennej razowej
  • 540 g mąki pszennej + ok.0, 5 szklanki na podsypywanie

Buraki myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki w wiórki.

Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Mąkę pszenną łączymy z mąką razową, solą i dokładnie mieszamy.

 Do misy robota wlewamy pozostałą wodę, dodajemy 1/3 porcji startych buraczków, podrośnięte drożdże i płatki owsiane. Mieszamy do połączenia, poczym wyrabiając na niskich obrotach, stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy około 4 minut.

Jeżeli ciasto wyrabiamy ręcznie to czas wyrabiania wyniesie około 10 minut. W zależności od wchłanialności posiadanej mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej mąki.

 Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.  Wyrośnięte, wyjmujemy na omączony blat i dzielimy na 4 części. Gdyby ciasto było zbyt luźne, to każdy kawałek podsypujemy mąką, rozpłaszczając i kształtując na prostokąt o 1 cm grubości. Smarujemy wierzch z pominięciem brzegów czubatą łyżkę tartych buraczków i rolujemy zaczynając od węższej strony, lekko przy tym rozciągając naszą bagietkę.

Bułeczki z nadzieniem z buraczków

Gotową układamy na blasze i przygotowujemy kolejne bułeczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 225~C. Przed pieczeniem nacinamy ostrym nożem i smarujemy wodą.

Pieczemy około 20 minut lub do lekkiego przyrumienienia, wkładając blachę z bułkami na środkowy poziom w piekarniku. Studzimy na kratce.

Bułeczki z nadzieniem z buraczków

Autor przepisu: Katri Schröder, Interpretacja: Szarlotek

sobota, 18 sierpnia 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
shinawa
2012/08/18 10:50:50
wyglądają kusząco :)
-
Gość: Amber, *.adsl.inetia.pl
2012/08/18 17:06:50
Beatko,
czekałam i czekałam.
Zaglądałam i zaglądałam...
I jaki piękny powrót.
A bułeczki są genialne!
Na pewno je upiekę.
Serdeczności przesyłam.
Amber

-
olciaky
2012/08/18 18:05:15
Pychota!:)
Smakowite i ciekawy pomysł!
-
wiosenka27
2012/08/18 19:38:22
Wow! Niebanalne:)
-
Gość: Evitaa, *.play-internet.pl
2012/08/18 19:47:34
Jak miło znów Cię czytać (i oglądać!) :).
Niesamowity, zaskakujący przepis. Dodatek buraczków w bułeczkach jest bardzo ciekawy i daje fajny kolorystyczny efekt, będzie trzeba spróbować. Pozdrawiam!
-
2012/08/18 23:40:48
fju, fju, boskie!
-
karmel-itka
2012/08/19 00:17:11
o rany... nie dość, że razowe, w kolorze pink, to nadziane burakami! ale eksces.
-
2012/08/19 09:30:36
Takich bułek to nigdzie nie spodziewałam się znaleźć ....a tu jak widać Szarlotek zaszalał:) fantastyczny pomysł Kochana:)
-
wiolkaz79
2012/08/19 10:44:00
Cudowne! Moja babcia 20 lat temu robiła coś podobnego :)
-
codojedzenia
2012/08/19 12:12:09
Oryginalny przepis!
Przy okazji zapraszam cie do zabawy, do ktorej sama zostalam zaproszona
codojedzenia.pl/zabawa-w-11-pytan-wciagnelo-mnie/
-
2012/08/19 20:00:33
Doskonałe! Świetny pomysł na buraczki! Pozdrawiam
-
2012/08/19 21:54:38
Bardzo interesujący pomysł na buraczki.
Ja lubię tradcyjnie (z dużą ilością chrzanu), ale takiej bułeczki bym nie odmówiła. :)
-
agattekh
2012/08/21 13:18:52
Fajny pomysł z tymi buraczkami, całkiem oryginalne bułeczki Ci wyszły, super :-)
-
majazteca
2012/08/21 16:57:55
Fantastyczne. I w dodatku z moimi ukochanymi buraczkami :))

Fajnie, ze znow jestes :)
-
pinkcake
2012/08/22 23:40:14
Zrobię sobię i już! :) A jak się miewają Rudaski?
-
majanaboxing
2012/08/23 19:06:38
Beatko,cieszę się,ze wróciłaś :) A bułeczki wyglądają cudownie! Wyobrażam sobie jak muszą smakować. Super :)