Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Jarzębinowy deser lodowy

jarzębinowe lody

Muszę przyznać, że są to jedne z bardziej oryginalnych lodów, jakie miałam okazję kosztować. Lekka, puszysta konsystencja za sprawą ubitej śmietany oraz delikatnie cierpko kwaśny smak jarzębiny i jogurtu, tworzy całkiem smaczne dziwadło. Owa cierpkość zapewne nie każdemu będzie odpowiadała wiec przepis jest bardziej skierowany do tych, którzy już znają smak jarzębiny, choćby z przetworów. Mnie na szczęście ten smak wręcz uzależnia a okolicznym drzewkom mówię drżyjcie, bo nadchodzę. Czego mi zabrakło w tym deserze? Hmm…. Może następnym razem dodam do masy lodowej kandyzowane owoce jarzębiny, bo jak szaleć to przecież na całego a tego małego dodatku troszeczkę mi brakowało.  Warto pamiętać, by zebrane na spacerze owoce, po umyciu i osuszeniu jagód poddać przemrożeniu, które wspaniale eliminuje nadmiar jarzębinowej goryczy. Uwaga! Nie spożywamy surowych owoców, ponieważ wywołują wymioty.

Składniki:

/4 porcje po 130 ml/

  • 200 ml oczyszczonych owoców jarzębiny (Sorbus aucuparia)
  • 100 ml wody
  • ½ laski wanilii
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 5 łyżek miodu ( lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietany do ubijania

Przemrożone i oczyszczone owoce jarzębiny lekko rozgniatamy, dodajemy nasiona wanilii i zalewamy wodą. Gotujemy do czasu, aż staną się blade i miękkie.  Przecieramy owoce przez sito a otrzymane puree po ostudzeniu łączymy z jogurtem, miodem i ekstraktem waniliowym.

Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z jarzębinowo jogurtowym puree. Rozdzielamy masę do czterech silikonowych foremek i mrozimy przez 2-3 godziny. 

Uwagi:, Aby uzyskać jasne smugi na łososiowym kolorze lodów, wystarczy przed nałożeniem masy lodowej posmarować resztką bitej śmietany ścianki foremek. Mocno zmrożone lody wyjmujemy na 10-20 minut przed podaniem.

 

piątek, 31 sierpnia 2012, szarlotek
Tagi: lody

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2012/08/31 14:06:01
Pomysł fantastyczny. Mam tyle jarzębiny na działce że wstyd czegoś z niej nie zrobić:)
-
zawszeewelajna
2012/08/31 14:09:54
Szarlotku, pomysł Łał..!!! Lecę szukać jarzębiny! Znam ją z dżemu jarzębinowego, który kiedyś robiła moja mam i takich PRL- owskich jarzębinek -cukierków, więc lubię bardzo. Ależ mi narobiłaś smaka...!
-
2012/08/31 14:19:58
U mnie zatrzęsienie dookoła jarzębiny :) Bardzo oryginalne i ciekawe lody. Smaku jarzębiny jeszcze nie znam ale może w tym roku uda mi się posmakować :)
-
pinkcake
2012/08/31 14:45:58
Super! Wspaniałe lody.
U mnie się jarzębina mrozi od kilku dni i nie mam kiedy jej przerobić:(
-
Gość: KulinarnaJa, 83.142.121.*
2012/08/31 15:58:29
Brzmi ciekawie!
-
2012/08/31 17:25:43
Jadłam tylko raz jarzębionowe przetwory, ale bardzo mi posmakowały. Te lody zapewne też przypadły by mi do gustu.
-
Gość: RED, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/31 19:18:03
A zrobisz z głogu, derenia, morwy, pigwy albo tarniny? Płonę z ciekawości, jak by Ci posmakowały :)
-
dziwobaba
2012/08/31 19:29:02
Świetne z tą jarzębiną. A właśnie się zastanawiałam nad jakimś jarzębionwym deserem, bo dżem jarzębinowy też uwielbiam:)
-
shinawa
2012/08/31 21:27:40
pierwszy raz widzę cos z jarzębiną.. REWELACYJNY pomysł!!
-
2012/08/31 21:56:26
U Ciebie Beatko zawsze się dzieje coś interesującego.
Tym razem "dzieje" się jarzębina.
O naparze słyszałam, o lodach (do tej pory) nie. :)
-
Gość: Amber, *.adsl.inetia.pl
2012/09/02 11:02:55
Beatko,
są wspaniałe!
Uwielbiam nieoczywiste smaki.
Słonecznej niedzieli.
Amber
-
piegusek1976
2012/09/02 21:53:40
jesteś niesamowita!!! lody jarzębinowe? świetny pomysł-bardzo lubię smak jarzębiny:) pozdrawiam
-
2012/09/05 11:21:27
Nie znam smaku jarzębiny, ale słyszałam, zę jest dość kwaśna:) .... lubię sorbet cytrynowy,a wiec może i takie jarzębinowe kawskowate lody by mi posmakowały:)
-
blenda2007
2012/10/15 14:49:52
niesłychane co można zrobić z jarzębiny:D
-
Gość: magdache, *.adsl.inetia.pl
2012/10/31 17:59:46
z jarzebiny?! super!
jak na to wpadlas?
z takich nazwijmy to wykwintnych deserow to tez swietne przepisy dala ta wlascicielka lodow grycan, www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-sorbety-to-nie-lody-z-wody,nId,624349,nPack,2 tu! tymiankowa czekoladaaa!