Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik na kruchym cieście

 jabłecznik na kruchym cieście

Wszyscy wiemy, że bardzo trudno oprzeć się smakowi staroświeckiej szarlotki, która pojawia się jesienią wypełniając miłym zapachem nasze domy. Jabłko potrafi kusić na wiele sposobów a różnorodność odmian sprawia, że każdy może znaleźć dla siebie taki owoc, który będzie mu najbardziej smakował lub pasował do przygotowanej potrawy. Śmiało znosi wszelkie eksperymenty, dopasowując się zarówno do słodkich jak i ostrych dodatków. Poniższy przepis to udane połączenie kwaśnych jabłek, słodkiego wina,  migdałów i charakterystycznego palącego smaku pieprzu.

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • Starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 130g miękkiego masła

Nadzienie

  • 850-900g obranych i pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek
  • 140g drobnego cukru
  • 125 ml słodkiego białego wina
  • Starta skórka z 1/2 cytryny
  • 70g płatków migdałowych
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo

jabłecznik na kruchym cieście

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i skórką cytrynową. Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto, wyrabiając tylko tyle czasu by składniki połączyły się ze sobą. Formujemy ciasto w kulę owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około godziny.

 Do garnka o grubym dnie wkładamy pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy cukier, startą skórkę z cytryny i wino. Gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż jabłka wchłoną wodę i ulegną częściowemu lub całkowitemu rozpadowi. Gotowe nadzienie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy do ostudzenia.

Tortownicę o średnicy 24 cm lub wyższą formę do tart smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Nadmiar okruchów wysypujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 185`C.

Kruche ciasto rozwałkowujemy pomiędzy foliami spożywczymi na koło takiej wielkości by pokryło dno i boki formy. Wykładamy ciastem tortownicę, dno nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy na nim kwiatową lub owocową galaretkę.

Do zimnego nadzienia z jabłek dodajemy płatki migdałowe, dokładnie mieszamy i wykładamy na kruche ciasto. Brzegi ciasta zawijamy do środka i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę.

Upieczone odstawiamy w formie na 10 minut, po czym zdejmujemy obręcz i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i szczyptą czarnego pieprzu.

Źródło inspiracji; 300 ricette dolci & dessert

niedziela, 23 września 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kamciss
2012/09/23 18:42:17
U mnie na stole kruche ale z jabłkami i gruszkami :)
-
2012/09/23 19:17:52
Beatko, kurczę, jadę tam do Ciebie i pożrę Ci całą tę szarlotkę. :))
Bo normalnie mnie wzięło. :D
-
margot11
2012/09/23 19:23:58
Jabłecznik jak ze snu , takiego najpiękniejszego
Jak on jest pięknie przyozdobiony , tak to tylko u Pani*
-
2012/09/23 20:15:24
Boski jabłecznik!
-
amaranthrose
2012/09/23 21:55:34
Wspaniały jabłecznik.
Tylko pozazdrościć, bo też chętnie bym go spróbowała:)
-
nobleva
2012/09/24 08:28:23
Oh, jak widzę to nadzienie to aż mnie skręca - takie wilgotne, taka masa jabłek! Super jabłecznik!
-
pinkcake
2012/09/24 20:57:43
Oj, za mną też chodzi szarlotka... :)
-
majanaboxing
2012/09/24 21:10:30
Pięknie wygląda ten jabłecznik. Ciekawy bardzo ten dodatek pieprzu.
Pozdrawiam cieplutko Beatko:*
-
kulinarnespotkania
2012/09/24 21:32:52
wyglada fajnie i podoba mi sie dodatek pieprzu:)
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2012/09/25 07:54:22
Ach jaki piękny!
Zachwycam się pierwszym zdjęciem.
A ten kawałek to dla mnie?
Amber
-
fantazjemagdyk
2012/09/25 11:30:25
pewnie, że trudno się oprzeć szczególnie takiemu cudu :)
-
2012/09/25 11:37:40
Toś mnie tym dodatkiem pieprz zaskoczyła .... uwielbiam jabłka i szarlotki:) buziaka zasyłąm:)
-
grazyna00711
2012/09/26 18:39:16
uwielbiam jabłeczniki ! Ten wygląda zjawiskowo i na pewno tak smakuje :)
-
Gość: Weronika, 95.108.87.*
2012/09/27 22:06:48
Wygląda bardzo wykwintnie :)
Zapraszam na moja szarlotkę na szybkie-gotowanie.blog.pl/
-
olciaky
2012/09/28 08:02:51
Szarlotku, pyszne ciacho.
A ja z innej beczki, czy będzie w tym roku różowa akcja?:)
Pozdrawiam ciepło
-
monica-wino-i-oliwki
2012/10/03 12:02:03
Mmm, jabłka, wino, migdały...czegóż chcieć więcej ? Tak, to prawda, zapach pieczonych jabłek jest jedynym w swoim rodzaju...i bardzo kojarzy się z jesienią.
Wspaniała szarlotka.


Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/06 17:16:08
Tarta wygląda przepysznie ....
-
olaciaa
2012/10/06 20:10:24
na pewno wyprobuje przepis bo wyglada bardzo smacznie :)
-
agattekh
2012/10/07 09:57:22
Wygląda bardzo apetycznie, śliczne foty :-)
-
gosiab_3
2012/10/14 06:57:51
az zapach jego czuje przez ekran monitora....przepysznie wyglada :)

Pozdrawiam cieplutko :)