Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Lekko orzechowy pasztet z dyni i jabłek

pasztet z dyni, cieciorki i jabłek

Jesień to doskonała pora na wypróbowanie nowych przepisów na pasztety. Czy nazywa się je pasztetem warzywnymi, strączkowym czy mięsnym to każdy rodzaj cieszy oko i rozpieszcza podniebienie. Mogą być podawane zarówno, jako przystawka, jak i danie główne. Zawsze są one smaczne i sycące. Poniższy przepis to wspaniałe połączenie słodkiej dyni, orzechowego smaku cieciorki i soczystego jabłka, które jeszcze bardziej uwydatnia głębię smaku pieczonej dyni.  Zaprezentowany przepis na pasztet powstał dzięki mojemu zaprzyjaźnieniu z Alą, która zawsze jest jak przyjaciel, przed którym można głośno myśleć i tworzyć wspaniałe smakołyki. Aluś, wielki buziak :)

A, że sezon na dynię to również czas zbiorów dyniowych rarytasów na Festiwalu Dyni, to chętnie dodam do pękatego koszyka smakołyków, lekko orzechowy pasztet z dyni i jabłek :)

baner Festiwal Dyni 2012

Składniki:

/keksówka 10x26cm/

  • 450g upieczonej dyni Hokkaido
  • 450g ugotowanej cieciorki
  • 420g startego na drobnej tarce jabłka ( ok.3 sztuk)
  • 200g cebuli (2 sztuki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 torebka suszonej szałwii ( 1, 75 g)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka młotkowego pieprzu z kolendrą
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek otrębów owsianych + 1 łyżeczka do posypania

pasztet z dyni, cieciorki i jabłek

Cebule siekamy lub kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na 1 łyżce oleju aż zmięknie. Dynię rozgniatamy z cieciorką np. za pomocą blendera. Dodajemy utarte jabłko, podsmażoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz otręby. Dokładnie wyrabiamy i przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu posypujemy otrębami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C na około 50 minut. Studzimy w formie a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce. Podajemy z ciemnym pieczywem lub mieszanką sałat.

poniedziałek, 29 października 2012, szarlotek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Salvador Dali, 83.230.64.*
2012/10/29 08:54:22
hmm.. brak mięsa w pasztecie, to cos zadziwiającego, ale wygląda baaardzo pysznie, trochę nawet jak keks :)
A pasuje on do różnego rodzaju pieczywa?
-
2012/10/29 09:07:08
Szarlotku genialny przepis. Muszę po prostu.
-
2012/10/29 09:16:45
Bardzo fajną strukturę ma ten pasztet. Ciekawy skład i smak na pewno też:)
-
przecinkowa
2012/10/29 09:32:06
Jak dla mnie rewelacja ... mało tego zabrałabym najchętniej cały a nie tylko kawałeczek ;)
-
blenda2007
2012/10/29 09:50:14
czuje ze jest przepyszny:D
-
aga-aa
2012/10/29 12:31:47
ja się zabieram od jakiegoś czasu na jakiś wegetariański pasztet właśnie ale coś zabrać się nie mogę, Twoja propozycja z dynią jest bardzo zachęcająca, zwłaszcza z ciecierzycą :) ale orzechy bym i tak jeszcze dodała ;)
-
Gość: Antenka, *.ip.abpl.pl
2012/10/29 12:45:48
kapitalny pomysł:) pasztecik pierwsza klasa:)
-
margot11
2012/10/29 15:01:05
Beatko , kreacja na miarę Nobla kulinarnego !!!
A tak o mnie piszesz ,ze rumieniec mnie zalewa , Ty mnie widzisz sercem i nie widzisz wad, ale są ,ale co tam, skrzydła u ramion rosną jak to czytam ,a wszystkie zmysły dopieszczone jak czytam skład pasztetu i oglądam zdjęcia Geniuszu ty mój
a pasztet jeszcze w tym tygodniu będzie robiony , nie ma innej opcji
-
olciaky
2012/10/29 16:01:38
ostatnio tak właśnie zastanawiałam się nad jakimś warzywnym pasztetem..myślałam również o dyni, jednak brak czasu znów mi daje się we znaki.. na razie więc zadowalam się Twoim.
Buziaki Szarlotku!
-
Gość: BityKęs, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/29 18:04:44
fajny pomysł, szczególnie, ze coraz zimniej i takie smaki pasują świetnie :).. Zawsze kusiły mnie też pasztety z kalafiorem :)
-
pinkcake
2012/10/29 18:43:27
I do tego nie ma jajka! Super! Przecudny przepis - dziękuję:)
-
wiosenka27
2012/10/29 20:08:26
Wow! Jestem pod wrażeniem:)
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2012/10/29 21:34:02
Nieźle to wykombinowałaś :D
-
majanaboxing
2012/10/29 22:26:25
O wow, ale to cudo jest! Niesamowicie wygląda, pysznie bardzo. :)
A Twe słowa o Alicji to prawda, oj tak :)
Ściskam:*
-
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2012/10/30 11:26:32
Wspaniały pomysł na pasztet. I ten jesienny, piękny kolor :)
-
zemfiroczka
2012/11/01 12:18:17
Szarlotku, biorę ten pomysł ze sobą, bo wyszukuję teraz z przepisów z dynią, a tutaj ona jest w duecie z nasza ulubiona ciecierzycą. Dobrze to wygląda :)

pozdrawiam
-
kulinarnespotkania
2012/11/01 16:15:53
ciekawa propozycja , juz mi smakuje:)
-
2012/11/01 21:37:11
Beatko,
dziękuję Ci za ten bezmięsny przepis.
Jak czas pozwoli, to nie omieszkam się z nim zmierzyć. :)
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2012/11/02 13:57:01
Mogę jak zawsze napisać - WSPANIAŁE!
Z pewnością zrobię ten ,pasztet',bo kusi mnie ogromnie.
Pozdrawiam Cię ciepło Beato!
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2012/11/04 12:59:26
Jakoś nie umiem się przekonać do pasztetów. Nie za bardzo wiem, co miałabym z nimi robić. Ale ten wypróbuję, bo zakładam, że jeśli jakikolwiek pasztet jest w stanie mnie nawrócić to właśnie ten :)
Pozdrawiam!
-
grazyna00711
2012/11/05 09:19:26
Oj, mnie taki pasztet bardzo by smakował ! I pięknie wygląda !
Pozdrawiam :)
-
marzeniapodniebienia
2012/11/05 14:33:20
ale super! postaram się taki zrobić!
-
Gość: Kaś, *.dynamic.chello.pl
2012/11/07 21:45:19
Patrząc na zdjęcia czuję, że to musi być przepyszne. :)
-
kamciss
2012/11/14 17:15:29
Otrzymujesz nominację "Liebster Blog". Więcej informacji tutaj:
kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/11/nominacja.html
-
ugotujmy
2012/11/16 20:17:40
on nawet kolor ma jesienny:-))
-
2012/12/12 14:41:27
Dynia czeka w zamrażalniku. Muszę spróbować zrobić taki pasztet.
-
Gość: madina99, *.play-internet.pl
2013/03/10 15:21:57
A ja się zakochałam w pasztetach.Tak jak nigdy nie robiłam tak teraz próbuję każdy.Pozdrawiam i dziękuję za smakowicie opisaną propozycję.
-
Gość: Ola, *.gdynia.mm.pl
2014/12/17 20:13:34
wypróbowałam przepis, piekłam znacznie dłużej niż 50min i mimo tego pasztet jest bardzo mokry i słabo się go kroi :(