Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Mini tarty z gorgonzolą, orzechami i gruszką oraz różowy październik

mini tarty z gorgonzolą, orzechami i gruszkami

Na początek kilka słów wyjaśnienia dla tych wszystkich, którzy co roku czynnie uczestniczyli w Różowym tygodniu. W tym roku postanowiłam, że odejdę od przyjętej formy zabawy, na rzecz zachęcenia Was do przyłączenia się do Breast Health Day i zapisania na w/w stronie swojego postanowienia dla poprawy zdrowia. Być może zechcecie zapoznać się z zamieszczonymi tam materiałami informacyjnymi, przeczytać o europejskich wytycznych ( klik), zamieścić na blogu baner akcji a może 15 października wstawić krótką notkę informującą o profilaktyce i swoją różową aranżację potrawy, do czego bardzo zachęcam wszystkich kulinarnie zakręconych. Od początku powstania Różowego tygodnia, dzięki uprzejmości Jasminy akcji towarzyszył baner Oblicze” a sama akcja zyskała wielu zwolenników w kręgach hobbistycznych, czynnie zachęcając uczestników do profilaktyki i badań. Mam nadzieję, że ta grupa uczestników w dalszym ciągu będzie kontynuatorami różowej akcji, dając przykład innym, że warto, choć na chwilę zatrzymać się, rozejrzeć dookoła i pomyśleć jak wiele możemy stracić przez niewłaściwe wybory. 

****************************************************************************** 

 

Kulinarnie natomiast zapraszam na lekko jesienne tarty, które łączą w sobie wszystko, co lubię. Mało wysiłku a efekt wręcz spektakularny, że o smaku nie wspomnę. Jak to mówią, jest to prawdziwe niebo w gębie :)

Składniki:

(8sztuk)

  • 375g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko lub białko
  • 100g gorgonzoli
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 gruszki
  • 70g łuskanych orzechów włoskich
  • 1/8 łyżeczki pieprzu Cayenne

 

Piekarnik nagrzewamy do 220`C.

Jeżeli używamy mrożonego ciasta francuskiego, to przed obróbką odstawiamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Ser kruszymy do miseczki, dodajemy miód, pieprz Cayenne i ostrożnie mieszamy. Obieramy gruszki, dzielimy na 4 części, usuwamy nasiona a każdą cząstkę kroimy na 3 plastry.

Ciasto składamy na pół i dzielimy na 8 równych części. Każdy plaster ciasta delikatnie nacinamy 1, 5 cm od brzegu. Krawędzie ciasta delikatnie smarujemy żółtkiem lub białkiem.

Nakładamy na środek mini tart nadzienie serowo miodowe, posypujemy orzechami i układamy  plastry gruszek.

Pieczemy 15 minut lub do czasu aż podniosą się i zarumienią krawędzie ciasta. Upieczone pozostawiamy na blasze 10 minut. Podajemy na ciepło lub zimno ze słodkim czerwonym winem.

Inspirowane przepisem F.Beckett

środa, 03 października 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/03 11:42:50
Wyglądają obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/03 16:31:21
O, gdybym tylko lubiła ciasto francuskie...
A ja z tych (dziwnych, podobno), co twierdzą, że ciasto francuskie to nie ciasto (jak CIASTO może być słone?!). ;)))
Pozdrawiam, Beatko.
-
Gość: , *.netpoint.pl
2012/10/03 20:55:44
Cudowne połączenie!
-
kamciss
2012/10/03 20:58:22
Lubię takie podręczne przekąski :D
-
2012/10/03 23:16:57
Właśnie podjadałam gorgonzolę i orzechy. Tarta więc jak najbardziej w moich klimatach.
15 będę miała w pracy urwanie głowy, w weekend poprzedzający też. Mam nadzieję, że jakoś wcześniej coś mi się uda przygotować, bo akcja bardzo istotna.
-
ugotujmy
2012/10/04 09:15:57
słodkie i niesłodkie, rzeczywiście zachęcająco
-
Gość: Evitaa, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/04 13:08:44
Podobne smaki u mnie, uwielbiam :). I te Twoje tarty tak pięknie jesienne.
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2012/10/04 19:13:13
Szarlotku,
Twoje jesienne tarty podobają mi się nad wyraz.
Urocze zdjęcie.

Zarejestruję się na stronie ,którą podałaś.
Tematyka jest mi bliska i popieram jak najbardziej.
Uściski!


-
pinkcake
2012/10/04 21:06:28
Ja tak! Jeszcze nie mam nic różowego, ale będę na pewno.
-
judik1119
2012/10/05 12:50:30
Piękne jesienne te tarty!:-) Cudownie wyglądają:-)
-
Gość: Natalia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/05 13:46:11
Wyglądają przepięknie!
-
cuda.wianki
2012/10/06 15:49:19
piękna u Ciebie Szarlotto jesień na talerzu! :-))
-
agattekh
2012/10/07 09:56:32
Z gorgonzolą ciekawy przepis, wygląda bardzo kusząco :-)
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2012/10/09 09:38:04
To przepis którego nie mogłam ominąć. Niby żelazne połączenie - gorgonzola, orzechy, gruszka, ale na cieście francuskim jeszcze nie widziałam. I ten cayenne, założę się, że ciekawie podkręca smak.

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/10 11:41:21
To musiało nieziemsko smakować:)
-
gosiab_3
2012/10/14 06:58:42
wspaniala propozycja!! na pewno genialne w smaku.....

Pozdrawiam cieplutko :)
-
6benek
2013/04/18 18:54:40
Moją uwagę zwróciło zdjęcia. Pięknie wygląda