Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z warstwą jabłek

sernik  na kruchym i biszkoptowym spodzie z warstwą jabłek

Dzisiaj już wiem, że jest to jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Widelczyk za każdym razem bezbłędnie przebija się przez puszystą warstwę sera, kwaśnych jabłek, biszkoptu i kruchego ciasta doprowadzając jedzących do euforii. Tak, tak…. Połączenie szarlotki i sera jest tak wyborne, że aż trudno sobie odmówić kolejnego kawałka ciasta. Szkoda tylko, że przy tego typu wypiekach jest naprawdę dużo pracy a wszelkie przygotowania mogą zupełnie zdezorganizować życie rodziny, która czując pyszne aromaty długo nie widzi efektu, nie wspominając, że nie ma za bardzo, co po drodze podskubywać czy wylizywać. Warto, dlatego rozważyć upieczenie dzień wcześniej kruchego i biszkoptowego ciasta. To naprawdę usprawnia pracę. Poniżej podaję przepis na jeden blat kruchego, ale zapewniam, ono jest tak pyszne, że od razu warto zagnieść go więcej i zamrozić. Biszkopt natomiast po podwojeniu składników będzie doskonałą bazą do rolady, której wystarczy zaledwie domowa konfitura i trochę cukru pudru. Bardzo lubię taką kulinarną uniwersalność, która pozwala odkrywać nowe smaki:)

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 26 cm)

Kruche ciasto według- P.Herme - 1 blat

  • 94 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko, ( z którego użyjemy 0, 5 łyżeczki)
  • 0, 5 łyżeczki drobnego cukru
  • 25 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania
  • Dodatkowo: 30 g dżemu morelowego

Posiekane w kostkę miękkie masło ucieramy dodając sól i żółtko. W drugim naczyniu mieszamy mleko z cukrem i dodajemy je wlewając wolnym strumieniem na masło nie przerywając ucierania. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie wyrabiamy do momentu uzyskania miękkiego i lepiącego ciasta. Formujemy ciasto w kulę, owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce około 2 godzin.

Ciasto wyjmujemy na mocno omączony blat lub papier pergaminowy i wałkujemy na wielkość formy. Przenosimy je delikatnie na wałku do formy, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy fasolkami do pieczenia i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 `C.  Ciasto pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby w połowie czasu pieczenia zdjąć z niego papier z fasolkami. Odstawić do ostudzenia.

 Ciasto podczas pieczenia trochę się skurczy, więc jeżeli zależy nam na idealnych wymiarach spodu ciasta to powinniśmy go rozwałkować zwiększając średnicę ciasta o 1 cm.

Ciasto biszkoptowe według -S.Franz-1 blat

  • 25 g mąki pszennej
  • 28 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka + pozostałe żółtko z wcześniejszego przepisu ( lub 50 g)
  • 2 białka jaj ( 58 g)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
  • Skórka i sok z 1/4 cytryny
  • 38 g cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 200 `C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. W małej misie miksera ucieramy żółtko, pastę waniliową i 1 łyżeczką cukru na biały puszysty krem. Dodajemy skórkę z cytryny, połowę mąki, mieszamy i odstawiamy na bok. W drugiej misie mieszamy białka z odrobiną soli i połową cukru. Ubijamy a kiedy piana zacznie sztywnieć, przesiewamy do miej pozostałą mąkę i ubijając na sztywno resztę cukru. Piana powinna minimum podwoić swoją objętość.

Przy pomocy silikonowej łopatki łączymy 1/3 piany z masą żółtkową, następnie dodajemy ostrożnie pozostałą pianę i delikatnie mieszamy ją z kremem jajecznym.

Ciasto wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez 10-15 minut aż będzie złociste i sprężyste w dotyku.

Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

senik na kruchym i biszkoptowym cieście z warstwą jabłek

Nadzienie jabłkowe

  • 30 g niesolonego masła
  • 60 g podsuszonych okruchów tostowych lub bułki tartej
  • 650 g obranych i pokrojonych w grubą kostkę lub plastry jabłek
  • 50 g cukru
  • Cynamon do smaku
  • Drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • Drobno strata skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • 40 g posiekanych orzechów
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżka rumu

Masło roztapiamy w rondlu z cukrem, dodajemy jabłka, skórki i sok z cytrusów, cynamon, rodzynki i chwilę dusimy. Kiedy jabłka zaczną mięknąc dodajemy rum. Na końcu dodajemy orzechy i tartą bułkę. Odstawiamy do ostudzenia.

Nadzienie serowe

  • 75 g domowego cukru waniliowego
  • 35 g budyniu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1000g gęstego sera śmietankowego ( wiaderko)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g żółtek ( 5 średnich jaj)
  • 1 skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki Kirschwasser
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 5 białek jajka (150 g )
  • 110 g drobnego cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Ser mieszamy w misie robota z cukrem waniliowym i cynamonem. W drugiej misce łączymy śmietanę z żółtkami. Do miksowanego sera dodajemy startą skórkę z cytryny, sok i destylat. Dobrze wymieszać dosypując proszek budyniu waniliowego i wlewając cienkim strumieniem śmietanę z żółtkami.

Na końcu dodajemy po 1 łyżce stopionego masła uważając, aby masa się nie zważyła.

Białko mieszamy z odrobiną soli i 30 g drobnego cukru. Ubijamy gęsta pianę, przesiewamy do niej mąkę ziemniaczaną i ubijając na sztywno resztę cukru.

Delikatnie łączymy pianę białkową z masą serową.

Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pergaminowym kołnierzu podwyższającym wysokość formy układamy krążek kruchego ciasta, który smarujemy podgrzaną konfiturą. Przykrywamy krążkiem ciasta biszkoptowego, na którym rozprowadzamy nadzienie z jabłek. Po wyrównaniu powierzchni wylewamy masę sernikową i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 190`C. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 170`C i pieczemy przez około 70 minut. Warto pamiętać o 3-4 krotnym odcinaniu ostrym nożem ciasta od brzegów formy, dzięki czemu ciasto rosnąc nie pęknie i będzie idealnie równe. Studzimy przez 1-2 godziny nie wyjmując go z piekarnika, następnie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.

Źródło inspiracji: Mestarit keittiössä

wtorek, 09 października 2012, szarlotek
Tagi: jabłka sernik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mikimama
2012/10/09 12:13:42
Bardzo okazały i niezwykle apetyczny!
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/10/09 12:19:41
Kuszaco wyglada! I ta jablkowa warstewka...
-
dusiowaa
2012/10/09 14:16:02
rozkoszny sernik
-
wiosenka27
2012/10/09 14:19:04
Rewelacja:)
-
Gość: whiness, *.superkabel.de
2012/10/09 15:27:32
Prezentuje się cudownie, a jestem pewna, że smakiem dorównuje wyglądowi...
-
Gość: wilczyca aga, *.dynamic.chello.pl
2012/10/09 17:46:44
Ale apetyczny! fajnie dobrane smaki z jabłkami- te jabłka to coś podobnego do lubelskiego deseru Charoset
-
2012/10/09 17:47:29
Marzę teraz o takim kawałku ciacha :)
-
2012/10/09 18:26:08
Szarlotku to połączenie ciast mistrzów wyszło mistrzowsko.
-
Gość: nobleva, *.range86-130.btcentralplus.com
2012/10/09 19:13:20
Łał! To dopiero ciacho! Musi być przepyszne!
-
kamciss
2012/10/09 19:31:07
Jaka objętość :3
-
Gość: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
2012/10/09 19:53:31
Wygląda przepięknie, taki puszystry, wyrośnięty, nic tylko łapać za widelczyk i zajadać :)
-
atina_bc
2012/10/09 21:05:35
Cudownie jesienny, przepyszny :)
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2012/10/09 21:28:41
Ach, ten listeczek :))
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2012/10/09 22:26:10
Beatko!
Zachwycam się, podziwiam,chcę...
Sernik nad serniki.
W cudownej szacie.
Będę o nim śnić.
-
margot11
2012/10/09 23:09:59
Beatko , ty potrafisz pogrzać apetyt na apetyt :))) Mateczko kochane te zdjecia niezwykle apetyczne i piękne , ten sugestywny opis jak smakuje , jak wygląda, o kurcze i człek co twierdzi ,że sernik zje ale bez szału zaczyna marzyc o własnym serniku koniecznie z jabłkami , koniecznie z bloga :
cukiernicze kreacje charlotte
cukiernicze kreacje charlotte
cukiernicze kreacje charlotte ....
-
majanaboxing
2012/10/10 08:23:41
Cudowne zdjęcia ,takie klimatyczne, a serniczek boski Kochana!
Ty wiesz,jak ja kocham serniki. Chętnie bym spróbowała takiej pyszności.
Fantastyczny jest! :)
-
kuchcikowo
2012/10/10 09:45:45
Szarlotku ... brak mi słów. Dostaję ślinotoku patrząc na zdjęcia!!
-
blenda2007
2012/10/10 09:58:21
pyszkotka:D
-
2012/10/10 11:42:55
Niekiedy warto pomęczyć rodzine zapachami, zeby później podać im takie cudeńko Szarlotku:)
-
szymonfan
2012/10/11 02:46:08
Fenomenalnie wygląda ta dekoracja z czerwonych listków, pięknie
-
Gość: Kaja, *.ghnet.pl
2012/10/11 14:41:00
Mmmmm, wygląda przepysznie!
Dwa moje ulubione ciasta w jednym :)
A u mnie w piekarniku właśnie tradycyjna szarlotka z jabłkami z mojego sadu :)
kajapisze.pl
-
Gość: aga, *.tktelekom.pl
2012/10/12 08:05:50
Wśród składników wymienionych w przepisie na ciasto biszkoptowe wymieniła pani dwa razy cukier puder:1łyżeczka i 38g. Do ucieranych żółtek - za przepisem -2 łyżeczki cukru.Tę drugą łyżeczkę odjąć z 38g?
-
2012/10/12 11:27:25
Ago, oczywiście miało być 1 a nie 2, czyli masa żółtkowa i 1 łyżeczka cukru pudru, masa białkowa 38 g cukru pudru w dwóch podejściach
-
pinkcake
2012/10/12 12:02:15
Wow! W życiu by mi się nie chciało tyle piec jednego ciasta. Chyba;) Nawet pomijając, że jeszcze mi nie wolno:( Niesamowita jesteś, Beatko!
-
2012/10/12 15:06:40
Coś wpaniałego.
Nigdy w życiu coś takiego mi się nie uda, ale co tam. Wystarczy, że sobie chociaż popatrzę. :)
-
Gość: Natalia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/12 15:15:12
Wspaniałe ciasto, wygląda obłędnie
-
Gość: fasolka, 195.82.182.*
2012/10/13 20:29:38
Nie miałam żadnego problemu z wykonaniem ciasta. Przyznaję, że ciasto jest baaardzo pracochłonne ale...warto! Sernik jest niesamowicie puszysty, jabłka doskonale się komponują z resztą warstw. Na pewno powrócę do tego przepisu niejednokrotnie!!!
-
2012/10/13 20:31:30
Fasolko, bardzo się cieszę ,że się udało i smakuje :)
-
gosiab_3
2012/10/14 06:59:29
alez on wyglada.....mniaaaaammmm.....super!!!

Serdecznosci :)
-
nanami95
2012/10/24 22:33:02
Planuje serniczek na weekend. Mam jedno pytanie. Pisałaś o oddzielaniu sernika od brzegów aby nie popękał. Kiedy należy to robić, w trakcie pieczenia czy juz po?
-
2012/10/25 11:56:53
Oczywiście w trakcie pieczenia. Pierwszy raz jak zacznie ścinać się wierzch, delikatnie bez trzęsienia formą. Po prostu wysuwamy blachę z formą i krótkim ostrym nożem przeciągamy wokół brzegów. :)
-
Gość: sia88, *.dynamic.chello.pl
2013/09/28 21:08:49
Witam. Jestem pod MEGA wrażeniem tego sernika. Robiąc spody do niego obawiałam się czy aby na pewno moja tortownica ma 26 cm ponieważ kruche ciasto bylo naprawdę cieniutkie. Ale wszystko wyszło. Ja niestety byłam bardzo ciekawa smaku i wyglądu w przekroju a wiec ak tylko wystygł zostal od razu sprobowany. I... Niebo w gebie! i cudnie widoczna kazda z warstw. Choc sernik podczas pieczenia popękał (mimo odcinania od brzegów) to co, tylko dodało to uroku. DZIEKUJE ZA OBŁĘDNY PRZEPIS!