Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Stella malinowo-orzechowa

Tort biszkoptowo-bezowy z kremem maślanym i czekoladowym

Rozkochajmy się w swoim życiu, mówiąc swojemu życiu Tak.

Mówiąc Tak swojemu ciału, swoim umiejętnościom i uczuciom.

Mówmy Tak wszystkiemu, co dzieje się w tej chwili,

Temu, co przychodzi i temu, co odchodzi.

Zaprzyjaźnijmy się ze sobą i powiedzmy sobie…..

Moje są dziś minuty i godziny moje są szanse i okazje.

Mogę tworzyć, kochać, odkrywać

Cieszyć się i być dla siebie najważniejszą osobą,

Lubię przecież żyć, tworzyć i odkrywać

Patrzeć w lustro widząc zawsze najlepszą wersję siebie,

Być kobietą.

Nie wiecie jak to zrobić? To proste. Weźcie kartkę papieru i napiszcie na niej swój najważniejszy cel w życiu i tylko albo aż 20 odpowiedzi jak chcecie to osiągnąć. Czyżby był to prosty sposób do osiągnięcia sukcesu? Niby tak, bo skoro mamy już odpowiedzi to wystarczy krok po kroku realizować swoje plany, by osiągnąć sukces, ale kiedy dodamy, że na jego realizację macie tylko 30 dni, pół roku lub dwa lata to okaże się, że najważniejszym celem człowieka jest zadbanie o swoje zdrowie by móc wraz z innymi pędzić w spirali czasu osiągając mniejsze lub większe sukcesy.

Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi, to doskonały moment by napisać i wytrwać w jednym niewielkim postanowieniu, które wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dawno do tego doszłam, że ciągle jem zbyt mało warzyw i owoców, wypijając przy tym hektolitry kawy i opychając się słodyczami, więc moim postanowieniem na ten rok będzie bezwzględna zmiana złych nawyków żywieniowych.

Jeżeli podoba się wam zacytowana afirmacja*, to wydrukujcie ją sobie i czytajcie każdego dnia, kiedy wydaje się wam, że to, co nas otacza tłamsi nas i przerasta.

***************************************************************************

Akcja kulinarna Różowy tydzień

A na osłodę  w ramach Różowego tygodnia prezentuję ciasto stworzone specjalnie dla wyjątkowej kobiety, żony znanego cukiernika. Michael Nadell z niezwykłą starannością dobrał połączenie warstw ciasta i formy tworząc niezwykle arcydzieło. Mam nadzieję, że spodoba się wam moja malinowa wariacja a mistrz nie pogrozi mi palcem, że odrobinę odchodzę od oryginału.

Ciasto jest z tych trudniejszych i raczej na specjalne okazje, ale przy dobrej organizacji każdy da sobie radę :)

Składniki;

(na formę o średnicy 26 cm)

Biszkopt piemoncki

  • 120 g białek (4 sztuki)
  • 100 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 15 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny)

Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Pozostały cukier przesiewamy z orzechami ,mazeiną i dodajemy do  piany. Delikatnie łączymy, nakładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką i wyciskamy w  formie spirali  krążek o średnicy 26 cm. Ciasto orzechowo bezowe pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 `C. (drugi poziom)

Biszkopt : „Sabaudczyk”

Biszkopt jest bardzo delikatny i kruchy, dlatego trzeba z nim postępować bardzo delikatnie.

  • 4 żółtka
  • 100g cukru kryształu
  • 4 białka (120g)
  • 60g cukru pudru
  • 100g mąki
  • 30 g mazeiny

Żółtka mocno ubijamy z 100g cukru. Dodajemy mąkę wymieszaną i przesianą z mazeiną. Białka ubijamy z 60 g cukru na sztywną pianę.  Do masy cukrowo-żółtkowej dodajemy 1/3 piany, dokładnie mieszamy rozrzedzając masę. Dodajemy pozostałe białko i delikatnie łączymy, aby masa biszkoptowa nie utraciła puszystości.

Piekarnik  rozgrzewamy do 180`C. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Wkładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut.(drugi poziom)

Masa bezowa

  • 120g białek (4 sztuki)
  • 250 g cukru

Ubijamy białka na sztywną pianę z 1/4 ilością cukru. Następnie dodajemy pozostałą ilość  cukru. Na papierze pergaminowym rysujemy koło i używając rękawa cukierniczego wyciskamy  masę białkową w formę kwiatka. ( 13 podłużnych jajeczek jako płatki i 1 dużą kulkę na środku)

Pozostawiamy na noc w piekarniku w temperaturze 65`C do wyschnięcia.

Prosty krem  „Ganache”

  • 300 g czekolady deserowej ( u mnie mleczna z 1/3 gorzkiej)
  • 250g creme freiche(40% tłuszczu)

Śmietanę przekładamy do niewielkiego rondelka o grubym dnie. Gotujemy przez 1 minutę na dużym ogniu stale mieszając trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszamy , aż powstanie gładka, jednolita masa. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Tort biszkoptowo-bezowy z masą maślaną i czekoladową

Krem maślano-malinowy

  • 250 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 70 ml soku malinowego ( bezcukrowy)

Cukier gotujemy z sokiem malinowym  w temperaturze 121 `C. Jajka ubijamy na krem. Nie przerywając ubijania  wlewamy cienkim strumieniem syrop i mieszamy dalej do wystudzenia masy . Na końcu dodajemy masło pokrojone na kawałki o temperaturze pokojowej i mocno mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Uwagi: Gdyby jednak masa się nam zwarzyła , to nie wpadajmy w panikę. Wystarczy  naczynie z krem ustawić na garnku z gotująca wodą i ucierać do czasu aż masa znów stanie się lśniąca i gładka.

Syrop cukrowo-rumowy

  • 30 ml rumu
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody

Wodę doprowadzamy do zagotowania z cukrem. Ostudzamy i dodajemy rum.

Na spodzie tortownicy układamy krążek biszkopta piemonckiego. Na nim rozprowadzamy cienką warstwę kremu „ Ganache”( tak trochę mniej niż połowa ilości). Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy syropem rumowym i odstawiamy na chwilę, aby wsiąkł w ciasto. Rozprowadzamy krem maślany i schładzamy tort w lodówce, pozwalając by krem maślany stężał. Krem „Ganache” podgrzewamy na parze i płynnym ( zimnym) polewamy ciasto. Nakładamy kopułę z bezy, którą posypujemy kakao.

*źródło: Afirmacje życia

poniedziałek, 15 października 2012, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
amaranthrose
2012/10/15 18:29:18
Wspaniałe ciasto.
Prześlesz mi kawałek?
-
majanaboxing
2012/10/15 19:47:34
Beatko, ciasto wygląda cudownie! Po prostu wspaniałe . Musi mieć smak , o którym każdy marzy. Coś cudownego.
Pozdrawiam cieplutko.
-
Gość: kulinarna piniata, *.dynamic.chello.pl
2012/10/15 20:11:30
koniecznie muszę wypróbować ten przepis. wygląda obłędnie wręcz :)
-
kulinarnespotkania
2012/10/15 20:25:58
chetnie bym wpadla do Ciebie na takie ciacho:)
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2012/10/15 21:50:18
Ach jak mi się podoba ten post!
Pochwała kobiecości i radości życia.
A ciasto bajeczne.
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2012/10/16 22:45:08
ojojoj :D a mam jeszcze tyyyle orzechów do wykorzystania :D
-
majazteca
2012/10/18 09:34:36
Przepiekne ciasto. Jak dla mnie wyglada doskonale. Mysle, ze Mistrz usmiechnalby sie z zachwytem :))

Pozdrawiam cieplo Szarlotku :)
-
grazyna00711
2012/10/18 19:53:07
Piękne ciasto i piękna akcja :)
-
pinkcake
2012/10/18 21:47:17
A ja nie umiem napisać swojego celu, takiego najważniejszego... Wszystko co najważniejsze, na czym mi zależy - już mam. Felix sum.
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/10/18 22:19:57
Bardzo skomplikowanie brzmi ten przepis... Ale przecież trzeba podejmować wyzwania, prawda? :)
-
sky.dancer
2012/10/21 20:42:09
Szarlotku, dziękuję za odwiedziny u mnie i bardzo motywujący komentarz. Po takich słowach rosną skrzydła wiesz?
Dziś rzutem na taśmę dołączyłam do Twojej akcji, jutro zapraszam na trening:)
Pozdrawiam:)
-
bjedronaa
2012/10/22 22:29:04
Myślałam, że beza nie jest bezą dopóki nie przeczytałam przepisu! Wygląda jak taka lekka, białkowa pianka, coś w stylu ciepłych lodów! :)
-
izaa_a
2012/10/25 08:50:56
jejku ale cudo!!
-
2012/10/26 11:18:17
Szarlotku ta stella wyglada bardzo smakowicie ...a akcja szczytna:)
-
Gość: BityKęs, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/27 16:08:09
Dużo roboty, ale chyba faktycznie efekt jest obłędny! :)
-
6benek
2013/03/04 18:48:41
Ciasto wygląda apetycznie. Pięknie wykonane zdjęcia
-
2013/08/02 11:12:05
Takich cudów ja jeszcze w swoim żuciu nie widziałam. Jesteś królewną kuchni! Jak bym potrafiłam tak gotować, to na zawsze zapomniałam co to jest seksowna bielizna damska, mój męż i tak by się cieszył.