Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowy piegus z orzechami i czekoladą.

drożdżowe z rodzynkami, czekoladą i orzechami

Jest to idealne ciasto na jesień. Puchaty drożdżak w cudowny sposób pachnie korzennymi przyprawami, a miąższ wzbogacony o rodzynki, chrupiące orzechy i aksamitną czekoladę wywołuje ogromną radość u jedzącego. Nie wymaga od nas szczególnych umiejętności, jedynie tak jak każde drożdżowe ciepła i odrobiny czasu potrzebnego do napuszenia i upieczenia ciasta. Zapewniam, że warto go upiec w zaprezentowanej wersji, która jak żadna inna nadaje mu wyjątkowego charakteru i idealnie pasuje, jako umilacz coraz zimniejszych wieczorów. Szkoda tylko,że tak jak każde drożdżowe najlepiej smakuje pierwszego dnia:)

orzechowy baner

Drożdżaka załączam do przepisów w ramach Orzechowego tygodnia:)

Składniki:

/Keksówka 25x10 cm/

1 łyżka=15 ml

1 łyżeczka=5 ml

  • 100g +25g masła, margaryny lub oleju
  • 1 jajko ( można pominąć)
  • 150 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 425 g mąki pszennej lub 650 ml
  • 1, 5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2, 5 łyżki fruktozy
  • 150g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub mieszanki wymienionych czekolad -50/50)
  • 75g rodzynek
  • 60g orzechów laskowych
  • Cukier puder do posypania

drożdżowe z rodzynkami, czekoladą i orzechami

Roztapiamy 100g masła i łączymy go z mlekiem kokosowym oraz o ile nasza dieta na to pozwala z jajkiem. W drugim naczyniu łączymy mąkę, drożdże, fruktozę, przyprawy, rodzynki oraz płynne składniki. Ciasto zagniatamy około 10 minut lub do uzyskania gładkości. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny lub podwojenia objętości.

Ciasto można wyrobić w automacie do pieczenia chleba ustawiając program zagniatanie i wyrastanie bez pieczenia.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na parze. Orzechy lekko siekamy.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy do wielkości około 22x35 cm, smarujemy roztopioną czekoladą, posypujemy orzechami i zwijamy jak roladę od krótszego boku.

Roladę wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej pozostałym masłem i odstawiamy przykrywając ściereczką na 45 minut.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200`C przez 40-45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Źródło inspiracji: Joanna Farrow- Suklaaherkut

 

sobota, 17 listopada 2012, szarlotek
Tagi: drożdżowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2012/11/17 16:46:25
Beatko,
drożdżowy piegus idealnie wpisuje się w jesienny czas.
Ciasta na drożdżach sycą i kuszą swym niezapomnianym aromatem.
Zjadłabym kawałek, a nawet kawał!
Z rozkoszą...
-
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/17 18:01:59
Jak on pięknie wygląda! Ciekawe jak smakowałby z orzechami włoskimi, moimi ulubionymi do wypieków. :)
-
margot11
2012/11/17 18:20:22
Beato , o tak tak , taki piegus i to drożdżowy to coś kuszącego ,a w twoim wykonaniu prawdziwa kreacja cukiernicza :)))

p.s pokoik już odnowiony dla Alci:D?
-
Gość: Anika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/17 18:42:54
Musi być pyszne! Uwielbiam ciasto drożdżowe!:)
-
2012/11/17 18:45:57
Aluś przecież pisałam w zeszłym roku ,że czeka odświeżony :)
-
Gość: Salvador Dali, 83.230.64.*
2012/11/17 18:52:04
oj.. musi być pyszne! Meeega <3
-
Gość: ewa, *.range86-182.btcentralplus.com
2012/11/17 19:25:39
Orzechowe ciasta uwielbiam!
-
blenda2007
2012/11/17 19:40:33
smakowicie wyglada:)
-
alinkawyka
2012/11/17 20:02:26
Uwielbiam takie:) Fantastycznie wygląda!
-
majanaboxing
2012/11/17 21:02:20
Ojej ależ on cudownie wygląda! Świetna nazwa dla fantastycznie pysznego ciasta Beatko!:)
-
margot11
2012/11/17 21:59:55
to chyba trzeba się pakować :D jak takie rarytasy serwujesz
-
kamciss
2012/11/17 22:10:25
Mmm pycha! :)
-
pinkcake
2012/11/18 12:28:25
Piękny! Ostatnio co rusz piekę drożdżówki, więc bardzo mnie się podoba:)
-
kulinarnespotkania
2012/11/18 16:42:29
mniammm:) czekolada i orzechy... co za smaki:)
-
mopswkuchni
2012/11/18 18:24:50
A ja nazwałabym go pysznym zawijańcem ;) Jeśli smakuje tak jak wygląda, to zapisuję do zrobienia ;)
-
atina_bc
2012/11/18 21:25:17
Takie ciasta to ja mogę zawsze o każdej porze :) Bardzo Ci dziękuję za udział w zabawie :) Pozdrawiam serdecznie!
-
aga-aa
2012/11/18 22:44:00
mniami, podoba mi się, zwłaszcza na taką jesienną zimową szarugę, zrobię niebawem
-
2012/11/19 09:42:23
Szarlotku bardzo urodziwy ten zawijaniec:) wydaje mi się, zę i nutella tutaj by się wspaniale sprawdziła:) pozdrawiam
-
piegusek1976
2012/11/20 22:15:11
jaki bogaty ten drożdżowiec!!! świetne połączenie:) pozdrawiam
-
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2012/11/22 13:15:28
Wnętrze piegusa jest szalenie kuszące :)
-
izaa_a
2012/11/24 19:14:44
cudnie wygląda, musi byc pyszne!!
-
2012/11/24 22:07:37
Czekolada i orzechy to dla mnie idealne połączenie.
A jeszcze na cieście drożdżowym, to już w ogóle euforia. :)
-
Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/26 19:42:15
Wygląda obłędnie :-) Chętnie bym porwała kawałeczek ;-)
-
grazyna00711
2012/11/28 19:11:38
O taki drożdżowy to dla mnie ideał ! Jeszcze takiego nie robiłam, ale to sie wkrótce zmieni :)