Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Jajko niespodzianka

 

czekoladowe jajko

Wiele, wiele lat temu w małym miasteczku Alba w Piemoncie żył człowiek, który potrafił pracę połączyć z pasją a jego marzenia, stawały się marzeniami innych. Ogromną w tym zasługę miały wyjątkowe umiejętności cukiernicze, jakimi został szczodrze obdarowany przez los. Wyczucie smaku i pewien rodzaj wizjonerstwa pozwalały tworzyć mu niepowtarzalne wyroby, dzięki którym cały świat usłyszał o rodzinnej marce Ferrero. Natomiast pierwsze jajko niespodzianka zostało wprowadzone na rynek w 1972 roku, jako połączenie trzech emocji, którymi są odkrywanie, smakowanie i zabawa, tak lubiana przez wszystkie dzieci.

A skoro jajko to symbol nadchodzących świąt to proponuję wzbogacić tegoroczną kolekcję czekoladowych jajeczek o te wykonane własnoręcznie. Przygotowanie jest bardzo proste, chociaż z czekoladą trzeba się obchodzić bardzo ostrożnie, by nie zepsuć jej smaku i właściwości.

Czekoladę lub kuwerturę najlepiej jest rozpuścić w kąpieli wodnej, poprzez zanurzenie jej w naczyniu wstawionym do drugiego wypełnionego wrzącą wodą lub w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczona zawsze powinna być płynna o aksamitnej strukturze. Zbyt mocno ogrzana zgęstnieje, wytworzą się grudki i nie będzie smaczna. Potem jeszcze czeka nas temperowanie czekolady i już będziemy mogli przystąpić do rozprowadzenia aksamitnej słodkości po silikonowej foremce.

 

 

Składniki :

(2 sztuki)

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • Pędzelek
  • Silikonowa foremka
  • Jednorazowe rękawiczki

Aby nasze wyroby nie zmniejszały objętości w formach, powinno się zatemperować czekoladę. W tym celu rozpuszczamy, ogrzewając czekoladę/kuwerturę do odpowiedniej temperatury, schładzamy, czyli krystalizujemy i ponownie podnosimy temperaturę stosując się do poniższych wartości dla poszczególnych czekolad.

Czekoladę zazwyczaj przechowujemy w 15-20˚C, w suchym miejscu.

czekoladowe jajko

Kuwertura/czekolada ciemna

Rozpuszczanie 45-50˚C, Schładzanie-krystalizacja 26-27˚C, Podgrzewanie 31-32˚C 

Kuwertura/czekolada mleczna

Rozpuszczanie40-45˚C, Schładzanie-krystalizacja 24-25˚C, Podgrzewanie 29-30˚C

Kuwertura/czekolada biała

Rozpuszczanie 36-38˚C, Schładzanie-krystalizacja 23-25˚C, Podgrzewanie 27-28˚C

Dopiero tak przygotowaną czekoladę rozprowadzamy za pomocą pędzelka po foremce starając się wypełnić wszystkie zakamarki wzoru i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu w temperaturze pomiędzy 9-11˚C. W razie potrzeby nakładamy po dwie warstwy poszczególnych czekolad. Krawędzie zastygłych połówek jajek wyrównujemy nożem i sklejamy ze sobą rozpuszczoną czekoladą. Do każdego jajka można włożyć mały drobiazg niespodziankę.

czwartek, 21 marca 2013, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mikimama
2013/03/21 10:22:56
Kupiłam wczoraj tę foremkę i też zamierzam coś świątecznego zrobić. Moi chłopcy byliby zachwyceni!
-
ogrodybabilonu
2013/03/21 10:35:19
Prawdziwe cudeńko!
-
majazteca
2013/03/21 11:12:15
Po prostu czad Szarlotku! :) Urocze sa te jajeczka :))
-
aga-aa
2013/03/21 13:20:21
jesteś niesamowita! tworzysz takie cuda, o których nawet nie śniłam by zrobić
-
2013/03/21 14:13:28
Mam taką foremkę i zastanawiałam się do czego wykorzystać ! Muszę wypróbować,świetny pomysł !!!
-
wiosenka27
2013/03/21 14:53:13
Cudowne jajeczka:)
-
dogsonx
2013/03/21 15:06:13
Mistrzostwo !! Pycha !!
-
gosijka
2013/03/21 16:01:48
Ojejku mój Synek chyba by zjadł tą foremkę :) Gdzie można ją kupić?
-
slodka.babeczka
2013/03/21 16:44:22
Fantastyczny pomysł!!
-
2013/03/21 16:52:36
Gosiu, występuje prawdopodobnie w ofercie Lidla :)
-
majanaboxing
2013/03/21 17:29:23
Ojejku, Szarlotko - rewelacja te jajka! Piękne i ile z nimi frajdy!
:)
Co by tam do środeczka włożyć?;-)
-
izaa_a
2013/03/21 19:07:23
jejku jakie cudne!!!
-
gosijka
2013/03/21 19:12:18
Szarlotek - dziękuję, będę szukać :D
-
amaranthrose
2013/03/21 23:27:46
Wspaniały pomysł.
Naprawdę cudowne są te jajeczka:)
-
blue_megi
2013/03/22 16:02:01
och, piękne !
:)
-
2013/03/23 08:35:17
Rewelacja, Szarlotko.
Mnóstwo pracy, ale jaki efekt!
-
Gość: Beata, *.mmj.pl
2013/03/24 11:02:48
U Ciebie Szarlotku, jak zwykle ślicznie, pysznie i niebanalnie!
-
2013/03/26 14:17:49
Dla mnie to już wyższa szkoła jazdy ....choć widziałam ostatnio w Lidlu foremkę w kształcie połówek jaja to byłay do takich jajeczek jak znalazł:)
-
margot11
2013/03/26 20:13:26
takie cuda to tylko tu:)))
-
vanilia81
2013/03/27 18:31:06
Ojej, kilka dni temu wpadłam na ten sam pomysł wykorzystana tych foremek, dziś wrzuciłam na bloga, a teraz widze, ze nie byłam pierwsza :) nie zawracalam sobie głowy temperowaniem czekolady, a i tak wyszły ładnie ;) pozdrawiam!
Ps. Potwierdzam foremki są z Lidla
-
Gość: cucinadellafelicita, *.toya.net.pl
2013/04/04 17:16:33
Bardzo fajny pomysł i świetne wykonanie
-
Gość: Kulinarnie Niebanalnie, *.olsztyn.vectranet.pl
2013/04/12 19:24:43
Wyglądają nieziemsko! Na przyszłe Święta z pewnością je przyrządzę:)