Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Króliczki z kokosowym dulce de leche ( bez jajek)

króliczki z kokosowym dulce de leche
Nim dobrze ostygł piekarnik po pierwszej partii ciasteczek a ja już nabrałam ochoty na kolejne drobne wypieki. Tym razem miało być prosto, krucho, bez jaj i mleka przy zastosowaniu klasycznej wykrawaczki o kształcie królika, zdobytej dzięki uprzejmości sklepu internetowego foremki.pl .
I kolejny raz przekonałam się jak cudownie pracuje się szeroką wykrawaczką, którą nie dość, że jest, za co złapać to i pazurki podczas wyciskania wzoru nie wpadają w ciasto. Cudowna sprawa. Aby dodać ciastkom dodatkowej słodyczy kolorowy lukier zamieniłam na kokosowe dulce de leche, tworząc ciasteczkową kanapkę. A skoro kokosowa masa jest naprawdę pyszna i niezwykle trudno jest się od niej oderwać to może warto się o nią pokusić:)
 
Ciasteczka

Składniki:

( 11 sztuk)

  • 100g bezmlecznej margaryny
  • 70 g drobnego złocistego cukru
  • 3-4 łyżki śmietany lub mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1, 5 kubka mąki pszennej (375 ml)
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Zagnieść szybko suche składniki z masłem na kruszonkę. Dodać śmietankę lub mleko kokosowe i zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy foliami na prostokąt i schłodzić 30 minut w lodówce.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. W połowie ciasteczek wytłoczyć plastikowym nożykiem wzory. Piec do lekkiego zrumienienia, przez około 20-25 minut.  Kiedy lekko stwardnieją dostudzić na kratce.

Połowę ciastek posmarować dulce de leche i lekko przycisnąć pozostałymi ciasteczkami.

kokosowe dulce de leche

Kokosowe dulce de leche

Składniki:

( około 1 filiżanki)

  • 450 ml gęstego mleka kokosowego
  • 125 ml brązowego cukru trzcinowego
  • Szczypta soli

O ile nasze mleko stało wcześniej w temperaturze pokojowej, to musimy je schłodzić, by zawarty w nim tłuszcz oddzielił się od cieczy.

Przekładamy łyżką gęstą śmietanę kokosową do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i gotując na średnim ogniu doprowadzamy płyn do wrzenia. Gdy mieszanina zacznie bulgotać, zmniejszamy temperaturę i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego sosu. Gotujemy około godziny lub trochę dłużej.  Mleko kokosowe powinno zredukować się o połowę. Na koniec by wydobyć smak dulce de leche dodajemy szczyptę soli. Gdyby jednak masa lekko nam przywarła a w sosie pokazałyby się grudki, to możemy całość zmiksować żyrafą lub przetrzeć przez sitko. Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte w słoiku przez kilka tygodni.

króliczki z kokosowym dulce de leche

środa, 13 marca 2013, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2013/03/13 15:30:49
Takie troszkę smutne te króliczki. Ale przeurocze:)
-
2013/03/13 15:50:57
Wiosenko, bo one doskonale wiedzą co je za chwilę czeka ;D
-
wiosenka27
2013/03/13 15:57:15
Tak właśnie pomyślałam:)
-
Gość: Pestka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/13 16:23:11
jakie śliczne!
-
amaranthrose
2013/03/13 18:25:11
Prześliczne te króliczki:)
-
Gość: Ola in the kitchen, *.adsl.inetia.pl
2013/03/13 18:32:55
Ale słodkie! :D
-
mikimama
2013/03/13 19:56:27
Bardzo sympatyczne są Twoje króliki. Ciasteczka na Wielkanoc to wypiek obowiązkowy!
-
zawszepolka
2013/03/13 20:45:53
One są śliczne! Szkoda by mi było je zjeść gapiłabym się na nie przez całą Wielkanoc, a potem pewnie schowała do pudełka i nie tknęła ani okruszka :)
Całusy :*
-
2013/03/13 21:31:53
Śliczne! I te fiołki, marzenie!
-
margot11
2013/03/13 21:53:21
to ja z zachwytu tylko pomilczę :))))
-
majanaboxing
2013/03/13 22:19:29
Beatko, jak się cieszę,że jesteś! I to z takimi cudeńkami Kochana ! :*
Wspaniałe króliczki.
Uściski :*
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/03/14 11:33:27
Śliczności!
Jesteś moim niedoścignionym cukierniczym guru.
Moim marzeniem jest teraz schrupać jednego takiego zajączka...
Amber
-
marzecprzemyslaw
2013/03/14 14:22:42
Nie...no...genialne wypieki.

Naprawdę żałuję, że jeśli chodzi o słodkości, to taka ze mnie gapa!

Gratuluję pomysłów i kreatywności :)

Pozdrawiam,

Przemek
-
Gość: Asia, *.free.aero2.net.pl
2013/03/14 16:38:45
Propsy za wegański przepis.
-
pinkcake
2013/03/14 16:40:26
Bosko! Uwielbiam Cię i strasznie się cieszę z nowych wpisów:) Na te święta też szykuję coś kajmakowego bezmlecznego:)
-
Gość: Gość, *.adsl.inetia.pl
2013/03/14 19:42:05
Bardzo fajne te króliczki A nowy Papież lubi ten deser inews.com.pl/WordPress3/gruszki-watykanskie
Pozdrawiam
-
2013/03/14 21:20:11
Kochana ciastko ciastkiem, ale ta kokosowa krówka ....poezja:) .... co do ciastek to podziwiam za zapał:). Mi zdarza sie taki naprawdę bardzo rzadko:)
-
2013/03/15 10:53:13
Przypadkowo tutaj trafiłam, i widzę ze będę częstym gościem)
-
gin86
2013/03/15 21:13:19
Urocze te króliczki :)
-
izaa_a
2013/03/16 08:06:55
ale cudeńka ;)))
-
2013/03/23 08:38:03
Beatko wróciłaś z WIELKIM rozmachem. :)
Króliki są fantastyczne i pewnie nie dotrwają do Świąt?
-
6benek
2013/05/16 21:29:38
ale urocze