Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Makaroniki mocno kokosowe

makaroniki migdaowo kokosowe

Odkąd dieta kocurów wzbogaciła się o surowe żółtka, to powstał odwieczny problem, co zrobić z tym jednym nieszczęsnym białkiem. Na ciasto za mało, lukru mi nie potrzeba a mrożenie nie wchodzi w rachubę, bo już i tak spora porcja czeka na zmiłowanie. Pozostało upiec coś drobnego, więc padło na makaroniki z przepisu produktowego zamieszczonego przez znany sklep kawowy. Pewnie nawet bym nie zwróciła na niego uwagi, gdyby nie połączenie migdałów z kokosem i informacja o dodatku do masy proszku do pieczenia. Zaciekawiona, szybko ubiłam białko z cukrem, wymieszałam z migdałami i kokosem, otrzymując bardzo gęstą chropowatą przez wiórki pastę. Ciastka upiekły się modelowo a chrupiąca skorupka ukryła przed łakomczuchami lekko ciągnące wnętrze. Zimne ciasteczka przełożyłam masą czekoladowo kokosową o lekkim zabarwieniu wiosny, bym i ja miała malutki wkład w zaklinanie wiosny kolejną edycją „ Zielono mi”

Makaroniki

(15 sztuk)

  • 130 g cukru pudru
  • 45g drobno zmielonych migdałów
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g białka ( z 1 jajka)
  • 40 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • Szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 100g białej czekolady
  • 1-2 łyżki mleka kokosowego
  • Pasta pandanowa lub dowolny barwnik spożywczy

makaroniki migdaowo kokosowe

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia makaroników. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i przemielić.  Dodać szczyptę proszku do pieczenia. ( Tyle, co na czubku noża)

Do białka dodać sól i ubić na pianę. Dosypując stopniowo cukier ubić białko na sztywno. Delikatnie wmieszać do białka mieszankę cukrowo-migdałową. Na końcu dodać drobne wiórki kokosowe.

Umieścić masę makaronikową w worku do wyciskania zakończonego okrągłą końcówką. Wyciskać masę na matę silikonową z wytłoczonymi kółkami lub na pergamin. (Średnica każdego koła to ok. 4 cm) Odstawić blachę z ciastkami na 30 minut w ciepłe miejsce.

Nagrzać piekarnik do 150 stopni C i piec makaroniki na środkowym poziomie przez 10-15 minut.

Pozostawiamy na blasze do ostudzenia.

Czekoladę roztopić na parze i wymieszać z ciepłym mlekiem kokosowym, na aksamitny krem. Zabarwić. Przełożyć makaroniki kremem czekoladowym. Odstawić w chłodne miejsce.

blogowa zabawa zielono mi

niedziela, 17 marca 2013, szarlotek
Tagi: kokos

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2013/03/17 11:34:15
Ale pysznie wyglądają:)
-
ugotujmy
2013/03/17 11:35:04
Szarlotku, ale one ładne!!
-
2013/03/17 14:48:01
pyszny wkład! oby do wiosny :)
-
pinkcake
2013/03/17 15:15:05
Cudeńka! Jak zwykle u Ciebie:)
I to metaforyczne. Więcej bieli niż zieleni, czyli idealnie odzwierciedlają tegoroczne przedwiośnie;)
Ślicznie dziękuję za Twój udział w Zielonej Zabawie!
-
atina_bc
2013/03/17 16:58:56
rewelacyjne! Tworzysz takie arcydzieła, że aż ich szkoda jeść;)
-
ogrodybabilonu
2013/03/17 17:34:50
Jadalne cudeńka!
-
mikimama
2013/03/17 22:15:43
Małe ślicznotki!
-
pinkcake
2013/03/18 12:56:43
Zaspokój jeszcze moja ciekawość, to nasturcję tak powycinałaś?
-
2013/03/18 17:03:28
Gosiu, Niestety muszę cię rozczarować, to tylko pelargonia :)
-
pinkcake
2013/03/18 20:09:38
Też dobrze :)
-
gin86
2013/03/19 18:19:14
Prześliczne :)
-
jfloryan
2013/03/20 20:05:11
hmmm ja też mam jedno białko w lodówce, resztkę migdałów i kokosa...
-
blue_megi
2013/03/22 16:03:01
chętnie się poczęstuję :) pozdrawiam
-
2013/03/26 14:11:32
Jejku jakie one delikatne .... cudowne:)