Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Masło migdałowe z różaną nutą

masełko migdałowe

Nie zrealizowałam się kulinarnie podczas zimowych świąt i w związku z tym pozostały mi spore zapasy różnych dobroci, które teraz prawie krzyczą na mnie jak wchodzę do kuchni. No cóż, nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i spożytkować nadwyżki w jak najbardziej smaczny sposób. Właśnie poniższy przepis jest takim dobrodziejstwem, dzięki któremu zrobiło mi się trochę mniej migdałów. Oczywiście, krem migdałowy równie dobrze możecie dosmaczać miodem kwiatowym jak i przyprawami korzennymi. Wybór zostawiam indywidualnym gustom:)

Kremowe masełko

Składniki:

  • 200g migdałów
  • 30 g miodu różanego lub innego kwiatowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W płytkiej foremce wymieszać migdały z miodem i wstawić na około 30 minut do nagrzanego piekarnika. Mieszać, co 5 minut, tak by migdały nie ściemniały i nie zyskały gorzkiego smaku. Podprażone wyjmujemy , lekko studzimy ( nie mogą być ani gorące, ani zimne )a następnie miksujemy do konsystencji kremowego masełka. Warto, co jakiś czas przemieszać miksowane migdały. O ile użyliśmy nieblanszowanych migdałów i przeszkadza nam chropowata struktura kremu, to musimy nasze masełko przetrzeć przez gęste sitko a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i dosmaczyć całość solą, która wydobędzie całą głębię smaku. Przechowujemy w lodówce. Używamy do ciastek lub sałatek owocowych.

czwartek, 14 marca 2013, szarlotek
Tagi: migdały

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2013/03/14 13:37:46
Mmm. Z tym miodem różanym musi być wspaniałe :).
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/03/14 13:55:53
Ciasteczko z takim masełkiem, kawa i jestem w niebie :)
-
mikimama
2013/03/14 14:28:14
To propozycja dla mnie, uwielbiam migdały!
-
dogsonx
2013/03/14 14:33:11
brzmi naprawdę smacznie !! :)
-
jfloryan
2013/03/14 14:33:42
kocham masło orzechowe wiec i migdałowe z pewnością przypadłoby mi do gustu
-
2013/03/14 15:32:00
Szarlotku cudny pomysł. Niestety różanej nuty nie mam w tym roku. Może w tym sezonie uda mi się zrobić zapasy.
-
pinkcake
2013/03/14 16:41:40
Boski krem! Mmmmmmm
-
choco-holiczka
2013/03/14 20:31:08
Ale to musi obłędnie smakować :D
-
majanaboxing
2013/03/14 22:44:49
Cudowne ! Musi pięknie pachniec i domyślam się ,że rarytasik to wielki :)
-
gin86
2013/03/16 19:07:14
Mmm, to dopiero pyszności... Musiało pachnieć obłędnie :)
-
dobry-temat
2013/03/16 21:41:44
miedzy-slupkami.blogspot.com/
-
2013/03/26 14:08:57
Ciekawi mnie bardzo smak tego masła ..... aż mi się buzia do niego śmieje:)